EU's nedbrudte asylsystem dominerer topmøde

FLYGTNINGEKRISE: EU’s chefer mødes for at diskutere, hvad de kan gøre for at begrænse flygtningetilstrømningen til Unionen, herunder etableringen af fælles grænsevagter og opstramning af EU’s flossede asylsystem.

BRUXELLES: EU’s stats- og regeringschefer mødes torsdag for fjerde gang på seks måneder for at diskutere flygtningekrisen i Europa.

Formanden for EU-ledernes klub, Det Europæiske Råd, Donald Tusk, lægger op til en åben diskussion om, hvordan Unionen kan ruste sig bedre til at håndtere flygtningesituationen. Det er spørgsmål, der gør ondt på mange EU-lande, og som der ikke findes nemme svar på, men som landene åbenlyst ikke har været i stand til at håndtere hidtil, hvor det har skabt internt kaos, at over 600.000 flygtninge og migranter er kommet til Unionen via Middelhavet i år.

Selvom vinteren er på vej, hvilket kan betyde, at færre flygtninge vil tage turen over Middelhavet, skal Europa være forberedt på potentielt endnu større flygtningestrømme, når foråret kommer, mener Donald Tusk.

“Vi bliver nødt til at spørge os selv, om de beslutninger, vi har taget på nuværende tidspunkt, og de beslutninger, vi træffer torsdag, er tilstrækkelige til at håndtere en ny migrationsbølge,” skriver formanden i sin topmødeinvitation til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger.

Grænsekontrol og lejre
På bordet er blandt andet oprettelsen af et egentligt europæisk grænsekontrolsystem. Det vil indebære, at grænsevagter fra andre EU-lande opererer ved Unionens ydre periferi under EU’s grænseagentur, Frontex, hvis enkelte lande ikke selv kan klare opgaven.

EU-cheferne vil også diskutere, hvad de er villige til at stille lande som Tyrkiet i udsigt for at få dem til at bygge flere modtagecentre til flygtninge i regionen og på andre måder være med til at dæmme op for flygtningestrømmen, hvis primære rute går fra de tyrkiske til de græske kyster. Ifølge FN’s Internationale Migrationsorganisation krydser 7.000 migranter dagligt havet mellem de to lande.

EU-Kommissionen forhandler i øjeblikket med tyrkerne om en såkaldt handlingsplan for flygtningesamarbejdet mellem de to parter.

Intern politisk uro samt det alvorlige terroranslag mod en demonstration i Ankara lørdag, der kostede omkring 100 mennesker livet, har dog lagt en dæmper på diskussionerne mellem de to parter.

Flere penge til humanitær støtte
På det seneste topmøde forpligtede EU-landene sig til at skrue væsentligt op for den humanitære støtte til blandt andet nærområderne omkring Syrien. Kommissionen har op til dette topmøde lagt pres på EU-cheferne ved at udsende en statusopgørelse over, hvor mange af EU-landene, der indtil videre har givet tilsagn om at give flere penge.

Mange af de fonde, som EU har nedsat for at give støtte i den nuværende flygtningesituation, er massivt underfinansierede indtil videre. Blandt andet mangler EU’s regionale fond, der skal give støtte i nærområderne omkring Syrien, i alt 492 millioner ud af de 500 millioner euro, som medlemslandene skal bidrage med.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lover torsdag, at Danmark vil bidrage med flere støttemillioner til EU-fonde, der blandt andet skal gå til frontlinjestaterne Grækenland og Italien samt Syriens nabolande Jordan, Libanon og Tyrkiet. I alt tager statsministeren 140 millioner kroner med til torsdagens topmøde.

 

,

Forrige artikel Regeringens sparekniv rammer yderområderne Regeringens sparekniv rammer yderområderne Næste artikel Ældremilliard går uden om udkantskommuner Ældremilliard går uden om udkantskommuner