Folketingssalen har fået en halv ansigtsløftning

ÅBNING: Når Folketinget åbner på tirsdag, har folketingssalen fået en diskret ansigtsløfting. Det er første del af en større plan, som også skal gøre salen handicapvenlig. Pia Kjærsgaard glæder sig.

I næsten 30 år har Berit Hjelholts vægtæppe ’Som en rejselysten flåde’ hængt bag Folketingets talerstol, men når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på tirsdag holder sin åbningstale, så vil tæppet mangle.

Det er taget ned som led i en større renovering af folketingssalen.

Projektet begyndte egentlig som et ønske om at gøre folketingssalen mere handicapvenlig, fortæller Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Men da den øvelse viste sig at være ganske omfattende, så besluttede Præsidiet at renovere hele salen.

”Salen er et af de få steder i huset, hvor der ikke er sket noget, så den fortjener en ordentlig omgang til glæde for os alle sammen,” siger Pia Kjærsgaard.

De seneste år er flere dele af Christiansborg blevet renoveret, blandt andet Ridebanen, Snapstinget og Landstingssalen – sidstnævnte med moderne kunst og møbler. Men Kjærsgaard understreger, at folketingstingssalen skal bevare sit velkendte udseende.

”Det skal ikke være noget med designmøbler og skrigende farver. Det er vigtigt, at vi bevarer historien og traditionerne. Folketingssalen er gammel og smuk. Den skal bare være endnu smukkere,” siger hun.

Måske et flag?
Første del af renoveringen er foregået i denne sommer. Her er borde og træværk blevet lakeret, kongelogen er blevet nymalet, og de gamle dueslag til papirpost i salens venstre side er taget ned og erstattet af bænke.

Og så er billedtæppet bag talerstolen nu taget ned og har efterladt en nøgen væg.

”Der skulle ske noget nyt. Vi trængte til lidt mere liv,” forklarer Kjærsgaard.

Folketingets Præsidium skal i den kommende tid diskutere, hvad der i stedet skal hænge bag talerstolen. Pia Kjærsgaard har allerede gjort sig sine tanker:

”Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg gerne vil have flaget op. Det synes jeg hører til.”

Det kunne også være et EU-flag?

”Nej! Det bliver ikke til noget, så længe jeg er formand. Det kan jeg garantere.”

Adgang med kørestol
Den største del af renoveringsprojektet kommer til at foregå næste sommer, hvor salen skal gøres mere handicapvenlig, så man kan komme rundt i kørestol.

Det betyder, at midtergangen skal udvides, og at der skal skabes mere plads langs kanten af salen. For at få plads i den i forvejen trange sal inddrages embedsmandslogen og ministerlokalerne, som ligger under presselogen.

Derudover bliver talerstolen udvidet med to sidefløje, så et folketingsmedlem i kørestol også nemt kan komme op på talerstolen. Og det har stor betydning, understreger Kjærsgaard:

”Det er meget vigtigt, at alle kan komme op på lige netop denne talerstol.”

 

Forrige artikel Politikerlede påvirkede vælgernes nej ved EU-afstemning Politikerlede påvirkede vælgernes nej ved EU-afstemning Næste artikel Thulesen Dahl om Europol-garanti: Jeg gik for langt Thulesen Dahl om Europol-garanti: Jeg gik for langt