Overblik: Det handler statsløsesagen om

FAKTA: Mandag fremlægger Statsløsekommissionen sin beretning. Men hvad handler sagen om? Få overblikket her.

Statsløsekommissionen har de seneste år afhørt 43 vidner i sagen om Integrationsministeriets brud på FN-konventionen om statsløses rettigheder. Mandag klokken 11.30 offentliggøres kommissionens beretning, og her kan du få et overblik over sagen.

  • Statsløsekommissionen blev nedsat i 2011 og fik til opgave at undersøge og redegøre for, om statsløse personer født i Danmark har fået deres sager behandlet efter de lempelige betingelser i FN-konventionerne, som Danmark er tiltrådt, og som forsøger at sikre rettigheder til personer, der er født statsløse.

  • Overordnet har det været Statsløsekommissionen opgave at "undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb" i sagen om, hvorfor unge statsløse født i Danmark ikke fik det statsborgerskab, som både FN’s Statsløsekonvention og FN’s Børnekonvention gav dem ret til. I stedet blev de unge statsløse bedt om at søge efter de almindelige retningslinjer, bl.a. bestå indfødsrets- og danskprøve, således som Information kunne afdække i foråret 2011

  • I 2004 blev indfødsretsloven ændret, og kravene for at få statsborgerskab blev strammet. I de følgende seks år så Integrationsministeriet bort fra FN-konventionen, og det betød i praksis, at unge statsløse fik afslag på statsborgerskab. Første ulovlige afslag fra ministeriet kom i 2004.

  • Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) trådte 8. marts 2011 tilbage, da det kom frem, at Integrationsministeriet i årevis havde brudt to FN-konventioner om statsløses rettigheder. Det var sket, selv om myndighederne kendte til konventionerne, der giver unge statsløse ret til dansk statsborgerskab på særligt lempelige vilkår.

  • Birthe Rønn Hornbech har tidligere erkendt, at hun allerede i efteråret 2008 personligt hørte om problemerne. Først i januar 2010 informerer hun Folketinget og retter fejlene.

  • Herefter går der yderligere et år, før Integrationsministeriet informerer om sagen på sin hjemmeside. 400-500 statsløse får tilsendt et brev om, at de kan søge om indfødsret i Danmark.

  • Ifølge embedsmænd i Birthe Rønns eget ministerium overhørte ministeren flere interne advarsler om, at Danmark brød FN's konventioner.

  • Afhøringerne af de 43 vidner begyndte i december 2012 og sluttede i juni 2013. Blandt dem, som er blevet afhørt, er statsminister Lars Løkke Rasmussen, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Listen tæller også tidligere departementschef i statsministeriet og nuværende DI-direktør Karsten Dybvad samt tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas.

  • Kommissionen skal ikke udtale sig direkte om ministre. Men den kan udtale sig om, hvorvidt embedsmænd kan tænkes at blive stillet til ansvar.

Forrige artikel Risbjerg: Søren Gade mere populær end Løkke Risbjerg: Søren Gade mere populær end Løkke Næste artikel Hjort i tidspres: Opdeler forhandlinger Hjort i tidspres: Opdeler forhandlinger