Det sker i EU: VW-høring, budget-forhandlinger og Kristian Jensen i Bratislava

OVERBLIK: Bruxelles tager hul på den første uge efter sommerferien med diskussioner af Unionens budget, høring om Volkswagen-skandalen og et møde mellem EU's udenrigsministre. 

Mandag 29. august

EU-parlamentarikerne tilbage fra sommerferie
Europa-Parlamentet genoptager sit arbejde efter sommerpausen. Det sker blandt andet med et møde i Udenrigsudvalget. På dagsordenen er situationen i Tyrkiet samt tiltag, der skal sikre Unionens gasforsyning i lyset af konfliken mellem Rusland og Ukraine.

Tirsdag 30. august

EU-kommissær skal stå skoleret
Sidste år blev den tyske bilgigant Volkswagen afsløret i at have fusket med sine bilers resultater i forurenings-tests. Efterfølgende har Europa-Parlamentet nedsat et udvalg, der skal undersøges EU’s rolle i sagen. Tirsdag skal den tidligere EU-kommissær for industri og erhverv Günter Verheugen høres i udvalget. Her skal skal han redegøre for sin rolle i udarbejdelsen af EU’s regler for bilers forurening.

Onsdag 31. august

MEP’er diskuterer EU’s budget
En lang række udvalg i Europa-Parlamentet holder efterårssæsonens første møde. De skal blandt andet diskutere deres holdning til EU’s budget for 2017. Linjen lægges derefter i Parlamentets budgetudvalg. Forhandlere fra Europa-Parlamentet og Ministerrådet mødes for at diskutere budgettet torsdag. EU-landenes ministre blev allerede i juli måned enige om deres holdning til EU-Kommissionens budgetforslag, der blandt andet byder på nedskæringer på flygtningeområdet.

Donald Tusk møder Hollande
EU-præsident Donald Husk har annonceret, at han forud for det uformelle topmøde i Bratislava i september vil konsultere alle EU-landenes stats- og regeringschefer. Onsdag er turen kommet til Frankrigs præsident François Hollande. Temaet er – ligesom temaet for topmødet – hvor EU skal bevæge sig hen, efter et flertal af briterne i juni stemte for at forlade Unionen.

Fredag 2. september

Udenrigsministre drøfter Tyrkiet
Fredag ved frokosttid mødes Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen (V) med sine EU-kolleger i Bratislava til en drøftelse af blandt andet situationen i Tyrkiet og EU’s globale strategi.

På mødet, der strækker sig over to dage, vil udenrigsministrene også mødes med ministre fra de såkaldte EU-kandidatlande. Sammen skal de blandt andet diskutere bekæmpelse af terrorisme og antiradikalisering.

Programmet for mødet findes her.

Søndag 4. september

Juncher og Tusk tager til G20-topmøde
Formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker og formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk skal på langfart i weekenden.

Sammen repræsenterer duoen EU ved et to dage langt G20-topmøde i Hangzhou i Kina, der afholdes fra søndag til mandag. Temaet for topmøde er "Mod en innovativ, styrket, sammenhængende og inklusiv verdensøkonomi". G20-topmødet samler 19 af verdens tungeste økonomier samt EU.

Forrige artikel Regeringen vil skyde 70 millioner i udenrigstjenesten Regeringen vil skyde 70 millioner i udenrigstjenesten Næste artikel Danskerne takker nej til skattelettelser Danskerne takker nej til skattelettelser