Det sker i EU: Spøgelsestomt Bruxelles

OVERBLIK: Allehelgen er ikke noget, man spøger med i EU-land. EU-institutionerne holder lukket omkring 1. november, og der køres på laveste blus hele ugen. Ingen rådsmøder, ikke noget kommissionsmøde, EU-Domstolen er lukket, og parlamentarikerne er hjemme i deres valgkredse eller på rejser.

Mandag 30. oktober
Situationen i Catalonien er ikke på nogen officielle dagsordener, men vil alligevel være det altoverskyggende emne i Bruxelles, der kommer på en svær balancegang over for et medlemsland i opbrud. 

Mens EU-Parlamentet holder mødefri i denne uge, tager en del af EU's folkevalgte på delegationsrejser. Et hold tager til Australien og New Zealand, som EU står over for at lave frihandelsaftaler med. Delegationen af EU-parlamentarikere vil undersøge, hvilke mulige knaster der ligger forude for forhandlingerne.

Andre folkevalgte drager mod Silicon Valley for at diskutere ophavsret, patenter med mere med it-giganter som Facebook, Google, Apple, mens andre igen er derovre for at diskutere fremtidens transport med repræsentanter fra Uber, Tesla, Google X og Waymo.

EU’s landbrugskommissær, irske Phil Hogan, tager til Belfast og mødes med den britiske miljø- og fødevareminister Michael Gove. Selv om de på papiret er der for at deltage i den Internationale Mælkeføderations topmøde, er det de mulige samtaler om grænsespørgsmålet i Nordirland efter Brexit, som er mest interessante.

Tirsdag 31. oktober
EU-parlamentarikere fra Udenrigs- og Forsvarsudvalgene drager til Washington for at diskutere NATO-samarbejdet med amerikanske politikere, embedsmænd og NATO-ansatte.

En anden delegation af EU-parlamentarikere mødes med folkevalgte fra EU’s partnerskabslande østpå i Kiev for at diskutere cybersikkerhed, ungearbejdsløshed, pressefrihed og klimaforandringer.

Uden for EU-regi starter Nordisk Råd sit årlige møde, der løber frem til 2. november. På dagsordenen er blandt andet grænsekontrol, Norden som verdens mest integrerede region samt tillid i befolkningerne.

Resten af ugen kører på laveste blus i EU-land.*

 

*Det fremgik oprindeligt af artiklen, at Danmark overtager formandskabet for Europarådets Ministerkomité 1. november. Det var en fejl. Det sker først 15. november.

 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Lovforslag mod kvotekonger og barnebrude ryger i salen Ugen i dansk politik: Lovforslag mod kvotekonger og barnebrude ryger i salen Næste artikel Blå blok henter vælgere retur fra Socialdemokratiet Blå blok henter vælgere retur fra Socialdemokratiet