Maria Gjerding: Bæredygtigt Landbrugs Roundup-forsvar er ude af proportioner

KOMMENTAR: Bærdygtigt Landbrug har nået et tragisk lavpunkt i debatten om sprøjtegift i vores mad, mener Maria R. Gjerding.

Debatten om rester af sprøjtegift i vores mad har fyldt i medierne siden COOPs medlemsblad, Samvirke, satte emnet på dagsordenen. Diskussionen er den seneste uge blevet yderligere forstærket af, at EU indenfor den kommende måned skal tage stilling til en ny godkendelse af verdens mest anvendte sprøjtegift, glyphosat, der blandt andet er aktivstoffet i Roundup.

Debatten har langt henad vejen været saglig og været med til at løfte informationsniveauet om konsekvenserne af sprøjtegiftene.

Men forleden i Politiken nåede diskussionen dog et tragikomisk lavpunkt med et indlæg af formanden for landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen. Fuglede plæderer i indlægget for, at ”vi skal have proportionerne i orden, når vi snakker om, hvad der er farligt for os”. 

Formanden forsikrer os om, at Roundup stort set er uskadeligt, og for at vi skal få sat proportionerne på plads, laver Fuglede en fuldstændig grotesk sammenligning mellem indtag af rødvin og rødt kød med Roundup. Hans pointe er, at både rødvin, rødt kød og Roundup kan være kræftfremkaldende. En sammenligning, der er dybt usaglig. Og jeg håber da, at Fuglede selv nøjes med et glas vin til maden frem for at drikke af Roundup-flasken.

Den cocktail af forskellige hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, der bl.a. findes i vores fødevarer, forbindes med den stigende forekomst af kræft, at flere og flere drengebørn fødes med misdannede kønsorganer, at børn går tidligere i pubertet, og at flere par har svært ved at få børn.

Rester af sprøjtegifte er desuden under stærk mistanke for at medføre lavere intelligens, indlæringsproblemer og ADHD. Sprøjtegifte i vores mad kan altså have dybt alvorlige konsekvenser. At sammenligne indtag af kød og rødvin med en sprøjtegift er derfor helt ude af proportioner og decideret usmageligt.

Samme dag som man i Politiken kunne læse Fugledes indlæg, var der en artikel om en rapport udført for EU-parlamentet, som gennemgår forskelle på økologisk og konventionel fødevareproduktion i et sundhedsperspektiv.

Og konklusionen i rapporten er klar: sprøjtegifte kan skade børns hjerner. Jo mere sprøjtegift, jo mindre hjernebark. Rapporten konkluderer desuden, at grænseværdierne for rester af sprøjtegifte generelt er alt for høje, fordi de er baseret på utilstrækkelige dyreforsøg. Med andre ord: Sprøjtegifte i vores fødevarer er ét stort biologisk eksperiment. Vi kender lige nu ikke konsekvenserne.

-----------

Maria Reumert Gjerding er folketingsmedlem for Enhedslisten. Hun er ordfører for miljø, klima, landbrug, dyrevelfærd, grøn omstilling, familie og demokrati. Gjerding er desuden uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra RUC.

Forrige artikel Kraka: Er vi på vej mod road pricing i Danmark? Kraka: Er vi på vej mod road pricing i Danmark? Næste artikel Bosse: Dansk formandskab må ikke blive trojansk hest for nationalisme Bosse: Dansk formandskab må ikke blive trojansk hest for nationalisme