Her er Danmarkskanonen

OVERBLIK: Danskerne har stemt, og der er nu valgt ti værdier, der skal udgøre Danmarkskanonen.

Det startede med 2.425 forslag, der blev skaleret ned til 20 nominerede.

Og nu har danskerne valgt de ti værdier, der til sammen skal udgøre Danmarkskanonen.

Det er blandt andet frihed, hygge og velfærdssamfundet, som danskerne mener er afgørende brikker i den danske kultur.

Det var den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V), der satte gang i arbejdet med en Danmarkskanon i juni. Han mener, at kanonen er et skridt imod den tydeliggørelse af den danske kultur, der er nødvendig for samfundets sammenhængskraft.

”Danmarkskanonen er blevet til i en tid med voksende bekymring for fremtiden, hvor mange er usikre på vores fælles værdimæssige grundlag. De 10 værdier, som befolkningen nu har valgt, er et udtryk for nutidens og fremtidens vigtigste samfundsværdier – vores fælles kulturelle dna,” siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Bertel Haarder nåede at blive afløst som kulturminister, inden han fik lov til at offentliggøre resultatet af Danmarkskanonen. Den nye minister, Mette Bock (LA), vil dog gerne fortsætte arbejdet.

”Jeg vil i det nye år se på muligheden for at få de unge generationer til at ’oversætte’ og diskutere værdiernes relevans og betydning for deres dagligdag og liv," siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

Her kan du få overblik over de ti nye værdier i vilkårlig rækkefølge.

  • Frihed Frihed er den grundlæggende værdi for det danske demokrati. I den vestlige tradition hænger folkets frihed sammen med den enkelte borgers frihed.
  • Lighed for loven Danmark ligger ofte i toppen af internationale målinger om tillid og lav korruption.
  • Kønsligestilling Det danske samfund bygger på ligeværdighed mellem kønnene. Det vil sige at mænd og kvinder skal have samme rettigheder og muligheder.
  • Hygge Hygge betragtes som en særlig måde at være sammen på under afslappede forhold. Hygge har sit eget ord, og mange siger, at det ikke kan oversættes.
  • Velfærdssamfundet I det danske velfærdssamfund nyder borgerne en høj grad af beskyttelse mod sociale og fysiske risici og har gavn af en række offentlige goder.
  • Tillid Den danske tillidskultur bygger på en forventning om, at ens medborgere og offentlige institutioner er troværdige.
  • Det danske sprog Dansk er modersmål for mere end 90 % af befolkningen i Danmark. Sproget er ikke blot et kommunikationsredskab; det er en kulturbærer.
  • Foreningsliv og frivillighed Foreninger udgør en grundlæggende måde at organisere fællesskaber på i hele Danmark.
  • Frisind Frisindet bygger på en præmis om, at alle mennesker skal have ret til at bestemme over deres eget liv. At udvise frisind betyder at have en fordomsfri og tolerant indstilling og tankegang.
  • Den kristne kulturarv Kristendommens begreb om næstekærlighed og de protestantiske tanker om arbejdets vigtige betydning, det personlige ansvar og alle menneskers lighed over for Gud har sat deres spor helt op i det moderne Danmark.

Forrige artikel Det sker i EU: Landbrugets klimabyrder, Europol og topmøde om migration Det sker i EU: Landbrugets klimabyrder, Europol og topmøde om migration Næste artikel V-finansordfører vil være ny formand i Region Sjælland V-finansordfører vil være ny formand i Region Sjælland