Moderaterne præsenterer sundhedsudspil: “Vi stopper blødningen”

Fem tiltag skal løse nogle af de mest presserende udfordringer, sundhedsvæsenet står overfor i 2023. Læs her om tiltagene, som Moderaterne fredag præsenterede på Christiansborg.

En ekstra pose penge om måneden skal få flere til at arbejde fuldtid i sundhedsvæsenet, mens en specialenhed skal nedbringe sagsbehandlingstiderne på udenlandsk arbejdskraft.

Moderaterne præsenterede fredag fem udspil, der skal løse nogle af de akutte problemer, som sundhedsvæsenet står overfor i 2023.

“Det handler om at stoppe blødningerne i sundhedsvæsnet,” sagde partiets formand, Lars Løkke Rasmussen (M).

Partiet vil også uddanne et "taste-korps", som skal nedbringe det øvrige sundhedspersonales tidsforbrug på dokumentation. Administrativt personale skal i højere grad hjælpe med patientrettede opgaver, og så skal behandlingsgarantien suspenderes midlertidigt. 

I faktaboksen herunder kan du læse om elementerne i Moderaternes udspil.

Flere penge på fuldtid

Halvdelen af danske sygeplejersker arbejder på deltid i sundhedsvæsenet. Her vil Moderaterne lokke med et ekstra månedligt tillæg på 2500 kroner til alle professionsuddannede, der vælger at arbejde fuldtid.

Det ekstra løntillæg vil ifølge partiet få en tredjedel af de deltidsansatte til at overgå fra deltid til fuldtid. Men der er ikke noget, der er sikkert.

“Vi ved ikke, om det præcist bliver tre ud af ti af, der vil tage fuldtid. Måske der kommer flere, og så vi skal have fundet flere penge – og måske det bliver færre,” siger Lars Løkke Rasmussen.

På Løkkes højre flanke forsikrer partiets spidskandidat i Odense, Rosa Eriksen (M), om, at det ekstra løntillæg vil have en effekt.

“Jeg er selv sygeplejerske. Og jeg er sikker på, at de her ekstra penge vil give en sikkerhed og tryghed, som gør, at flere vil vælge at arbejde fuldtid,” siger hun.

Løntillægget koster i alt 1,625 milliarder kroner og bliver finansieret gennem de generelle reserver på finanslovsforslaget fra 2023.

Specialenhed skal nedbringe sagsbehandlingstider

Moderaterne vil også nedbringe lange sagsbehandlingstider, når udenlandske læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale skal have opholdstilladelse og godkendt deres uddannelse fra udlandet.

Det er Uddannelsesministeriet og Udenrigsministeriet, der behandler udenlandske ansøgninger om opholdstilladelse og godkendelser af udenlandske uddannelser.

Partiet vil afsætte 15 millioner kroner til en såkaldt “specialenhed”, der skal arbejde imellem styrelserne i de to ministerier.

Hvordan skal specialenheden løse problemerne mellem de to styrelser, hvis reglerne er de samme?

“Det er ikke reglerne, der nødvendigvis er et problem. Det er sagsbehandlingen. Hvis du ser på sagsbehandlingstiderne, så er det hobet til i bunker. Nogle sager tager op til tre år at behandle, men i virkeligheden håndteres på få dage. Så vi vil gerne tilføre nogle ekstra resurser til den håndtering.” {{toplink}}

Afbureaukratisering er kommet på mode igen. Nu vil I løse bureaukrati mellem to styrelser med en specialenhed. Tilfører I ikke bare mere bureaukrati til det offentlige med den her enhed?

“Med den her specialenhed skaber vi en professionel, effektiv organisation til at håndtere bureaukratiet. Det har selvfølgelig nødrettens karakter over sig. Det er klart, hvis vi havde mere enkle regler, så kunne man sikkert også sagsbehandle hurtigere. Men vi er nødt til at gøre noget her og nu,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

"Det er i erkendelse af, at vi har skabt et for komplekst system.” 

Skal de her regler i det offentlige gøres mere enkle på sigt? 

“Ja, det skal de. Der er en grund til, at der er blevet kastet grus i maskineriet. Der har ikke været en ambition om at gøre det for let. Partierne, der bekender sig til stram udlændingepolitik, burde være mere villige til at rydde op i alle tåbelighederne i det offentlige. Men regeringen tør jo ikke rigtigt gøre noget ved det, fordi der så står en højrefløj med beskyldninger for, at de så ikke er stramme nok i udlændingepolitikken.”

Du kan læse Moderaternes fulde sundhedsudspil for 2023 her.

Forrige artikel Regering og fagbevægelse kaldte det en sejr: Men højere dagpenge kan let falde på gulvet efter valget Regering og fagbevægelse kaldte det en sejr: Men højere dagpenge kan let falde på gulvet efter valget Næste artikel Til valgdebat i Altingets gård: Politikere på tværs af midten vil have højere lønninger til sygeplejerskerne Til valgdebat i Altingets gård: Politikere på tværs af midten vil have højere lønninger til sygeplejerskerne