Ny måling: Dansk Folkeparti styrtdykker

MÅLING: Dansk Folkeparti bliver banket tilbage i ny måling og står til at miste 12 mandater. Venstre og Socialdemokratiet går frem.

Dansk Folkeparti er den seneste måned gået markant tilbage, og var der valg i dag, ville partiet stå til at miste 12 mandater.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget. I den nye måling står Dansk Folkeparti til bare 14,3 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 5,1 procentpoint i forhold til oktober og en tilbagegang på 6,8 procentpoint i forhold til folketingsvalget 2015.

Kigger man på rød og blå blok, står rød blok til 95 mandater og blå blok til 80.

Der er ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein ingen tvivl om, hvad Dansk Folkepartis tilbagegang skyldes:

”Messerschmidt-skandalen trækker lange skygger for Dansk Folkeparti. Et tab på fem-seks mandater vil være til at leve med for DF, men en regning i denne størrelse vil være katastrofalt,” siger Erik Holstein.

Dansk Folkeparti kom i sidste måned ud i en større skandalesag om mulig svindel med EU-støttekroner, hvilket nu er ved at blive undersøgt EU's antisvindelenhed OLAF.

Læs også: Få det store overblik: Sådan har Messerschmidt-sagen udviklet sig

Erik Holstein tror dog, at Dansk Folkeparti i denne Norstat-måling ligger i den yderste ende af det statistiske spænd, så den reelle tilbagegang kan måske vise sig at være mindre. Men tendensen er der absolut ingen tvivl om, mener Erik Holstein.

”Hvor dybt dykket bliver, hænger meget sammen med, om man kan blive ved at grave nyt frem i Messerschmidt-sagen,” siger han og fortsætter:

”Så sent som i går (tirsdag, red.) kom der jo nye detaljer om vennetjenester, og kommer der et sandt overflødighedshorn af andre eksempler på dårlig dømmekraft, kan sagen blive en langtrækker.”

Fremgang til V og S
Både Socialdemokratiet og Venstre går frem i den nye måling. Mette Frederiksen og co. står til 29,1 procent af stemmerne og Lars Løkke Rasmussens tropper står til 20,2 procent. Og særligt for Venstre ligner Norstat-målingen ifølge Erik Holstein et tiltrængt boost frem mod weekendens landsmøde

”Det er tydeligt, at både S og V lukrerer på nedturen for DF, men Løkke kan yderligere glæde sig over, at finansloven er på vej i hus, og at en aftale om Europol ser ud til at være på vej,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”For socialdemokraterne må en måling på over 29 procent give frydefulde nostalgiske minder. Det er meget lang tid siden, S har været deroppe.”

Knusende føring til rød blok
Altingets politiske kommentator peger på, at man på den ene side med en vis ret kan pege på, at Mette Frederiksen har opnået fremgangen uden at gøre ret meget.

”Det er jo ikke en kaskade af socialdemokratiske initiativer, man har set det sidste år,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men på den anden side har partiet stået rigtigt i de afgørende dagsordener. Især når det gælder meta-dagsordener.”

Han peger blandt andet på, at Socialdemokratiet har reageret ræsonnabelt på Brexit og resultatet af det amerikanske valg, selvom man havde ønsket andre resultater, ligesom partiet har ført en værdipolitik, der appellerer til de lønmodtagere, der engang var sikre socialdemokratiske stemmer.

”Overordnet set er oppositionens føring blevet knusende. Målingen understreger, hvilket mareridtsscenarie et hurtigt valg vil være for de blå. Men dermed ikke sagt, at valget er aflyst,” siger Erik Holstein.

Norstat Politisk Index 2016 Folketingsvalg 2015 September 2016 Oktober 2016 November 2016 Usikkerhed
+/- %-point
Socialdemokraterne 26,3 27,3 27,0 29,1 2,8
Radikale Venstre 4,6 5,2 4,5 5,2 1,4
Konservative Folkeparti 3,4 2,1 3,2 2,8 1,0
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 4,8 4,2 4,4 1,3
Dansk Folkeparti 21,1 22,4 19,4 14,3 2,2
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0,6 1,0 0,9 0,6
Venstre 19,5 17,4 16,8 20,2 2,5
Enhedslisten 7,8 8,6 8,1 8,8 1,8
Liberal Alliance 7,5 5,8 5,4 5,9 1,5
Alternativet 4,8 5,0 6,7 5,4 1,4
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)     2,1 2,1 0,9

Forrige artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen Næste artikel Regeringen udpeger to forskere til at kulegrave krige Regeringen udpeger to forskere til at kulegrave krige