Her er Altingets guide til Kulturmødet

Kulturmødet står for døren, og det betyder tre dage fyldt med kulturelle indslag og kulturpolitiske diskussioner. Altinget Kultur guider dig her til nogle af de mest interessante debatter.

Tre dage med kunst og kultur i centrum er over os. Torsdag åbner dørene til årets udgave af Kulturmødet på Mors.

Programmet spænder vidt over faglige indslag, et stort kunstprogram samt et væld af samtaler og debatter. Med mere end 500 arrangementer fordelt på 18 scener kan det dog være svært at finde hoved og hale i, hvad man bør se. Derfor guider Altinget Kultur dig her til ti af de mest interessante kulturpolitiske debatter på Kulturmødet:

1. Museumsreformen og fremtidens museer
Torsdag 12.00 – 13.00 / Arrangør: Midtjyske Museers Udviklingsråd og Organisationen Danske Museer. Sted: Musikværkets Sal 1, KulturPladsen

Museumsreformen er langt om længe en realitet. Men hvad kommer reformen til at betyde for de danske museer, og hvordan vil museumslandskabet udvikle sig i fremtiden? Det er blandt de spørgsmål, som blandt andre professor Ane Heilskov Larsen, MF Charlotte Broman Mølbæk (SF) og forperson for Organisationen Danske Museer, Claus Kjeld Jensen, diskuterer.

2. Kunstnerisk talentudvikling – Hvad betyder det egentlig i 2024?
Torsdag 15.00 – 16.00 / Arrangør: Kulturkanten – Den Nordjyske Kulturaftale.
Sted: Værkstedet, KulturPladsen

Har vi overhovedet kunstnerisk talentudvikling på tværs af hele landet? Og er vi gode nok til at opdyrke det kunstneriske talent blandt børn og unge? De spørgsmål sætter den nordjyske kulturaftale Kulturkanten til debat. Panelet består blandt andet af Keld Hosbond, rektor på Det Jyske Musikkonservatorium og Christoffer Boserup, leder af Dansk Talentakademi Holstebro.

3. Hvem tilhører kulturen?
Torsdag 18.00 – 19.00 / Arrangør: Kulturmødet Mors
Sted: Musikværket Sal 2, KulturPladsen

Er kulturinstitutionernes fællesskaber for alle? Er alle klasser, køn, kroppe, aldre, racer og kulturforståelser velkomne? Det er spørgsmål, der bliver diskuteret i denne debat. Her kan du blandt andre møde spillestedet Vegas programdirektør, Lene Vive Christiansen, og Emilie Topp Meyer, kreativ producent og debattør.

4. Kulturen anno 2044 – fra tiggergang til førertrøje?
Torsdag 18.30 – 19.30 / Arrangør: Europæisk Kulturregion og Midtjysk Kulturakademi
Sted: Lysskoven, KulturPladsen

Mens kulturen får en større rolle i opbygningen af velfærdssamfundet, afspejler kulturens strukturer ikke udviklingen. Det skaber en sektor, der må arbejde kortsigtet og projektbaseret. Så hvordan får vi en balance mellem kulturens ansvar og reelle handlerum? Det diskuteres i denne debat af blandt andre forfatter og bestyrelsesleder i Statens Kunstfond Merete Pryds Helle og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

5. Kulturmødet after dark: Hvem har magten i kulturlivet?
Torsdag 20.30 – 21.30
Sted: Brøndum, KulturPladsen

Torsdag eftermiddag præsenterer magteliteforsker Christoph Houmann Ellersgaard nogle af de pointer om kulturlivet, som den nyeste magtudredning fra Foreningen for Elite- og Magtstudier er kommet frem til. Til denne debat diskuteres de pointer, der tidligere på dagen er præsenteret. Her kan man blandt andet møde Altingets kommentarskribent, kunsthistoriker og bestyrelsesmedlem Jane Mylenberg, og direktør for Kulturens Analyseinstitut Esben Danielsen.

