Et år efter: Sådan gik det til, da ministre, borgmestre og embedsmænd rejste til Paris og hyldede Vingegaard

Embedsværket på Slotsholmen fik travlt med koordineringen, da det i juli 2022 begyndte at stå klart, at en dansker ville vinde Tour de France. En gruppe på omkring 30 personer, bestående af ministre, topembedsmænd og borgmestre med ægtefæller drog afsted. Altinget rekonstruerer dagen set fra det politiske maskinrum.

Prolog

Det var slet ikke meningen, at Mette Frederiksen (S) skulle være i Paris den julidag i 2022. 

Efter en barsk sæsonafslutning med anklager om magtfuldkommenhed, kritik fra Minkkommissionen og en valgtrussel i slowmotion fra Radikale, var statsministeren taget på ferie på Lanzarote. 

Men en tidligere fiskefabriksmedarbejder fra Thy fik hende til at ændre planer.  

For i anden halvdel af juli stod det klart, at meget skulle gå galt, hvis ikke Jonas Vingegaard skulle vinde verdens største cykelløb, Tour de France. 

Lørdag 23. juli cementerede danskeren den samlede sejr ved at distancere slovenske Tadej Pogačar på den afsluttende enkeltstart.

Samme dag bestilte Mette Frederiksens folk i Statsministeriet en flybillet, så hun søndag via Bilbao kunne flyve til Paris og overvære Jonas Vingegaard triumfere i gult på podiet i Paris. 

Mette Frederiksen var dog langt fra den eneste repræsentant fra det officielle Danmark, som tog del i fejringen af Jonas Vingegaard den jubelsøndag i Frankrigs hovedstad.

For ikke alene kom thyboen til Paris i gult. Tour de France var også startet i danskerens hjemland.

Derfor havde den franske Tour de France-arrangør, ASO, inviteret personer fra alle Danmarks mål-og startbyer til Tour de France-afslutningen på lige fod med andre værtsbyer.

I alt drog omkring 30 personer fra det officielle Danmark afsted.

Aktindsigter viser, embedsværket i ministerier og kommuner blev sat i sving med at holde styr på, hvem der havde førsteret til kørsel, om politikerne var med som private eller offentlige personer eller hvilke udgifter man kunne få refunderet. 

Det skulle også slås fast, hvem der skulle have VIP-billet til Tribune Presidentielle Avenue des Champs-Elysées Paris, hvor indbydelsen lød:

"Dresscode: Casual chic. F.eks. lyse bukser og lys skjorte. Solhat kan være en fordel, da der kan blive meget varmt på tribunen (der forventes pt. 34 graders varme)."

Her er dagen genfortalt.

{{toplink}}
 
“Kronprinsen kommer kl. 17.30” 
Planlægningen af pariserturen for den danske delegation er allerede i gang i første halvdel af juli. 

Selskabet Grand Départ Copenhagen står for koordineringen, og 12. juli sender en medarbejder en mail til de i alt 26 deltagere. 

“I forhold til sidste år er programmet på præsidenttribunen blevet udvidet fra ASO’s side, da kvindernes Tour de France, La Course, vil starte på Champs-Elysées, før mændene kommer i mål. Derfor åbner tribunen allerede kl. 13 i år,” lyder det. 

Det fremgår af programmet, at de kvindelige ryttere forventes at være i mål omkring klokken 15.30.

Den danske rytter Cecilie Uttrup Ludwig er som regerende danmarksmester iklædt dannebrogstrikot på startstregen i Paris og er en af kandidaterne til en topplacering.

Sekretariatet i Grand Départ Copenhagen gør det klart, at der ikke er en forventning om, at delegationen overværer kvindernes Tour de France. 

“Det er valgfrit, om man vil deltage,” lyder det.

I en senere mail fremgår det, at repræsentanten fra Kongehuset kun har tænkt sig at overvære herrernes cykelløb.

"Men det er ikke nødvendigt at være der før kl. 16.00. Kronprinsen ankommer kl. 17.30," står der.

Tour de France drives af selskabet ASO, som ejes af den 82-årige milliardær Marie-Odile Amaury, og det er netop hende, som sammen med hendes børn Jean-Etienne og Aurore Amaury er værtinde for franske og internationale spidser på præsidenttribunen.

Med på tribunen er ni medarbejdere fra selskabet Grand Départ Copenhagen, der er oprettet for at arrangere den danske Tour de France-start.

Det samme er Michael Dithmer, departementschef i Erhvervsministeriet, som er ressortministerium for Tour de France-starten i Danmark.

Han er også næstformand i Grand Départ Copenhagen. 

