Iværksættere: Vi vil gerne være kvinder

KRONIK: Vi kan ikke ændre på, at vi er kvinder, og at vores køn stiller lige så mange muligheder som begrænsninger op, skriver de to iværksættere Helene Aagaard og Trine Askholm.

Af Helene Aagaard og Trine Askholm
Iværksættere

Sidsel Vinge er træt. Træt af at tale om køn. Alt den snak om diversitet i ledelse, rollemodeller og kvindelig repræsentation eller mangel på samme i paneldebatter afsporer ligestillingsdebatten ifølge Sidsel Vinge og er mere ødelæggende end fremmende for ligestillingen.

Faktisk mener hun, at vi er bombet tilbage til en Virginia Woolf-roman, hvor det var kvindernes iboende natur, der gjorde dem uegnede.

Vi vil gerne være kvinder
Vi er sjovt nok ikke enige. Hvis vi var, ville vi nok have delt kronikken på LinkedIn og skrevet "hørt!" med caps lock slået til, men istedet skriver vi her og forsøger at holde os i skindet for ikke slå caps lock til.

Vi vil gerne være kvinder. Kald os bare kvindelige iværksættere, kvindelige redaktører, kvindelige kvinder. Vi er kvinder, og det kan man ikke rigtig komme uden om.

Men lad os starte med Virginia Woolf, for sammenligningen er alligevel interessant. For selv om der er 100 år til forskel, hører vi stadig argumenter i den offentlige debat, der henviser til kvinders iboende natur, der ikke gør dem egnede til lederstillinger, bestyrelsesposter eller debattører.

Hvor langt er vi egentlig nået
Senest skrev Jens Christian Hansen i Berlingske, at en mulig grund til at der ikke var kvinder på ledende poster i den danske finanssektor, var, at de enten ikke gad, eller ikke var dygtige nok. Ser man på debatten om øremærket barsel, går der heller ikke længe, før argumentet om at det er mere naturligt, at kvinder tager sig af børnene, kommer på banen.

Og det er heller ikke mange år siden, at den folketingsvalgte politiker for Liberal Alliance Joachim B. Olsen slog fast, at kvinders biologi gør, at de hellere vil blive hjemme og passe børn.

Så sammenligningen med Virginia Woolf er utrolig interessant, men nok bare ikke i den forståelse, som Sidsel Vinge havde udtænkt, for spørgsmålet er egentlig, om vi er kommet så meget længere, siden Virginia Woolf udtrykte ønsket om "a room of ones own".

Langt til ligelig repræsentation
I Danmark er der 2-3 procent kvindelige CEOs i de børsnoterede virksomheder. Der bruges omkring 25 procent kvindelige kilder i de danske medier. Cirka 25 procent af iværksættere i Danmark er kvinder, og kun cirka 1,2 procent af venturekapitalen, der investeres i Danmark, investeres i kvindelige foundere. Lad os lige nævne, at kvinder udgør 52 procent af jordens befolkning og står for størstedelen af pladserne på de højeste uddannelser i Danmark.

Forleden hørte vi, at når castere skal caste statister til en film, eksempelvis til en scene på Strøget i København, så hyres der færre kvinder end mænd, faktisk en tredjedel kvinder og to tredjedele mænd. Simpelthen fordi at 50 procent af hvert køn vil få seerne til at synes, at der er langt flere kvinder end mænd i sådan en scene.

Vi forstår godt Sidsel Vinge. Og der er andre før hende, som har sagt højt, at de ikke vil være kvinde. Det er jo ikke altid lige nemt. Eksempelvis har den verdenskendte og anerkendte arkitekt Dorte Mandrup meldt sig i debatten om køn tilbage i 2017. Hun blev nemlig udpeget som en del af de 50 mest inspirerende kvindelige arkitekter i verden af det store Dezeen Magazine. Men hun vil anerkendes for sit virke, og ikke for sit køn.

Egentlig deler vi Dorte Mandrups og Sidsel Vinges ønske om bare at få lov til at være Dorte Mandrup og Sidsel Vinge, henholdsvis arkitekt og københavner og forsker, vendelbo og medlem af et politisk parti. Altså ønsket om bare at få lov til at være og blive anerkendt for det menneske, man er.

Vi vil også gerne bare være Helene Aagaard – iværksætter, jyde, CBS'er – og Trine Askholm – iværksætter, københavner, cand.polit – men vi kan ikke ændre på, at vi også er kvinder, og at vores køn stiller lige så mange muligheder som begrænsninger op.

I modsætning til Sidsel Vinge møder vi netop verden med den iagttagelse af vores position. Vi finder det egentlig utroligt interessant, at en forsker ikke tager højde for de potentielle blindheder, som hun møder verden med.

Farligt at være blind
For de findes i høj grad. Blindhederne. Kvinder rammes eksempelvis oftere af hjerteanfald, fordi læger ikke er opmærksomme på eller tjekker deres symptomer og risikofaktorer (Uppsala Universitet). Kvinder har større risiko for at dø i biluheld, fordi sikkerhedsforanstaltninger i bilerne er produceret udfra 40 års data fra mandlige udgaver af crash test dummies (Volvos EVA Initiative).

Senest har den manglende diversitet i tech-branchen også vist, hvordan ansigtsgenkendelsesprogrammer simpelthen ikke genkender sorte kvinder – højst sandsynligt fordi programmerne i høj grad er kodet af hvide mænd.

Selvom vi er enige med Sidsel Vinge om, at det handler om requisite variety, så er det tydeligt. at danske virksomheder og organisationer endnu ikke formået at knække koden til dette, og der dermed bliver bedrevet virkelig dårlig ledelse i mange virksomheder og organisationer. Selvsamme virksomheder og organisationer opnår ikke den fulde effekt af diversitet eller requisite variety i deres afsætning af produkter på markedet eller tiltrækning af talenter.

Hvis vi følger Sidsels Vinges argument om requisite variety helt til dørs, så kræver det af organisationen, at den har det rette repertoire of responses, og her er repræsentation, hvad enten det er køn, seksualitet, etnicitet eller alder, afgørende faktorer.

Det er faktisk muligt at blive en anden
Det er ikke nok bare at have empati for andre mennesker, eller forestille sig, hvordan en dag i deres sko ser ud. Det er netop derfor, diversitet i ledelse og igennem hele organisationen er afgørende for, at organisationer og virksomheder kan konkurrere.

Så hvad foreslår vi så, at journalister, chefer og menig mand at gøre? Jo altså egentlige det indlysende. Hyld kønnet. Sørg for at det har en positiv betydning, hvis du vil fremhævet kønnet. Ellers lad navnet på personen tale for sig selv.

Og drop helt at sige, du ikke vil være det køn, du er. I så fald er det jo heldigvis en mulighed i dag at ændre det, hvis du ikke identificerer dig med det. Men så radikalt tror vi alligevel ikke Sidsel Vinges udtalelse går.

Forrige artikel Kronik: Retsplejeloven er født af kampen for den enkeltes retssikkerhed Kronik: Retsplejeloven er født af kampen for den enkeltes retssikkerhed Næste artikel Kronik: Flere politiske sekretariater risikerer at bidrage til politisk forstoppelse Kronik: Flere politiske sekretariater risikerer at bidrage til politisk forstoppelse