Mere end 150.000 følger dansk militærforsker på YouTube: "Jeg anser det som en slags public service"

FIK DU LÆST: I forbindelse med toåret for Ukrainekrigen bragte Altinget Forsvar en særudgave af 'Månedens ekspert', hvor Anders Puck Nielsen tog os med bag kulisserne på sin YouTube-kanal.

Denne artikel blev bragt første gang 29. februar 2024.

De fleste kender nok Anders Puck Nielsen fra DR-programmet 'Krigens døgn' og det øvrige mediebillede, som militæranalytikeren siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 har været en fast bestanddel af.

Men mange danskere er måske ikke klar over, at Anders Puck ved siden af sit virke på Forsvarsakademiet driver en populær YouTube-kanal, hvor han på engelsk analyserer de seneste begivenheder og perspektiver på Ukrainekrigen.

I skrivende stund har militæranalytikeren 150.000 abonnenter på sin kanal, og hans mest sete video har svimlende 665.192 visninger.

{{toplink}}

Altinget har i forbindelse med toåret for Ukrainekrigen sat militæranalytikeren i stævne for at blive klogere på hans alternative formidling af krigen og behovet for fagkyndige analyser i et flygtigt medielandskab.

Større rækkevidde

Hvorfor kastede du dig ud i at formidle Ukrainekrigen på YouTube?

"Jeg startede egentlig min kanal inden krigen. Og talte oprindeligt mest om maritime emner. Men da krigen kom, mærkede jeg et behov og en efterspørgsel efter viden, som fik mig til at prøve at lægge nogle lidt dybere analyser ud på YouTube, så flest mulige kunne få gavn af dem."

"Og så er det også en måde at dokumentere, hvad der skete – og hvad vi tænkte – på forskellige tidspunkter af krigen, samt beskrive de overordnede tendenser, der udspiller sig på slagmarken. En slags public service," lyder det fra Anders Puck, der fremhæver, at formålet med hans videoer har ændret sig i takt med, at de store medier er begyndt at dække krigen mindre intensivt.

Du kunne også have valgt at formidle dine analyser i avisspalterne. Hvad er det en YouTube-video kan, som en kronik for eksempel ikke formår?

"For det første har videoer på YouTube et langt større – og helt anderledes – publikum, end en kronik ville have. Derudover har jeg selv kontrol med outputtet, og er ikke afhængig af, at det skal igennem en eller anden redaktør, der skal få det til at passe ind i et stramt program," siger militæranalytikeren og tilføjer, at det i høj grad er selve formatet, der tiltaler ham ved YouTube.

Mediernes flygtige blik

Hvad synes du om danske mediers dækning af krigen?

"Jeg synes faktisk, at mediernes dækning har været udmærket langt hen ad vejen. Krigen fik jo enormt meget opmærksomhed i starten. Men det er tydeligt, at journalister arbejder med aktualitet, eftersom Gaza fra den ene dag til den anden stjal nyhedsbilledet,” siger militæranalytikeren, der ville ønske, at medierne havde bibeholdt en større del af deres fokus på Ukraine.

Har blikket været for flygtigt?

"Ja, en smule. For det kan godt være, at frontlinjen ikke har rykket sig markant. Men betydningen, som krigen har for europæisk sikkerhed, er jo helt vildt stor, og det perspektiv overses ofte." 

Jo mere nørdet, desto bedre

Følger der et særligt ansvar med at formidle en så kompleks konflikt som Ukrainekrigen?

"Helt sikkert. For det første har jeg et ansvar for at gøre mig umage og ikke viderebringe løse rygter. Især når det omhandler truslen imod Danmark, har jeg et særligt ansvar for at formidle mig sagligt, så jeg ikke får skabt ubegrundet frygt."

Hvordan håndterer du kontroversielle emner eller feedback fra seere, der har divergerende perspektiver på konflikten?

"Jeg får enormt meget feedback, og det er også en af de ting, som er fedt ved sociale medier. Og rigtig mange seere kommer med gode perspektiver, som jeg ikke selv lige havde tænkt over. Så på den måde er det blevet et godt arbejdsredskab for mig selv i at blive skarpere." 

Har du en fornemmelse af, hvem der ser dine videoer?

"USA er klart på førstepladsen, Storbritannien på anden og Danmark på tredje. Og så er 95 procent af dem, der ser mine videoer, mænd," siger Anders Puck og indskyder, at særligt hans mere tekniske og nørdede videoer klikker godt.

{{toplink}}

Kreativ afkobling

Hvordan kobler du af i hverdagen, når krigen fylder meget i og udenfor arbejdstiden?

"Rent hobbymæssigt er det skægt at lave YouTube-videoer. Jeg kobler derfor af ved det tekniske i at redigere og optage. Og så har jeg jo en familie med to teenagere, som jeg bruger masser af tid på," siger militæranalytikeren, der med et smil må konstatere, at hans hobby langt hen ad vejen også er hans arbejde.

Udover YouTube udkom Anders Puck Nielsen og forsvarsjournalist Kasper Junge Wester tilbage i november med bogen 'Krigens logik', der høstede 5 A’er i en anmeldelse af Altinget Forsvars nicheredaktør.

Forrige artikel Amerikansk valg hang som en tung sky over Natos 75-års fødselsdag Amerikansk valg hang som en tung sky over Natos 75-års fødselsdag Næste artikel Mens Danmark sender F16 til Bornholm, bygger svenskerne en minihær på en anden klippeø: ”Vi har én opgave. At holde Gotland”  Mens Danmark sender F16 til Bornholm, bygger svenskerne en minihær på en anden klippeø: ”Vi har én opgave. At holde Gotland”