Kommunernes udgifter til ældrepleje kan ikke følge med stigningen i antallet af ældre

Der bruges flere penge på ældrepleje, men færre hvis man opgør det i forhold til antallet af ældre på 70 år eller mere. Det viser Altingets opgørelse. Se udviklingen i de enkelte kommuner her.

Der blev brugt flere penge på ældrepleje i langt hovedparten af landets kommune i 2022 sammenlignet med årene forinden.

Men tager man højde for, at der også er blevet flere borgere i aldersgruppen 70 år og opefter, så er billedet det modsatte.

Hvor der i 2021 blev brugt godt og vel 58.400 kr. på ældrepleje pr. borger på 70 år eller ældre, så er det tal faldet til knap 58.200 kroner i 2022.

Det viser Altingets gennemgang af kommunernes regnskabstal.

I rå tal er der tale om en stigning i de regnskabsførte udgifter til den kommunale ældrepleje på lidt over 1,1 milliarder kroner fra 2021 til 2022.

Men udviklingen forstyrres af, at en tidligere pulje til ’bedre bemanding’ i ældreplejen fra finansloven for 2018 er overgået til kommunernes bloktilskud fra 2021 til 2022.

Det vil sige, at det er penge, som allerede i forvejen blev brugt af kommunerne, men som af budgettekniske årsager først indgår i regnskabstallene fra 2022.

Tager man højde for det, er den reelle stigning i kommunernes udgifter mellem de to år lidt over 600 millioner kroner fra 2021 til 2022.

I samme periode er antallet af ældre på 70 år eller mere steget med godt 14.000. Samlet set er udgifterne pr. ældre i aldersgruppen derfor faldet.

Ser man på den forskellige områder inden for ældreplejen, så er det først og fremmest udgifterne til ’pleje og omsorg’, ’hjemmehjælp’ og ’forebyggende indsatser’, der er steget.

På kommuneniveau er der stor spredning i udviklingen i udgifterne.

Tæller man finanslovspengene til ’bedre bemanding i ældreplejen’ med, så er udgifterne pr. ældre steget i over halvdelen af landets kommuner.

Stigningen har været størst i kommuner som Faxe, Ishøj og Vallensbæk. Omvendt er der brugt flest færre penge i 2022 i kommuner som Odder, Guldborgsund, Roskilde og Ballerup.

Forrige artikel Mændene dominerer i erhvervslivet, men til diversitetsprisen var de svære at få øje på Mændene dominerer i erhvervslivet, men til diversitetsprisen var de svære at få øje på Næste artikel Her er x-faktoren, der kan gøre forsvarsforlig til sognerådspolitik Her er x-faktoren, der kan gøre forsvarsforlig til sognerådspolitik