EU-korruptionsskandale om Qatar forventes at vokse i omfang: ”Europa-Parlamentet er under angreb”

Hvordan kunne det komme så vidt? Det spørgsmål bliver stillet igen og igen efter konturerne af den største korruptionsskandale i Europa-Parlamentets historie med direkte bånd til styret i Qatar begynder at vise sig.

BRUXELLES: På et hotel i Bruxelles fandt belgisk politi fredag en kuffert tæt pakket med 50-eurosedler til en værdi af flere millioner kroner. Kufferten tilhørte Alexandros Kailis.

Han er far til den græske socialdemokratiske næstformand i Europa-Parlamentet, Eva Kaili, som nu sidder bag tremmer mistænkt i den alvorligste korruptionsskandale, der nogensinde har ramt EU’s eneste folkevalgte institution.

Tre andre personer er fængslet. Heriblandt hendes samlever, der er assistent i Europa-Parlamentet, efter der blev fundet tasker med omkring 150.000 euro (1,1 millioner kroner) i deres hjem.

Hos en anden af de fængslede, den italienske tidligere EU-parlamentariker Pier Antonio Panzeri, fandt politiet næsten 4,5 millioner kroner i rede penge. Det er ham, den belgiske anklagemyndighed mistænker for at stå i spidsen for deltagelse i en kriminel organisation, hvidvask og korruption finansieret af ingen ringere end dette års VM-værter, Qatar. Målet har været at veksle penge og gaver som dyr elektronik til indflydelse i Europa-Parlamentet. En påstand, som Qatars Udenrigsministerium søndag på det strengeste afviste og kaldte ”grundløs og misinformeret”.

Under angreb

Sagen er langtfra slut endnu, lød det fra en rystet formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola mandag.

Ifølge den belgiske anklagemyndighed er der gennemført 20 ransagninger siden i fredags i Belgien og Italien. Formanden for den internationale sammenslutninger af fagforbund, ITUC, Luca Visentini, er blevet tilbageholdt og løsladt igen. En række kontorer i Europa-Parlamentet blev undersøgt mandag. Ti personer i Parlamentet har fået indefrosset deres digitale data for at undgå, at beviser bliver slettet. Kontorer i Parlamentet er forseglet med polititape. 

Og nu forsøger de folkevalgte at finde ud af, hvordan de skal reagere på det formodede forsøg fra en fremmed magt på at købe sig til indflydelse i deres egen midte.

”Tag ikke fejl. Europa-Parlamentet er under angreb, kære kolleger,” sagde EU-parlamentsformanden, da hun mandag åbnede denne uges session i Strasbourg for de 705 folkevalgte. Her erkendte Roberta Metsola, at hun forsøgte at skjule det ”raseri, den vrede og sorg”, som sagen vakte i hende.

Hun forberedte samtidig parlamentarikerne på, at undersøgelsen ikke er slut endnu.

”Jeg ved, at vi ikke er ved vejs ende, og vi vil fortsætte med at hjælpe med efterforskningen sammen med andre EU-institutioner så længe, det er nødvendigt. Korruption må ikke kunne betale sig.”

Europa til salg

Metsola lovede en intern undersøgelse, hvor intet ville blive fejet ind under gulvtæppet, en reformproces, der vil hanke op i, hvem der får lov til at komme og gå i Parlamentet, og mere tilsyn med, hvilke møder der bliver holdt med tredjelandes repræsentanter.

”Til de ondsindede aktører i tredjelande, som tror, de kan købe sig vej ind, og som tror, Europa er til salg, og at de kan overtage vores NGO’er, vil jeg sige, at I vil finde, at dette Parlament stiller sig i vejen for jer,” sagde hun.

Det skete med slet skjult henvisning til den menneskerettighedsorganisation ved navn Fight Impunity, som Panzeri stod i spidsen for, og som havde en perlerække af tunge europæiske personager som æresmedlemmer i sin bestyrelse, herunder EU’s tidligere udenrigschef, Federica Mogherini. Hun har nu frasagt sig sin post.

Flere af Panzeris tidligere assistenter i Parlamentet, der nu er kommet i søgelyset, har også været involveret i organisationen, inklusive græske Eva Kailis kæreste.

Nu endevendes Kailis rejser til Qatar, hendes møder med landets beskæftigelsesminister i forbindelse med en debat om forholdene for migrantarbejdere i ørkenstaten i sidste måned, og de indlæg, hun har leveret til fordel for VM-værterne med ros til, hvordan ”sportsdiplomati kan levere en historisk transformation” i et land, som ”inspirerer den arabiske verden”.

Pludselig ses det i et andet lys, at hun har anklaget kolleger i Parlamentet for dobbeltmoral for gerne at ville købe gas af landet, men samtidig tale for en VM-boykot.

