EU-Kommissionen giver grønt lys: Fædre kan få øremærket flere ugers barsel

Danmark kan alligevel implementere EU-direktivet om øremærket barsel, så fædre og mødre får lige mange ugers orlov efter fødslen, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet. Det vækker jubel blandt regeringens støttepartier.    

Spørgsmålet om, hvordan Danmark skal implementere EU-direktivet om øremærket barsel har taget en ny drejning. 

Hidtil har Beskæftigelsesministeriet vurderet, at Danmark blev nødt til at som minimum at forlænge mødrenes orlov fra de nuværende 18 til op til 32 uger. Fædrene ville derimod få 20 uger. Ellers kunne Danmark risikere at bryde med EU-retten, lød det fra ministeriet til stor frustration blandt regeringens støttepartier.

Som Altinget tidligere har beskrevet, har SF, Enhedslisten og Radikale længe ønsket en mere lige fordeling af de 52 uger, som er den periode forældrene i dag har ret til at få barselsdagpenge i samlet set.

Og efter et nyt svar fra EU-Kommissionen åbner ministeriet nu for netop den model. 

“Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at orlovsdirektivet ikke er til hinder for en ordning, som samlet set giver forældrene det samme antal orlovsuger,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et svar til Folketinget. 

Det vækker glæde hos SF’s ordfører på området, Astrid Carøe, som længe har ønsket en lige fordeling af orloven med mindst 14 uger til hver forælder og presset på for at få EU-Kommissionens vurdering af spørgsmålet.   

“Vi har fra starten af forhandlingerne ønsket at implementere reglerne sådan, at både far og mor har lige mange ugers orlov efter fødslen. Det skal selvfølgelig være sådan, at moderen er beskyttet i forbindelse med fødslen, men derudover er det vores klare holdning, at mor og far selvfølgelig skal have det samme antal uger på barselsdagpenge,” siger hun.

Afventer fortsat parternes vurdering   
Også Enhedslisten har en forventning om, at regeringens udspil vil lægge sig tættere på partiets ønske om også at øremærke som minimum 14 uger til fædrene. 

“Det er en meget glædelig nyhed, som viser, at det er muligt at at lave lige fordeling af orloven og få ligestilling. Det har vi efterlyst i så mange år, siden Thorning-regeringen, siger ligestillingsordfører Pernille Skipper, der peger på, at det nu skal gå stærkt med at få et udspil fra ministeren, så reglerne kan vedtages inden årsskiftet. 

"Vi afventer lige nu anbefalingerne fra arbejdsmarkedets parter om, hvordan vi implementerer direktivet, og så ser vi frem til de politiske forhandlinger. Ministeren skal have ros for at lytte og spørge Kommissionen til råds, når nu der var så megen tvivl om reglerne," siger hun.  

I fagbevægelsen og Kvinderådet håber man, at politikerne vil sikre den lige fordeling.

“Jeg er utroligt glad for, at der med svaret fra EU nu ikke længere er juridiske hindringer for en ambitiøs barselsmodel, der sikrer lighed mellem begge forældre. Nu håber jeg, at politikerne er parate til at gå hele vejen til gavn for børn, forældre og samfund, siger Camilla Gregersen, formand for den akademiske fagforening DM og næstforkvinde i Kvinderådet.

Peter Hummelgaard bekræfter, at reglerne skal være klar inden årsskiftet og vil fremlægge et lovforslag senere på året.  
 
“Mit håb er, at de (Implementeringsudvalget, red.) snart kan færdiggøre sit arbejde, mens vi fortsætter dialogen med Folketingets partier. Det har hele tiden været planen, at vi fremsætter et lovforslag i efteråret, og det er fortsat målet. De nye regler skal helst være klar inden årsskiftet," oplyser han til Altinget.  

Forrige artikel Nye dokumenter afslører: Sådan foregår møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub Nye dokumenter afslører: Sådan foregår møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub Næste artikel Minksag får ministerier til at stramme regler for sletning af mails Minksag får ministerier til at stramme regler for sletning af mails