Altingets guide til Kulturnatten for den politiske nørd

Kulturnatten vender tilbage, og du kan i år tage på rundtur i Folketinget, komme tæt på i de danske ministerier og slukke tørsten til en europæisk ølsmagning. Læs her, hvilke politiske arrangementer aftenen og natten byder på. 

Efter sidste års corona-aflysning er Kulturnatten fredag tilbage, som vi kender den. 

Til de politisk interesserede er der en række arrangementer, du kan bruge din aften på. Blandt andet kan du gå på opdagelse i Folketinget, sidde i en kampvogn i Forsvarsministeriet og opleve de historiske bygninger i Finansministeriet.

Her er en liste over de væsentligste:

Oplev magtens centrum
Besøg Christiansborg og oplev Folketingssalen, Vandrehallen og udvalgslokalerne indefra, og tag en snak med Folketingets partier. 

Kommunalvalg og rådhuspandekager
Købehavns Rådhus åbner dørene til en aften med både kommunalvalg, Tour de France i 2022 og vaccination. Du kan møde politikere, der stiller op til det kommende valg, gå med dem rundt, og hør om de lokaler, hvor beslutningerne bliver truffet. Du kan også smage de berømte Rådhuspandekager og lytte til musik.

Europæisk ølsmagning og EU-quiz med præmier
Hver hele time inviterer Europabevægelsen til ølsmagning og EU-quiz. Kom ind i maskinrummet hos Danmarks største medlemsorganisation for pro-europæere i Europabevægelsens sekretariatet.

Kulturministeriet fylder 60 år
60 år er der gået siden statsminister Viggo Kampmann (S) oprettede Kulturministeriet – eller Ministeriet for Kulturelle Anliggende som det blev kaldt – og gjorde socialdemokraten Julius Bomholt til landets første kulturminister. Kulturministeriet inviterer derfor til fødselsdag og en fejring af seks årtiers kulturpolitisk historie.

Klimaministeriet helt tæt på og globalt 
Kom og hør medarbejdere fra Klimaministeriet og tilhørende institutioner fortælle om alt fra feltarbejde på Grønlands indlandsis, grønne mineraler og lagring af CO2 i undergrunden til historien om jagten på en forsvunden skat og Danmarks internationale klimapartnerskaber. Arrangementet består af både programsatte og løbende aktiviteter.

Sæt dig i en kampvogn med Forsvarsministeriet 
Forsvarsministeriet byder velkommen både indenfor og udenfor Holmens Kanal 9. Du har mulighed for at møde soldater og se deres udstyr, og du kan blandt andet sidde i en kampvogn, prøve Søværnets skibssimulator, møde Siriuspatruljen og se Rullemarie i aktion. 

Spænd sikkerhedsselen med Transportministeriet
Hvorfor er snudebillen Acalles Hypocrita kun fundet ved banesporene i Rødbyhavn? Hør svaret fra naturnørd og biolog Vicky Knudsen, når hun svarer på spørgsmål om biodiversitet i et interview med transportminister Benny Engelbrecht. Du kan også høre om kampagnerne i Rådet for Sikker Trafik. Transportminister Benny Engelbrecht interviewer direktøren for Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller, om nogle af verdens bedste færdselssikkerhedskampagner. 

Rundvisning i Erhvervsministeriets fredede lokaler
Kom med på en rundvisning i de fredede lokaler i det Württembergske Palæ – en af de ældste bygninger på Slotsholmen. Pladserne bliver fordelt efter først-til-mølle princippet.

Finansministeriets Røde Bygning fejrer 300 år
Den røde Bygning blev bygget i 1721, og i anledning af 300-året slår Finansministeriet dørene op til helt nye oplevelser i det gamle hus. Kom indenfor, og oplev de historiske lokaler, hvor mange store politiske forhandlinger stadig finder sted. Se ministerens kontor, Struensee-værelset og Rentekammersalen, hold dit eget pressemøde, og bliv klogere på hverdagen i ministeriet. Og så kan du både se, hvor kongens elskerinde boede, og landets måske smukkeste radiatorskjuler.

Journalistik og ytringsfrihed i verdens brændpunkter
Pressefrihed er under stigende pres i hele verden. IMS har inviteret TV2-korrespondent Rasmus Tantholdt til at dele erfaringer fra verdens brændpunkter, hvor journalistisk dækning er afgørende. Senere på aftenen giver journalist og dokumentarist Nagieb Khaja en beretning fra sin seneste tur til Afghanistan under Talibans overtagelse af landet. Aftenen rundes af med den IMS-støttede dokumentarfilm "The Last Shelter", der vandt hovedprisen på CPH:DOX 2021.

Prelancering af udstillingen Art of Fundamental Rights
Kom til prelancering af udstillingen "Art of Fundamental Rights" hos Nyt Europa. Syv forskellige europæiske kunstnere har fortolket EU's Charter for Fundamentale rettigheder gennem syv forskellige værker. Kom og få en snak om presset på rettighederne i Europa.

Besøg i Højesteret
Kom med på en rundvisning, og hør om Højesterets historie, virksomhed og placering i samfundet.

Udstik en dom i Østre Landsret
Landsretten åbner dørene, og du kan besøge retssale, der har rummet mange historiske retssager. Landsrettens dommere vil være til stede i løbet af aftenen og blandt andet fortælle om, hvilke sager de behandler. Oplev en fiktiv retssag med dommere, domsmænd, tiltalte, vidner, forsvarer og anklagere. Kom med dit bud på, hvad tiltalte skal idømmes.

Forrige artikel DF og Radikale truer med at trække tæppet væk under regeringens centrale velfærdslov DF og Radikale truer med at trække tæppet væk under regeringens centrale velfærdslov Næste artikel Dagens overblik: Sundhedsplatformen svigtede under corona – professorer kalder på politisk beslutning Dagens overblik: Sundhedsplatformen svigtede under corona – professorer kalder på politisk beslutning