Her er Altingets guide til Klimafolkemødet 2024

Det er den tid på året, hvor aktører, politikere, aktivister og borgere mødes i Middelfart til Klimafolkemødet. Programmet er spækket med tonsvis af klimapolitiske debatter og arrangementer. Altinget guider dig til nogle af de mest interessante.

Klimaet og den grønne omstilling bliver omdrejningspunktet på KulturØPladsen i Middelfart fra torsdag den 29. til lørdag den 31. august. Her byder Kilmafolkemødet endnu engang velkommen til tre dage med debat, workshops, taler og networking.

Programmet er propfyldt med alt, hvad et grønt hjerte begærer. Om det er biosolutions og atomkraft, man vil blive klogere på, eller om det er mødet med politikere og fagfolk, som driver en mod det fynske, så er der rigeligt at tage sig til. 

Derfor guider Altinget dig her til de mest interessante debatter på Klimafolkemødet:

1. Sultne Løver – fremtidens mad
Torsdag den 29. august, klokken 12.00| Fællesscenen | Arrangør: Landbrug og Fødevarer

De tidligere investorer i 'Løvens hule', Tommy Ahlers og Christian Arnfeldt, udgør en del af panelet, som indtager fællesscenen på Klimafolkemødets første dag. De gamle løver er sultne,  og de er på udkig efter fremtidens fødevarer. De skal være grønne, de skal være produceret mere klimavenligt og de skal have en fremtid i form af vækst og virkelyst. 

2. Er teknologien en klimasynder eller -frelser?
Torsdag den 29. august, klokken 12.00 | Blå scene | Arrangør: IT-Branchen

CO2-udledningen fra vores digitale adfærd er på et niveau, der svarer til udledningen fra den kommercielle flyindustri. Dertil kommer, at flere eksperter mener, at den stærkt stigende anvendelse af AI kommer til at udgøre et større problem end en løsning på udfordringer som højt energiforbrug, vandmangel og klimaændringer.

3. Vejen til et klimavenligt samfund i 2050
Torsdag den 29. august, klokken 15.00 | Grå scene | Arrangør: Klimarådet

Klimarådet har i deres seneste analyse undersøgt, hvordan vi når klimamålet i 2050. Her fortæller formand Peter Møllgaard om mulige fremtidsscenarier, der på forskellige måder gør brug af både ny teknologi og nye vaner. Publikum inviteres også til at deltage i snakken, da der både vil være spørgerunde og en afstemning om, hvilket scenarie de helst ser blive til virkelighed.

4. ESG – bøvl eller starten på en ny virksomhedskultur?
Torsdag den 29. august, klokken 14.00| Hvid scene | Arrangør: Vanebrudspalæet

Får du ligesom mange andre også sved på panden, når der skal redegøres for ESG-adfærd på mange områder? For hvordan lykkes man med ESG-forandringer, dokumentation og kommunikation? Det står Thomas ’VovemoD’, som er vanebryder, TEDx-taler og opfinder af strategisoftwaren, Habitura ESG, klar til at hjælpe med. For skal ESG bare overstås? Eller er det starten på en ny virksomhedskultur, som samler ledelse og medarbejdere?

5. Mens vi venter på soltagene
Fredag den 30. august, klokken 11.00| Rød scene | Arrangør: Energibyerne 

Hvordan får vi sat speederen i bund på at få flere solceller på de danske tage? Det giver et fagtungt panel bestående af Karl Sperling fra Aalborg Universitet, byggedirektør i KAB, Rasmus Jessen, og Janni Haugaard, der er klimakoordinator i Horsens Kommune, deres besyv på. De deler ud af deres erfaringer og om de forskellige muligheder og forhindringer.

6. Idealist eller skeptiker?
Fredag den 30. august, klokken 13.00| Fællesscenen | Arrangør: Friluftsrådet, EVA Danmarks Evalueringsinstitut & Region Syddanmark

Med udgangspunkt i en landsdækkende undersøgelse stiller dette arrangement skarpt på, hvordan unge på ungdomsuddannelser forholder sig til klimaforandringer. Som publikum skal man forvente at være med til at diskutere undersøgelsens resultater og reflektere over, hvordan ungdomsuddannelserne kan rumme forskelligartede klimaprofiler - og om klimaforandringer fylder nok i undervisningen i dag?

7. Klimavidenskab til forhandling?
Fredag den 30. august, klokken 15.00| Fællesscenen | Arrangør: DMI

Et yderst kompetent panel bestående af minister for udviklingssamarbejde og global politik, Dan Jørgensen (S), Concito direktør Christian Ipsen og DMI's chef for Nationalt Center for Klimaforskning, Adrien Lema står klar til at drøfte, hvordan rapporter og klimavidenskab skal anvendes ved store forhandlingsprocessor i FN, diplomatiets tjeneste og det kommende COP28. 

8. Ban Ki-moon: A Global Climate Outlook
Lørdag den 31. august, klokken 10.00 – 10.45 | Panorama | Arrangør: Klimafolkemødet

Forhenværende FN-generalsekretær Ban Ki-moon gæster Klimafolkemødet virtuelt for at give et globalt indblik i klimaforandringernes status og konsekvenser. Arrangementet begynder med en keynote fra Ban Ki-moon og følges op af en samtale med minister for udviklingsarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

9. Henrik Pontoppidans “Lykke-Per” som bæredygtig landdistriktsudvikler
Lørdag den 31. august, klokken 10.00 – 10.45 | Brun scene | Arrangør: Landsbyhøjskolen

Banker dit hjerte for en kombi af grøn omstilling og klassisk litteraturværker, så må du ikke gå glip af Teater Jævns indslag. Sammen med Landsbyhøjskolen giver de en forsmag på deres forestilling, hvor Henrik Pontoppidans romanfigur Lykke-Per bliver levendegjort til en bæredygtig lokal udviklingsproces i tre østjyske landsbysamfund. 

10. Grønne lokale netværk, lokalt samarbejde om mere klimahandling
Lørdag den 31. august, klokken 14.00 | Brun scene | Arrangør: Landsforeningen Praktisk Økologi

En af Klimafolkemødets sidste debatter opfordrer til at lave handlekraftige lokale netværk på tværs af etablerede organisationer. Her vil der bliver dykket ned i, hvordan man sammen kan nå ud til flere mennesker ved at mødes og interagere lokalt. En række grønne landsorganisationer deltager også og giver deres bud på, hvordan vi får mere liv og klimahandling lokalt. 

 {{toplink}}

Forrige artikel Politisk redaktør: En kaskade af politik skal skjule en dyb uenighed i regeringen Politisk redaktør: En kaskade af politik skal skjule en dyb uenighed i regeringen Næste artikel Verdenskendt historiker i ny bog: Vesten gjorde Putins imperieplaner mulige Verdenskendt historiker i ny bog: Vesten gjorde Putins imperieplaner mulige