Ny analyse: 78.000 faglærte mangler i 2030

Ifølge en ny analyse af IRIS Group og HBS Economics kommer Danmark til at mangle 78.000 faglærte i 2030. Samtidig forudser analysen blandt andet, at vi får et stort overskud af skolelærere.

Der kommer en kæmpe overefterspørgsel på faglært arbejdskraft i 2030.

Det konkluderer IRIS Group og HBS Economics i en ny analyse, de har lavet for Danske Gymnasier og IDA.

Analysen 'Mismatch på det danske arbejdsmarked i 2030' leverer en forudsigelse af det danske arbejdsmarkeds behov i de kommende år. 

Og skal man tro konklusionerne, er det primært faglærte, vi kommer til at mangle i fremtiden.

Sådan kommer mismatchet for de enkelte uddannelsesniveauer ifølge IRIS Group og HBS Economics til at se ud i 2030 (1.000 personer):

Selvom analysen vurderer, at der overordnet set ikke vil mangle folk med videregående uddannelser i 2030, forudser den dog mangel på uddannede inden for enkelte områder.

Det gælder eksempelvis for personer med en lang videregående uddannelse inden for ”Samfund” og ”Ingeniør, teknik og it”.

Her forudser analysen en overefterspørgsel på henholdsvis 16.000 og 13.000 personer i 2030.

Særlig mangel på sundhedsområdet
Debatten om manglen på faglærte er efterhånden en evergreen i dansk uddannelsespolitik.

Tidligere på året lavede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) en tilsvarende analyse, som viste, at Danmark kommer til at mangle hele 99.000 faglærte i 2030.

IRIS Group og HBS Economics noterer i deres analyse, at resultaterne afviger en smule fra AE's, fordi de bruger en kortere historisk periode til at fremskrive efterspørgslen på.

Grundlæggende er forudsigelsen dog den samme:

Udbuddet af faglærte vil falde uden, at efterspørgslen gør det tilsvarende.

Ifølge IRIS Group og HBS Economics bliver det i helt særlig grad på sundhedsområdet, at der opstår en overefterspørgsel på faglærte.

Det skyldes blandt andet, der kommer flere ældre og plejekrævende borgere, at store årgange forlader arbejdsmarkedet, og at tilgangen af nye SOSU’er falder.

Mismatchet for faglærte efter uddannelsesgrupper i 2030 (1.000 personer):

For mange lærere
Mens analysen forudser mangel på faglærte, kommer der ikke til at mangle skolelærere.

IRIS Group og HBS Economics vurderer således, at der kommer et overudbud på op mod 22.000 personer med en mellemlang videregående uddannelse inden for kategorien ”Læring”.

Den udgøres ifølge analysen primært af folkeskolelærere.

Lærerne kommer i overskud, fordi tilgangen til læreruddannelsen øges, og flere lærere forventes at blive længere tid på arbejdsmarkedet, mens antallet af børn i skolealderen omvendt falder over de kommende ti år.

Analysen fremhæver dog, at den ikke tager højde for, at ”et betydeligt antal stillinger i folkeskolen” i dag varetages af ikke-faguddannet personale.

”Udsigten til et øget udbud af lærere vil alt andet lige betyde bedre muligheder for at rekruttere læreruddannet personale til disse stillinger,” lyder det i analyseteksten, som også noterer, at antallet af børn i skolealderen forventes at stige igen efter 2030.

Grund til skepsis
Da AE tidligere på året præsenterede forudsigelsen om de manglende 99.000 faglærte, vakte det stor opstandelse hos eksempelvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

De 99.000 faglærte er efterfølgende blevet brugt ved utallige lejligheder i den offentlige debat – eksempelvis under regeringens konference om fremtidens Danmark i august.

Men som Altinget Uddannelse beskrev allerede i foråret, så er der ifølge flere garvede forskere særdeles god grund til at være skeptisk over for fremskrivninger af fremtidens behov for arbejdskraft.  

Tilbage i marts forklarede forskningschef i Rockwool Fonden, Jan Rose Skaksen, og CBS-professor Niels Westergård-Nielsen således, hvordan analyser, som den IRIS Group og HBS Economics nu også har lavet, er behæftet med stor usikkerhed.

”Man kommer let til at betragte verden alt, alt for statisk. Virksomhederne har meget fleksibilitet i forhold til at indrette sig efter den type arbejdskraft, der nu engang er til rådighed. Samtidig kommer opstarten af nye virksomheder også til at hænge sammen med den type arbejdskraft, der er tilgængelig,” sagde Jan Rose Skaksen blandt andet ved den lejlighed.

Forrige artikel Folkemødet vender tilbage uden corona-restriktioner Folkemødet vender tilbage uden corona-restriktioner Næste artikel Regeringskrise kan udløse valg i Grønland  Regeringskrise kan udløse valg i Grønland