DF sikrer regeringen flertal for udskældt e-læringskursus

MRSA: Miljø- og fødevareministeren får opbakning fra DF til at begrænse MRSA-smitte med et internetkursus om hygiejne. Oppositionen er dybt forundrede over lovforslaget.

Uambitiøst, utilstrækkelig og useriøst.

Miljø- og fødevareministerens forslag til et nyt obligatorisk hygiejnekursus har fået hårde ord med på vejen fra en række aktører.

Kurset skal bidrage til at bremse spredningen af husdyr-MRSA, men kritikken går på, at et kortere e-læringskursus uden eksempelvis klasseundervisning ikke er tilstrækkeligt til at nå formålet.

Dansk Folkepartis fødevareordfører Lise Bech maner dog til besindighed.

“Det her er jo ikke det eneste, som vi foretager os. Det er noget nyt, noget ekstra og et supplement til andre tiltag,” siger hun.

Kurset er målrettet personer, der håndterer svin, og Lise Bech pointerer, at det vil kunne være svært for de ansatte at tage en arbejdsdag ud af kalenderen for eksempelvis at blive undervist på et AMU-center.

“Og hvis jeg ser på mig selv, så synes jeg, e-learningskursus er en rigtig god ide, fordi det er noget, som du kan gøre, hvor som helst og når som helst, det passer dig,” siger Lise Bech.

Hun forventer derfor også, at Dansk Folkeparti vil stemme for ministerens løsningsforslag.

Dermed ser ministerens politiske flertal ud til at være hjemme.

En tam fortolkning
Lovforslaget om et hygiejnekursus er en opfølgning på aftalen om handlingsplanen for husdyr-MRSA fra 2015, som både Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten, Venstre og Konservative stod bag. Målet med kurset er, at MRSA-bakterierne spredes mindst muligt til det omgivende samfund. 

I selve aftaleteksten fra 2015 står der ikke noget nedfældet om kursets udformning og omfang. Alligevel undrer oppositionen sig meget over ministerens fremlagte lovforslag. 

“Det var bestemt ikke det, vi havde forventet, der skulle komme ud af det. Man springer over, hvor gærdet er lavest, og det synes jeg ikke er i orden,” siger Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører Simon Kollerup.

Også fødevare- og landbrugsordfører Trine Torp fra SF er skuffet over ministerens måde at leve op til den fælles handlingsplan.

“Det er godt nok en noget tam fortolkning af den aftale, vi har lavet. Vi står med et alvorligt problem, som vi kun ser bliver forværret. Så er der jo ikke brug for at slække på, hvordan man forebygger,” siger Trine Torp.

Sejr for arbejdsgiverne
Kritikken bakkes op af Enhedslistens landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding.

“Jeg er meget enig med høringssvarene i, at et e-learningskursus er for tyndt i forhold til opgaven og udfordringens omfang. Jeg vil heller ikke mene, at det var det, der lå i aftalen,” siger hun.

I regeringens fødevare- og landbrugspakke, der blev vedtaget i slutningen af 2015, fremgår det da også, at “aftaleparterne er enige om, at hygiejnekurset implementeres i regi af AMU (...)”.

Simon Kollerup mener, at det går ud over de ansatte i svineproduktionen, at miljø- og fødevareministeren nu kun lægger op til et kortere e-læringskursus.

“Jeg synes faktisk, det er uanstændigt, at man på den måde negligerer de bekymringer, som lønmodtagere i svineproduktionen har og meget tydeligt giver udtryk for. Man lytter entydigt til arbejdsgiversiden, og jeg er dybt forundret over, at Dansk Folkeparti ikke står på lønmodtagernes side sammen med os i denne her sag,” siger han.

Lise Bech foreslår, at de enkelte brancheforeninger selv kan følge op og lave ekstra tiltag, hvis de ikke mener, at e-læringskurset er tilstrækkeligt for deres medlemmer.

“Og så kan det da godt være, at vi skal evaluere på det om et par år og tage det op, hvis det ikke er godt nok, men det vil jeg mene, at det er," siger Lise Bech.

Forrige artikel Özlem Cekic melder sig ud af SF i protest Özlem Cekic melder sig ud af SF i protest Næste artikel Helle Thorning er på liste over verdens bedste ledere Helle Thorning er på liste over verdens bedste ledere