Ny erhvervsaftale vækker stor glæde hos erhvervslivet

REAKTIONER: Det er en tiltrængt forenkling af det nuværende system. Sådan lyder det fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv oven på regeringen og DF's aftale om et nyt erhvervsfremmesystem. Glæden er mindre hos S, der står uden for aftalen.   

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv roser den aftale, som regeringen torsdag indgik med Dansk Folkeparti om et nyt erhvervsfremmesystem. 

Systemet skal fremme dansk erhvervsliv, men det har længe været udskældt for at være kompliceret og uigennemskueligt.

Det har blandt andet været kritiseret for at have for mange forskellige aktører, der dermed overlappede hinanden.

Derfor er aftalen tiltrængt, mener erhvervslivet, der er glad for det endelige resultat af forhandlingerne.

"Aftalen er lavet med afsæt i virksomhedernes behov," siger Niels Milling, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

De regionale vækstfora nedlægges
Med den nye aftale laver regeringen syv tværkommunale erhvervshuse, der skal fungere som kompetencecentre med specialiserede faglige kompetencer om virksomhedsdrift og -udvikling.

De skal baseres på de allerede eksisterende væksthuse.  

Men samtidig bliver de regionale vækstfora nedlagt. De skal i stedet erstattes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der skal igangsætte og finansiere en række af de erhvervsfremmeindsatser, der findes i dag.

Samtidig udfases det statslige tilskud til innovationsmiljøerne i 2019. De skal i stedet bruges til at styrke indsatsen i vækstfonden og innovationsfonden.   

"Aftalen giver helt klart en forenkling og en klar arbejdsdeling over, hvem der skal levere hvilke ydelser. Det gør, at virksomhederne kommer til at opleve et system, der er nemmere at finde rundt i," siger Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri.

S: Det er en decentralisering 
Dansk Folkeparti er det eneste parti uden for regeringen, der er med i aftalen. Dermed er det et smalt flertal, der står bag den nye aftale.

Hos Socialdemokratiet, der ikke er med i aftalen, er glæden ikke lige så stor, som hos erhvervsorganisationerne.

"Vi er skeptiske over for den centralisering, der kommer til at ske med den nye aftale. Det vil alt andet lige føre til et kompetencetab," siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.  

Her henviser han blandt andet til, at man med det nye system har taget regionerne ud af ligningen, så det kun er kommunerne og staten, der administrerer det. 

Men hos erhvervsorganisationerne er man ikke helt så bekymrede. 

Hos Dansk Industri ser man ikke aftalen som en centralisering. Blandt andet fordi mange af de ting, der i dag foregår i de regionale vækstfora, skal fortsætte i en lokal erhvevsfremmebestyrelse.

Dansk Erhverv mener, at forenklingen af systemet giver rig mulighed for at fastholde de kompetencer, man har udviklet.

"Og hvis kompetencerne ikke er levedygtige i det nye system, er det, fordi de ikke har været berettiget til at fortsætte," siger Niels Milling.

Forrige artikel Jens Rohde forlader EU til fordel for Folketinget: Jens Rohde forlader EU til fordel for Folketinget: "Man bliver ikke på samme måde taget alvorligt" Næste artikel Ny måling: Blå blok haler ind på de røde partier Ny måling: Blå blok haler ind på de røde partier