Forud for turen har Erhvervsministeriet 13. juli rettet henvendelse til den danske OECD-ambassadør i Paris, Carsten Staur, for at sætte et kaffemøde op i forbindelse med Michael Dithmers tur til Paris. 

Men det kan ikke lade sig gøre.

"Desværre er jeg på ferie i Bourgogne," lyder det i en mail fra Carsten Staur 13. juli.

Samme dag vinder Jonas Vingegaard en bjergetape i Pyrenæerne og kommer i den gule trøje med mere end to minutter ned til forhåndsfavoritten Tadej Pogačar fra Slovenien.

Tog ægtefæller med til Paris
Alle danske start- og målbyer er repræsenteret på den store dag i Paris med undtagelse af Nyborg.

Vejle Kommune sender to embedsmænd, mens Sønderborg Kommune stiller med både kommunaldirektør Tim Hansen og borgmester Erik Lauritzen (S).  

Kommunaldirektøren flyver til den franske hovedstad lørdag 23. juli, hvorefter han checker ind på et firestjernet hotel omkring en kilometer fra Champs-Élysées og tager fire overnatninger. 

Han dækker selv omkostningerne for to af overnatningerne.

Erik Lauritzen har sin ægtefælle med på pariserturen.

Parret flyver ikke, men kører selv i bil derned.

Borgmesteren får refunderet udgifter svarende til en køretur fra Sønderborg til Hamborg og en flybillet fra Hamborg til Paris.

Roskildes borgmester Thomas Breddam (S) flankeres også af sin ægtefælle. De flyver sammen til Frankrigs hovedstad torsdag 21. juli. Thomas Breddams hustru betaler selv alle sine udgifter.  

Udover borgmesterparret sender domkirke-kommunen en enkelt embedsmænd afsted. 

Sophie Hæstorp Andersen (S) er også på præsidenttribunen.

Som Københavns overborgmester og formand for Grand Départ Copenhagen har hun en hovedrolle, da hun senere på dagen skal på podiet for at overrække Grand Départ-trofæet til Bilbaos borgmester for at markere, at den baskiske hovedstad er vært for Tour de France-starten i 2023.

Med på rejsen har hun sin pressechef og chefen for overborgmesterens sekretariat.

Sophie Hæstorp Andersen er ikke den eneste borgmester, som Københavns Kommune sender til Paris. Også kultur-og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) flyver til Frankrig torsdag 21. juli. 

Mia Nyegaard tager fire overnatninger på det samme hotel som Roskilde Kommunes borgmester.

Ligesom med Sønderborgs kommunaldirektør dækker forvaltningen dog kun prisen for to overnatninger, viser en håndskreven note på Mia Nyegaards rejsebilag.

Det skyldes, at det officielle program kun varer to dage, og de resterende to dage er ferie, oplyser Mia Nyegaard. 

Københavns Kommune sender også to programchefer, hvilket bringer det samlede antal af repræsentanter fra kommunen op på seks. 

Ingen chauffør til kulturministeren
Om morgenen afslører kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) Instagram-profil, at hun også er i Paris.

Hun er på egen regning taget med familien til den franske hovedstad.

Kulturministeriet har udarbejdet et katalog med CV'er på dagens nøglepersoner lige fra den franske præsident Emmanuel Macron og løbsdirektør Christian Prudhomme til de forskellige danske borgmestre og de danske Tour de France-ryttere. 

Her kan man blandt andet læse, at Mikkel Honoré har "medvirket som ekspert på italiensk cykel-tv", at Magnus Cort "er god til at sprinte," og Jakob Fuglsang "blev nummer seks i Tour de France i 2009".

Jakob Fuglsang er aldrig blevet nummer seks i Tour de France. Men han blev nummer syv i 2013. 

Embedsværket oplyser også ministeren om, at Jonas Vingegaard er "svigersøn til Rosa Kildahl fra Den Store Bagedyst".

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Ane Halsboe-Jørgensen (@anehalsboe)

 

Ane Halsboe Jørgensen er sammen med flere andre inviteret til en VIP-reception på den danske ambassade klokken 16.15.

Dermed falder eventet sammen med seancen på præsidenttribunen langs Champs-Élysées.

"Jeg har gjort ambassaden opmærksom på, at de to arrangementer falder oveni hinanden, og at det bliver svært at få de to programmer til at passe sammen," skriver en Grand Départ Copenhagen-medarbejder få dage før turen.

Det fremgår, at kulturministeren og familien selv må finde hen til ambassaden.

"Da kronprinsen også kommer til Paris søndag, har ambassaden desværre ikke biler og chauffører nok til også at hente kulturministeren. Og har jeg ret i, at turen er semi-privat også," spørger en medarbejder fra ambassaden Kulturministeriet få dage før.