6. Kommunernes rolle – fællesskaber i fremtidens kulturliv
Fredag 12.00 – 13.00 / Arrangør: Kommunernes Landsforening
Sted: Musikværket Sal 2, KulturPladsen

Med en række nye kulturpolitiske synspunkter vil Kommunernes Landsforening sætte fokus på, hvilke potentialer, kulturen har – ikke mindst i samspil med andre politikområder i kommunerne. Men hvordan sikrer vi, at potentialet indfris? Det diskuterer blandt andre to borgmestre, Dina Vester Feilberg, kunstchef i Bikubenfonden og Lotte Trangbæk, generalsekretær i Danske Musik- og Kulturskoler.

7. Har kulturpasset nogen gang på jord?
Fredag 14.45 – 15.30 / Arrangør: Aarhus Teater, Applaus og Opgang2
Sted: Monas Hus

Aarhus Teater, kulturinstitutionen Opgang2 og Applaus har sammen udarbejdet konkrete anbefalinger til, hvordan kulturpasset kan lykkes. Til denne debat deles og diskuteres anbefalingerne af Lene Struck-Madsen, direktør i Applaus, Morten Daugbjerg, kommunikationschef på Aarhus Teater, og Per Kjærgaard Paulsen, souschef i Opgang 2.

8. Dit spillested er eksploderet: Hvad er et netværks- og genrespillested, og hvorfor er de så vigtige i koncertlandskabet?
Fredag 19.55 – 21.30 / Arrangør: Dansk Live
Sted: Knud Sørensens Plads, KulturPladsen

Ordningen for Netværks- og Genrespillesteder blev vedtaget i 2021, og det har været en så stor succes, at flere vil forlænge ordningen. Men hvad kan ordningen egentlig, og hvorfor kan de ikke undværes? Arrangementet er tredelt og består både af en portrætudsendelse, en minikoncert med Hjalte Ross og Vilma samt en debat med deltagelse af blandt andre Esben Marcher, direktør i Dansk Live, Michael Falk Marino, husleder for Huset i Hasserisgade og musiker Hjalte Ross. Selve debatten starter 20.40.

9. Kulturmødet after dark: Er der ingen kritiske røster tilstede?
Fredag 20.00 – 21.00 / Arrangør: Kulturens Selvstændige
Sted: Brøndum, KulturPladsen

Sidste år konkluderede de to kulturmøde-debutanter Emilie Top og Ulrikka Hermansen, at mange af Kulturmødets debatter have karakter af ”enighedspaneler,” og at der manglede uenighed. Men hvordan er det gået på dette års møde? Det diskuterer de to deltagere med blandt andre Malte House, direktør for Houe Film og Majken Overgaard, moderator på Friktion.

10. Kunst, kultur og arkitektur: Hvordan indtænker vi de kreative miljøer i byudviklingen?
Lørdag 12.00 – 12.30 / Arrangør: Arkitektforeningen Nordjylland og Vestjylland samt Utzon Center
Sted: Arkitekturcaféen, KulturVejen

Hvor der tidligere var plads til kreative erhverv og aktiviteter i gamle industriområder, bliver disse i stigende grad presset ud til fordel for lejligheder, hoteller og kontorerhverv. Så hvordan skaber vi levende og vedkommen bykvarterer, hvor der er plads til det hele? Det diskuterer blandt andre Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening, og Mathias Nordby, stifter af Urban Studio.

Forrige artikel Afstumpethed og sjusk på Borgen: Nu begynder det høje tempo at få konsekvenser, advarer tænketanke Afstumpethed og sjusk på Borgen: Nu begynder det høje tempo at få konsekvenser, advarer tænketanke Næste artikel Overblik: Her er regeringens 33 forslag til at hjælpe landdistrikterne Overblik: Her er regeringens 33 forslag til at hjælpe landdistrikterne