EU vedtager de mest markante reguleringer af techgiganter hidtil

Nye regler stiller krav om, at techgiganter viser, hvordan deres algoritmer fungerer, og forbyder visse typer af profilering af brugere samt manipulerende design.

Efter 17 timers maratonforhandlinger landede der natten mellem fredag og lørdag endelig et kompromis mellem EU-Parlamentet, Kommissionen og Ministerrådet om den længe ventede retsakt om digitale tjenester, også kaldet Digital Services Act eller DSA.

Dermed strammer EU nu grebet om virksomheder som Meta, der ejer Facebook og Instagram, og Alphabet, der ejer Google og Youtube.

Det nye regelsæt gælder for alle virksomheder, men der er indført særligt strenge regler for store virksomheder, der har mere end 45 millioner brugere.

Det betyder, at de store digitale platforme blandt andet skal lave årlige risikoanalyser af deres algoritmers påvirkning på samfundet, ligesom de skal være åbne om hvordan algoritmerne er indrettet.

Virksomhederne skal altså analysere, hvordan deres platforme kan være grobund for blandt andet spredning af ulovligt indhold, skadelige effekter på grundlæggende rettigheder, manipulation af demokratiske processer og sikkerhed. Disse årlige analyser skal desuden underlægges ekstern revision.

Derudover handler de nye regler om at sidestille ulovligheder online med ulovligheder offline. Derfor sidestiller reglerne også spredning af ulovligt indhold med salg af ulovlige produkter.

{{toplink}}

EU vil også holde internettets infrastruktur ansvarlig

Det er værd at bide mærke i, at reglerne ikke kun kommer til at gælde for tjenester som brugerne direkte har kontakt med - men også underleverandører og virksomheder, der kun beskæftiger sig med internettets bagvedliggende infrastruktur.

EU-Kommissionens pressemeddelelse om forhandlingsresultatet nævner eksplicit, at internetleverandører og hosting-tjenester, der lægger lagerplads til digitale virksomheder, også er omfattet af reglerne, ligesom navnetjenester, der sælger og registrerer domænenavne, er det.

Dermed kan både platformene og de bagvedliggende infrastrukturvirksomheder, der gør spredningen eller salget muligt, holdes ansvarlige for salg af ulovlige produkter eller spredning af ulovligt indhold.

Magt til Kommissionen

Parterne i EU har vedtaget, at det bliver Kommissionen, der er tilsynsførende med reglerne. Den kan straffe virksomheder, der bryder reglerne med bøder på op til seks procent af virksomhedernes årsomsætning.

Kommissionen får også magt til at sætte gang i særlige risikoundersøgelser af digitale tjenester i krisesituationer. Det er en ny tilføjelse til det oprindelige udspil, som er kommet i ly af krigen i Ukraine.

Det skal således være muligt for Kommissionen i en krisesituation hurtigt at sætte gang i undersøgelser af, om visse digitale tjenesters virkemåde udgør en risiko for den generelle sundhed eller sikkerhed.

Manipulation bliver forbudt

De nye regler forbyder helt målrettet annoncering rettet mod mindreårige, hvis det er baseret på data-profilering af de mindreårige. Desuden kommer der et forbud mod at profilere brugere af digitale tjenester på baggrund af deres seksuelle orientering, religion eller andre følsomme data.

Derudover gør EU nu de såkaldte 'dark patterns' ulovlige. Begrebet dækker over manipulerende design, så brugere af en tjeneste eksempelvis bliver hængende længere end de ville, eller har sværere ved at afmelde sig en tjeneste end til at tilmelde sig til den. Design skal ikke være manipulerende, og man skal kunne afmelde sig lige så nemt, som man kan tilmelde sig, lyder det fra EU-Parlamentet.

EU-parterne er blevet enige om en række regler, der gælder særligt omkring anbefalingsalgoritmer, som dem man kender fra Spotifys anbefalinger af ny musik eller Youtubes gæt på, hvilke videoer du ellers er interesseret i.

Her skal det være muligt for brugerne at vælge en anbefalingsalgoritme, der ikke er baseret på profilering af den pågældende. Der skal også være øget transparens om, hvilke parametre algoritmen vægter sine anbefalinger efter.

Regelsættet bliver gældende i EU tidligst 1. januar 2024.

Forrige artikel Flertal dropper en række integrationskrav i nyt skoletilbud til ukrainske børn: Flertal dropper en række integrationskrav i nyt skoletilbud til ukrainske børn: "Intet er, som det plejer" Næste artikel Whistleblower-advarsel får styrelse til at tilbageholde 700.000 kroner fra prisvindende ngo Whistleblower-advarsel får styrelse til at tilbageholde 700.000 kroner fra prisvindende ngo