Kristendemokraterne: Statsministrene, der ikke repræsenterer folket

DEBAT: Statsministerduellerne afspejler under halvdelen af vælgerskaren. Danskerne er ikke enten socialister eller liberale. De er rød-grønne, konservative, social-liberale, nationale og kristendemokratiske, skriver Isabella Arendt.

Af Isabella Arendt
Næstformand i Kristendemokraterne

Valget er skudt i gang med den første såkaldte “statsministerduel” på tv. Løkke mod Frederiksen.

Medierne har helt sikkert tænkt, at de to blokke af danskerne møder hinanden og kan finde netop deres side af den politiske kampplads at stå på. Men sådan er det ikke.

Tilsammen har Venstre og Socialdemokratiet 45,8 procent af stemmerne. Så når medierne føler, de fremlægger danskernes holdninger i en duel, så er det under halvdelen af danskerne, som oplever sig set og hørt.

Er de to statsministerkandidater så ikke i det mindste i spidsen af hver sin blok? Tjo, men blokke er noget, som medierne har opfundet. For i virkeligheden stemmer Venstre og Socialdemokratiet langt de fleste gange sammen i Folketinget.

Løkke og Frederiksen står ikke i hver sit ringhjørne. De står på midten med hinanden i hånden. Rundt om midten er der ti andre opstillede partier, som har andre holdninger til de fleste emner. De bliver ikke hørt, når duellerne er på tv. Over halvdelen af vælgerne står passivt uden for ringen uden at blive set.

Et spil om mandater
Derudover vil jeg lige minde medierne om, at vi ikke har direkte valg til statsministerposten i Danmark. I stedet har vi valg til et Folketing sat sammen af mange partier med nuancer og forskellige holdninger. De mange partier er fundamentet i demokratiet, fordi der netop er plads til nuancerne.

Danskerne er ikke enten socialister eller liberale. De er rød-grønne, konservative, social-liberale, nationale og kristendemokratiske.

Der er flertal på tværs af midten og alliancer mellem ulige venner. Det er et reelt demokrati, som vælgerne kan spejle sig i. Men jo mere medierne vil gøre det til en duel mellem rød og blå, jo mere kan man som vælger melde sig ud af den politiske samtale.

Medierne vil gøre politik til et simpelt spil om 90 mandater. Det vil ødelægge demokratiet, hvis det reduceres til en kamp om flertal.

I stedet handler dansk demokrati om debat og gensidig respekt. Hvor vi har plads til, at Enhedslisten og SF ikke er helt ens, at små partier har en plads, og at nye partier kan bliver valgt ind.

Hvis ikke medierne opdager nuancerne i dansk politik, kan de være med til at lukke samtalen og melde over halvdelen af danskerne ud.

Forrige artikel ABF: Strammere krav til andelskøbere skævvrider boligmarkedet ABF: Strammere krav til andelskøbere skævvrider boligmarkedet Næste artikel Foreningen for Elite- og Magtstudier: Vi er langtfra i mål med ligestillingen Foreningen for Elite- og Magtstudier: Vi er langtfra i mål med ligestillingen