Det samme gør hendes indsats for en slækkelse af visumkravene for Qatars medborgere, når de rejser til Europa. Den sag skulle have været kørt igennem Parlamentet i denne uge, men er nu blevet pillet af kalenderen i lyset af skandalen.

Føler sig forrådt

Kaili er blevet suspenderet fra både sit hjemlige socialdemokratiske PASOK-parti og fra den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet, S&D.

Der arbejdes samtidig på at fratage hende titlen af næstformand i Parlamentet.

Imens forsøger den socialdemokratiske gruppe at kapere chokket over de voldsomme anklager mod en tidligere og en nuværende kollega plus flere af deres assistenter.

”Folk er vrede og chokerede, og så er der flere, som – ligesom mig – føler sig forrådt af vores kollega,” siger Christel Schaldemose, der leder den danske S-delegation i Parlamentet, efter et ”anspændt” møde i gruppen mandag eftermiddag.

{{toplink}}

Hun beskriver Kaili som lidt af en enspænder.

”Jeg har set hende som intelligent, men også lidt ude på sidelinjen i gruppen. Jeg har tænkt, at hun var lidt alene, og hun har altid haft nogle lidt anderledes synspunkter,” siger Christel Schaldemose.

Hun har talt en del med hende blandt andet om digital politik, som Schaldemose har haft ansvar for at skibe gennem Parlamentet.

”Men ikke, som hun har ringet andre op omkring Qatar, hvor hun åbenbart har gjort et kæmpe arbejde for at få andre til at mene det, hun var betalt for at mene,” siger hun.

Viktor Orbán griner.

Da hun sidst mødte Kaili, kom den græske parlamentariker gående med sit barn i en klapvogn nede i Parlamentets stueetage.

”Det var seneste gang, jeg talte med hende personligt. Jeg må tilstå, at jeg ikke havde hørt hende tale om Qatar. Hvis jeg havde det, var jeg måske ikke blevet så overrasket,” siger hun.

Schaldemose støtter, at der nu bliver sat fokus på, hvad der kan gøres for at undgå lignende situationer og for at udbedre de skader, der er sket på Parlamentets rygte. Hun bider mærke i, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, som Parlamentet ellers flere gange har kritiseret for korruptionsproblemer, nu peger fingre ad dem.

"Det er så utroligt pinligt. Vi står her og råber op om, at man skal overholde regler, og man skal være ren. Og så viser det sig, at vi ikke engang selv er i stand til det".

”Der er et stort, stort reparationsarbejde foran os, og jeg tror ikke, at der er noget, som ikke skal tjekkes igennem,” siger hun og understreger, at hun ikke tror, vi har det sidste i den sag.

En dårlig smag i munden

Arbejdet starter allerede tirsdag, hvor Parlamentet har sat sagen på dagsordenen til debat. De folkevalgte vil også vedtage en resolution senere på ugen.

Imens peger særligt venstrefløjsgruppen LEFT på, at både S&D og den store konservative gruppe, EPP, i sidste måned var imod overhovedet at fremsætte en resolution med kritik af Qatars menneskerettighedskurs i forbindelse med VM.

Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, der tilhører LEFT, tænker, at de ”sidder tilbage med en dårlig smag i munden”.

Han kalder det en ”grotesk sag”, som ikke burde have været mulig.

”Vores gruppe har før fremsat konkrete forslag til at skabe åbenhed og klare regler for at bekæmpe den her slags ting. Men vi er blevet stemt ned. Nu genfremsætter vi dem - og så må vi se, om de to store grupper forhåbentlig er kommet på bedre tanker i lyset af de seneste begivenheder,” siger han.

Demokratiorganisationen Transparency International sendte mandag en mail til alle de 705 parlamentarikere med sin ønskeliste til, hvordan organisationen gøres mere korruptionsresistent.

Blandt ønskerne er meget strengere kontrol med de penge, parlamentarikerne modtager, åbenhed omkring møder med repræsentanter for tredjelande, en bedre whistleblower-ordning og en undersøgelse af alle, der har indtaget ”en usædvanlig favorabel holdning eller opførsel over for Qatar” – også i de øvrige EU-institutioner.

{{toplink}}

Forrige artikel Flertal bag minkundersøgelse er væk efter kovending, der bekymrer i Venstres bagland Flertal bag minkundersøgelse er væk efter kovending, der bekymrer i Venstres bagland Næste artikel Dårligt mentalt helbred og for meget kokain: Sådan er sundhedstilstanden i Danmark sammenlignet med resten af Europa Dårligt mentalt helbred og for meget kokain: Sådan er sundhedstilstanden i Danmark sammenlignet med resten af Europa