Konservativt nederlag: Regeringen dropper klimamål for 2030

KLIMA: Der kommer alligevel ikke et CO2-reduktionsmål for 2030 fra regeringen. Vi har givet os, lyder det fra Konservative. Skuffende og uambitiøst, lyder det fra oppositionspartier.

Regeringen vil ikke fastsætte et samlet nationalt CO2-reduktionsmål for 2030. Det oplyser klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som dermed begraver et af regeringspartneren Konservatives grønne mærkesager.

I opposition kæmpede Konservative, for at Venstre-regeringen skulle holde fast i klimamålet om 40 procent CO2-reduktion i 2020 – men da det ikke lykkedes fik man efter seks møder mellem Folketingets partier i stedet samlet et bredt flertal bag en vedtagelse om, at regeringen skal ”fastlægge et samlet nationalt reduktionsmål for 2030 senest medio 2017.”

Det krav har Konservative ikke længere.

”Jeg vil sige det sådan: havde vi 90 mandater alene, så satte vi også gerne et nationalt klimamål af den art,” siger Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard og tilføjer:

”Når man er i regering, så skal man sætte sig nogle nye fælles mål og linjer for, hvor man vil hen. Så bliver man nødt til at indgå kompromiser.”

Alt i alt tilfreds
Hun peger på, at Konservative er godt tilfreds med, at regeringen har et mål om, at Danmark i 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi. Og så mener hun det danske klimamål for 2050 er blevet skærpet i det nye regeringsgrundlag, så Danmark til den tid skal være et ”lavemissionssamfund” foruden at være ”uafhængig af fossile brændsler.”

”Alt i alt synes jeg det er et fint resultat,” siger Mette Abildgaard.

Læs også: Efter COP21: Konservative kræver nyt dansk klimamål

Svært at få øje på grønne resultater
Det gør man til gengæld ikke hos oppositionspartierne, som er med i vedtagelsen om et klimamål for 2030.

”Det er ærgerligt, for det er en af de vigtigste sager Konservative kunne tage med ind i regeringen. Jeg har svært ved at se, hvad det er for grønne resultater, de efterhånden leverer,” siger Radikales klimaordfører Ida Auken.

Radikale mener, vedtagelsen stadig står ved magt, og vil samle oppositionen for at lægge pres på regeringen holder fast i den.

”Jeg har forståelse for, at det er svært at være lille parti i regering – ikke mindst når Konservative ikke satte sig på nogle af de ministerier, som er afgørende for at nå det her. Men vi kan se, at Konservative godt kan sætte hælene i for at sikre boligejerne. Der synes jeg nok, at klimaet og vores fremtidige generationer er vigtigere,” siger Ida Auken.

Tvivler på regeringens mål
Hos Alternativet er man heller ikke tilfreds med regeringen vil slippe for at fastsætte et nationalt reduktionsmål for 2030.

”Det er skuffende oven på Paris-klimaaftalen og den vedtagelse et bredt flertal i Folketinget står bag. Jeg havde forventet, at Konservative havde holdt fast i en mere ambitiøs grøn linje,” siger Alternativets klimaordfører Christian Poll.

Han mener ikke regeringens ambition om 50 procent vedvarende energi i 2030 er ambitiøst og kan erstatte et nationalt CO2-reduktionsmål.

”Regeringens mål handler jo ikke om reduktion, men opbygning af energisystemet. Det er et fint mål, men det er ikke ambitiøst. Det svarer nogenlunde til, at vi skal forsætte business as usual,” siger Christian Poll.

Han mener heller ikke, at regeringen bare kan dække sig ind under de klimakrav EU stiller, og føler sig ikke overbevist om, at regeringens 2050-mål er en reel skærpelse af ambitionerne.

”Jeg synes ikke det er helt tydeligt, at det er mere ambitiøs at være lavemissionssamfund end uafhængig af fossile brændsler. Det kunne jeg godt tænke mig at se nogle beregninger på,” siger Christian Poll.

Forrige artikel Overblik: Sådan bliver taxi-loven ændret Overblik: Sådan bliver taxi-loven ændret Næste artikel Ole Birk lander bred taxi-aftale Ole Birk lander bred taxi-aftale