Greenpeace åbner døren på klem til atomkraft

Debatten om atomkraft er tilbage. Miljøorganisationen Greenpeace er stadig mere end skeptisk, men døren åbnes nu på klem for den nye generation af atomkraft. Det ville ikke være sagligt at afvise på forhånd, lyder det.

Modstanden mod atomkraft har altid været central i Greenpeaces historie, men måske vil den globale miljøorganisation bløde op på modstanden i fremtiden.

Ny forskning og nye generationer af atomkraft vil nemlig måske håndtere de problemer, som der historisk har ligger til grund for modstanden.

Sådan lyder det fra Sune Scheller, kampagnechef for Greenpeace Danmark, da Altinget ringer for at få en kommentar til en Epinion-meningsmåling om atomkraft. Målingen viser, at et flertal af danskerne vil have undersøgt muligheden for at udvikle A-kraft som energikilde i Danmark.

”Vores holdning bygger på det, vi kender. Og der findes problemerne med atomkraft stadig,” siger Sune Scheller, inden han tilføjer:

”Men vi har en dør på klem til den nye atomkraftteknologi. Lytter man til, hvad for eksempel Seaborg siger, så siger de, at man kan løse problemerne med det farlige affald. Det er klart, at hvis det er rigtig, og de lykkes med det, så er vi også klar til at revurdere vores holdning til atomkraft.”

Myter præger debatten

Meldingen skal ikke forstås som, at Greenpeace ikke stadig er kritiske eller er stoppet med at være modstandere af atomkraft. I EU har man senest kæmpet imod atomkraft skulle kunne tælles med som en grøn investering i den nye grønne taksonomi, og debatten om atomkraft i Danmark, mener man er ”rodet” og ”behæftet med en del myter”.

{{toplink}}

Et atomkraftværk, ”som vi kender det”, giver ikke mening i Danmark af helt pragmatiske grunde som økonomi og tidspres, slår Sune Scheller fast.

”Jeg tror ikke, at der er nogen herhjemme, som forestiller sig, at atomkraft kan opføres og spille en seriøs rolle inden for de næste 15 år. Så er det jo ikke en særlig attraktiv energikilde, når der skal ske noget nu og her. Der kan sol og vind sættes hurtigere op, det er billigere, og det passer ind i den energiplanlægning og det energisystem, vi allerede har,” siger han.

Det er i øvrigt en myte, at atomkraft er god til at dække ind for manglende strøm fra vind og sol, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, bliver der tilføjet.

”Atomkraft er ikke en god backup, man bare kan skrue op og ned for hele tiden. Atomkraft skal helst køre på fuld kraft og er ikke god til at supplere,” siger Sune Scheller.

Han mener ”myterne” om, at atomkraft bare kan opføres hurtigt og være en fornuftig backup til den danske satsning på vind og sol, florerer i debatten, og nok er med til at forklare danskernes positive syn på teknologien.

Men først og fremmest tror han, målingen med danskernes opbakning afspejler, at vi står ”i en galoperende klimakrise”.

Åbner dør på klem

”Tiden er knap. Og i den situation er der behov for at se på alle løsninger. Så det er naturligt, at man også ser mod atomkraft, og om det kan hjælpe os i mål. Eller i hvert fald noget af vejen,” siger kampagnechefen.

Det lyder som om du ser meget pragmatisk på atomkraft og ikke særlig ideologisk?

”Der er ikke nogen tvivl om, at atomkraft også har andre problemer, jeg ikke lige har nævnt. Sikkerhedsrisiko, opbevaring af atomaffald, at der også er en forbindelse til spredning af atomvåben, og at Rusland sidder på store dele af uranen. Men i vores øjne er der så overbevisende pragmatiske og økonomiske grunde til at sige nej, så hvorfor overhovedet åbne debatten? Så bliver den mere ideologiske debat unødvendig,” svarer han.

Men så åbnes døren alligevel på klem. For der sker også noget nyt på atomkraftfronten. Herfra lyder nemlig, at om lidt er en moderne reaktor baseret på teknologi, der gør, at den ikke kan nedsmelte eller eksplodere, den kan ikke udlede radioaktive gasser i luft eller vand, og teknologien kan ikke bruges til atomvåben.

”Fred være med, at Seaborg, Copenhagen Atomics eller Novo Fonden smider en masse penge efter atomkraft. Det er helt legitimt at undersøge og ganske fint. Der skal man bare holde sig for øje, at der taler man om fjerde generations modulære reaktorer og ikke de store værker, som mange forestiller sig. Det er forskellige teknologier,” siger Sune Scheller og tilføjer:

”Jeg er skeptisk, men det ville ikke være sagligt af os at afvise på forhånd, når nu der sidder gode hoveder med relativt mange midler, så må vi se, om det kan lade sig gøre. Men der er kommet mange løfter fra atomkraftindustrien de seneste 50 år. Så der er stadig skepsis, selvom vi holder en lille dør åben.”

Forrige artikel Vestager tager orlov fra EU for at søge nyt job Vestager tager orlov fra EU for at søge nyt job Næste artikel Kønsopdelt svømning er Kønsopdelt svømning er "udansk", siger minister: Men han ønsker ikke et forbud