"Hun deltager som kulturminister, men kører selv derned. Så helt ok, at der ikke er chauffør," lyder svaret fra Kulturministeriet.

To dage senere oplyser Udenrigsministeriet dog til Statsministeriet, at Ane Halsboe-Jørgensen deltager som privatperson.

"Sundhedsministeren og kulturministeren er begge på privat besøg i Paris. De vil også sidde på tribunen," lyder det.

Selvom Ane Halsboe-Jørgensen, ifølge Udenrigsministeriet, er i Paris som privatperson, prøver ambassaden på at skaffe kulturministeren adgang til præsidenttribunen.

"Vi arbejder på at få den franske sportsminister til at invitere kulturministeren til tribunen," skrev hun i en mail to dage før.

Det lykkedes for Ane Halsboe-Jørgensen at få adgang til Tribune Presidentielle Avenue des Champs-Elysées Paris. 

Efterfølgende lægger kulturministeren nemlig en video ud på Instagram, hvor hun sammen med Mette Frederiksen tiljubler rytterne fra præsidenttribunen, da de kører ind på løbets sidste kilometer.  

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) poster den samme video på Instagram

"Her er så mange danskere langs vejen, jeg er i Paris med familien og blev inviteret af arrangørerne til at få en siddeplads her i suverænt godt dansk selskab, en række bag kronprinsen og statsministeren," skriver han.

Altinget har et år efter bedt Kulturministeriet afklare om Ane Halsboe-Jørgensen deltog som privatperson eller kulturminister.

"Ane Halsboe-Jørgensen deltog i afslutningen af Tour de France som kulturminister, men har selv afholdt udgifter forbundet med turen til Paris," oplyser ministeriet.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Ane Halsboe-Jørgensen (@anehalsboe)

"VIP’er og halv VIP’er"

På præsidenttribunen er flere franske topfolk. Det er blandt andre Paris' borgmester, Anne Hidalgo, og den franske sportsminister, Amélie Oudéa-Castéra.

Den danske delegation møder dog ikke Emmanuel Macron. Han flyver i stedet til Afrika for at tage på officielt besøg i Cameroun og Benin.

Til gengæld melder en anden statsleder i 11. time sin ankomst i Paris.

Mette Frederiksen er på ferie på Lanzarote, men beslutter sig for at afbryde ferien.

Dagen før, at feltet bliver ført forbi den ikoniske triumfbue, bliver hendes billet til Paris bestilt.

En presserådgiver i Statsministeriet bliver også hastet til Paris fra Rom, mens en ministersekretær flyves ind fra København.

Her får Mette Frederiksen plads på præsidenttribunen sammen med det, Statsministeriet betegner som "alle de andre danskere VIP’er og halv VIP’er."

Sideløbende forsøger Mette Frederiksens folk at få koordineret et møde med den kommende Tour de France-triumfator.

"Der vil formentlig være mulighed for at hilse på Vingegaard ovenpå trøjeceremonien. Det sker foran præsidenttribunen," lyder det i en mail fra Grand Départ Copenhagen til Statsministeriet ved frokosttid. 

Men Mette Frederiksen behøver ikke at vente til efter trøjeceremonien for at hilse på den nordjyske Tour de France-vinder.

Da Jonas Vingegaard nogle timer senere hyldes på podiet, er Mette Frederiksen blevet en del af trøjeceremonien. Hun står på podiet sammen med kronprinsen.

Efter fejringen på podiet og præsidenttribunen er der fest på den hollandske ambassade, hvor Mette Frederiksen er inviteret. Her får hun igen mulighed for at hilse på Jonas Vingegaard.

Epilog

Onsdag fortsatte festen på Københavns Rådhus. 

Her tog Sophie Hæstorp Andersen imod Jonas Vingegaard med rådhuspandekager.

Daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) var også inviteret til ceremonien i Paris, men valgte allerede i begyndelsen af juli at blive hjemme. 

Erhvervsministeriet vil ikke oplyse, hvad årsagen til afbuddet var. 

Simon Kollerup stod til gengæld for talen på Københavns Rådhus, før Jonas Vingegaard trådte ud på rådhusets balkon for at modtage sin hyldest fra tusindevis af fremmødte danskere.

Mette Frederiksen deltog ikke i festlighederne i København. 

Dagen efter fejringen i Paris rejste hun tilbage til Lanzarote.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Mette Frederiksen (@mette)

,

Forrige artikel Unge på erhvervsuddannelser mangler specialpædagogisk støtte på lærepladsen Unge på erhvervsuddannelser mangler specialpædagogisk støtte på lærepladsen Næste artikel Regeringens verdensmålsråd har ligget i dvale siden valget: Regeringens verdensmålsråd har ligget i dvale siden valget: "Det er utilfredsstillende"