Historisk milepæl er nået: Vind og sol overtager europæisk førsteplads fra fossil energi

For første gang nogensinde udgør vind- og solenergi en større del af strømforbruget i EU end fossile brændsler. En energikrise og omkostningseffektiv forsyning er blandt forklaringerne, lyder det.

Det, der startede som en kul- og stålunion, er nu i høj grad også en vind- og solunion.

I første halvår af 2024 har vind- og solenergi udgjort 30 procent af EU’s strømforbrug, mens fossil energi i samme periode kun har udgjort 27 procent.

Det er første gang nogensinde, at vind og sol overhaler fossil energi.

Det viser en analyse fra klimatænketanken Ember.

Nicolai Bech Kofoed, som er EU-programchef i den danske klimatænketank Concito, er ikke bleg for at kalde udviklingen "historisk".

"Den gode nyhed er, at vi skifter fra kul til vind og sol snarere end fra kul til naturgas. Det er virkelig glædeligt, at det går så hurtigt. Og at man springer naturgas-mellemtrinnet over, er overraskende," siger Nicolai Bech Kofoed.

Udviklingen skyldes, at der de seneste år er sat tempo på udrulningen af vind- og solenergi. Der er nu 13 EU-lande, der genererer mere energi fra vind og sol end fra fossile brændsler.

Ét af dem er Danmark, der allerede i 2017 – som et af de første lande i EU – krydsede milepælen.

Nye lande bidrager

Ifølge Nicolai Bech Kofoed er der særligt to årsager til, at de to linjer krydser på grafen.

Den første er krigen i Ukraine og den deraf afledte energikrise. Det fik alle til at indse, at afhængighed af russisk gas nok ikke var en god idé.

Den anden årsag er priserne.

"Sol og vind er faldet meget i pris over de sidste ti år. Hvis man skal vælge en energiforsyning, der er omkostningseffektiv og billig, skal man vælge vind og sol. Det kan alle forstå, uanset hvor man befinder sig på det politiske spektrum," forklarer Nicolai Bech Kofoed.

Og så er der sket det, at det ikke længere kun er Danmark og andre nordeuropæiske lande, der satser på de grønne energiformer.

Også i lande som Spanien, Portugal, Østrig og Ungarn står vind og sol nu for mere af strømforbruget end fossile brændsler.

Det er dog ikke nødvendigvis altafgørende, at alle 27 EU-lande kaster al politisk og økonomisk kapital efter de samme grønne energiformer, lyder det.

"Strøm er en vare ligesom så mange andre ting. Så det er helt okay med europæiske briller, at nogle lande, som har særligt gode forhold til at satse på vind og sol, gør det og så sælger strømmen til deres naboer," siger Concito-programchefen og understreger:

"I Danmark har vi eksempelvis god tradition for at sende vindenergi til vores nabolande."

{{toplink}}

90 procent i 2040

Skal udviklingen fortsætte og EU's klimamål indfries, er der behov for store investeringer i den europæiske energiinfrastruktur, understreger Nicolai Bech Kofoed.

"En forudsætning for, at vind og sol kan blive de primære komponenter i fremtidens europæiske energisystem, er, at man finder den store pengepung frem og investerer i elnettet," siger han.

Det er Ursula von der Leyen også godt klar over.

Tyskeren, der skal til at indtage sin anden periode som EU-kommissionsformand, har i sit politiske program for den næste kommissions arbejde fastslået, at der er et presserende behov for en decideret "energiunion", der blandt andet skal kunne sikre bedre forudsætninger for transport af grøn energi på tværs af landegrænser.

Det skal hjælpe med at indfri hendes mål om at reducere EU's CO2-reduktioner med 90 procent inden 2040 sammenlignet med 1990-niveauet.

{{toplink}}

Forrige artikel Dagens overblik: Israel forlanger Tyrkiet smidt ud af Nato efter trusler om invasion Dagens overblik: Israel forlanger Tyrkiet smidt ud af Nato efter trusler om invasion Næste artikel Dagens overblik: Advokater kulegraver forløb op til suspendering af alle internationale adoptioner Dagens overblik: Advokater kulegraver forløb op til suspendering af alle internationale adoptioner