Har din kommune skruet op for budgettet? Få svaret her

Hovedparten af landets kommuner har afsat flere penge til de lokale indsatser. Ikke mindst de sociale budgetter har fået et løft fra 2021 til 2022. Se hvilke kommuner og på hvilke områder, der er skruet mest op eller ned.

De samlede kommunale driftsbudgetter har i langt de fleste kommuner fået et nøk op fra 2021 til 2022.

Ikke mindst på socialområdet, herunder ældreområdet, er der afsat ekstra midler med de nyeste budgetter.

Det viser en kortlægning, Altinget har lavet over kommunernes samlede udgifter til alt lige fra folkeskole, til dagpenge og vejvedligehold.

Det største løft har fundet sted i kommuner som Guldborgsund, Albertslund, Vesthimmerland og Struer, når man ser på udviklingen i udgifterne opgjort pr. indbygger.

(Vælg en kommune og se, hvor meget mere eller mindre der er brugt end budgetteret og på hvilke områder. Du kan også søge på en bestemt kommune ved at vælge forstørrelsesglasset

I den anden ende af skalaen har kommuner som Gentofte og Kalundborg et markant fald i de samlede udgifter. 

Den udvikling afspejler en meget stor nedgang i de budgetterede udgifter til administration. Her er der dog formentlig først og fremmest tale om en mere teknisk en reel nedgang, som kan hænge sammen med overgangen til den nye ferielov.

Stigning siden 2015

I den forbindelse har kommunerne haft forskellige muligheder for enten at beholde indefrosne feriepenge eller at overføre pengene helt eller delvist til den fonden Lønmodtagernes feriemidler.

Udviklingen på den konto handler dermed reelt mere om likviditetsforskydninger, end om ændringer i de pågældende kommuners driftsudgifter.

Opgørelsen dækker over kommunernes nettoudgifter på tværs af samtlige driftsområder opgjort som et gennemsnit pr. indbygger i den enkelte kommune.

Det er dermed tale om en bredere afgrænsningen, end den der benyttes til at opgøre kommunernes serviceudgifter i forbindelse med de årlige økonomiaftale med staten.

Ser man på tværs af landet er udgifterne (opgjort i løbende priser) steget støtvis siden 2015. Men særligt de seneste tre budgetår har stigningen være en smule mere stejl.

Forrige artikel Fire folketingsmedlemmer forlader Dansk Folkeparti i opgør med Messerschmidt Fire folketingsmedlemmer forlader Dansk Folkeparti i opgør med Messerschmidt Næste artikel Holstein: Messerschmidts fjender spiller ham flertallet i hænderne. Men smutter disse topfolk, kan hans projekt få et banesår Holstein: Messerschmidts fjender spiller ham flertallet i hænderne. Men smutter disse topfolk, kan hans projekt få et banesår