Læger advarer mod EU-recepter

MEDICIN: Lægeforeningen advarer mod R-forslag om fælles EU-medicinrecepter. Det vil undergrave det Fælles Medicin Kort, mener lægerne.

Faren for fejlmedicinering stiger. Det er Lægeforeningens vurdering af Den Radikale EU-spidskandiat, Sofie Carsten Nielsens forslag om at harmonisere medicin-recepter i EU.

Med forslaget vil de Radikale give borgerne mulighed for at gå på tværs af grænserne for at finde de billigste lægemidler og hjælpe borgere, som rejser rundt i EU.

Konkurrencestyrelsen kom med et næsten identisk forslag i 2005, men Apotekerforeningen advarer stærkt mod forslaget. De frygter, at sprogforvirring kan øge risikoen for fejlmedicinering.

Yves Sales, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, frygter, at forslaget vil øge risikoen for fejlmedicinering.

Vil ødelægge Fælles Medicinkort
Ifølge ham opstår risikoen for fejlmedicinering i dag, fordi mange læger fra forskellige dele af sundhedsvæsenet kan være involverede i behandlingen af samme patient, uden at nogen har det præcise overblik over patientens samlede medicinstatus. Det giver risiko for både under- og overbehandling og interaktioner.

Yves Sales peger desuden på, at det ny elektroniske FMK (Fælles Medicinkort) bliver implementeret i løbet af et år. 

"Dette vil indebære, at enhver lægemiddelordination - af den ordinerende læge - elektronisk skal indføres i FMK. Det vil således give de relevante læger i alle dele af sundhedssystemet mulighed får at se, hvilken medicin en given patient er blevet ordineret og i hvilken dosis", siger Yves Sales og fortsætter:

"FMK vil have stor positiv betydning for patientsikkerheden. Danskeres indkøb af medicin i udlandet vil ikke kunne registreres i FMK og vil derfor udgøre en risiko for underminerering af værdien af det kommende elektroniske Fælles Medicin Kort. Der ligger et kæmpe teknisk og juridisk arbejde bag FMK, og der er brugt mange penge på at udvikle dette system," siger Yves Sales.

Han tror derfor ikke på en EU-harmonisering af recepter.

Forrige artikel Danskerne tager miljøhensyn – når det ikke rammer egen lomme Danskerne tager miljøhensyn – når det ikke rammer egen lomme Næste artikel V-koryfæer langer ud efter Jens Rohde V-koryfæer langer ud efter Jens Rohde