Det sker i EU: Opgør med briterne

OVERBLIK: Der er fuldt drøn på EU-systemet i den sidste arbejdsuge inden jul. De fleste øjne vil dog være på den britiske premierminister, når han ved et topmøde i Bruxelles skal forklare, hvorfor han ønsker at udelukke EU-arbejdstagere fra at modtage velfærdsydelser i fire år.

Mandag 14. december

Udenrigsministre diskuterer terror og østlige partnere
EU’s udenrigsministre vil mandag i Bruxelles diskutere blandt andet de såkaldte foreign fighters, terrorfinansiering og våbensmugling som led i samarbejdet for at få stoppet terror. Over frokost vil de mødes med deres tyrkiske ministerkollega som del i det tættere samarbejde med tyrkerne, som EU-landene har lovet i forbindelse med flygtningekrisen. Ministrene vil også tage en diskussion om EU’s naboer i øst, som blev pillet af sidste måneds rådsmøde i kølvandet på terrorhændelserne i Paris. Den kommer blandt andet til at dreje sig om Ukraine og indførelse af den friheds- og samarbejdsaftale med EU, som har skabt konflikt mellem dem og russerne.

 

Miljøudvalg vil stikke kæp i hjulet for dårlige miljøtest af biler
Kræfter i EU-Parlamentets miljøudvalg er utilfredse med EU's nye udslipstests for biler, der er fyldt med smuthuller, der kan lade bilproducenterne slippe nemmere gennem nåleøjet. Derfor vil de forsøge at blokere de nye regler og tvinge Kommissionen til at fremlægge bilkontroller, der sikrer en pålidelig test af den mængde forurening, en bil udleder.

 

Fisk på programmet
De årlige fiskekvoteforhandlinger kickstartes mandag og fortsætter tirsdag, når EU’s landbrugs- og fiskeriministre mødes. Ud over slåskampen om fiskemulighederne i 2016 vil ministrene berøre et par landbrugspunkter. Herunder en diskussion om medicinsk foder og veterinærmedicin, bæredygtigt landbrug i en bioøkonomi, import af honning, information om programmerne for skolemælk og -frugt samt en opdatering om relevante diskussioner i FN’s fødevarestandardiseringsorgan, Codex Alimentarius.

 

Tirsdag 15. december

Kommissionen fremlægger nyt europæisk grænsevagtkorps
I et forsøg på at redde EU’s grænseløse Schengen-samarbejde fremlægger EU-Kommissionen på tirsdag planer for en fælles grænsevagt, der skal kunne udsendes til lande, som ikke selv kan håndtere presset på deres grænser. De vil også gøre status over det omfordelingsprogram, som hidtil kun har fået fordelt 160 af 160.000 flygtninge, der skal sendes fra Italien og Grækenland til de øvrige lande.

 

Europaministre forbereder topmøde
EU’s europa- og udenrigsministre skal blandt andet forsøge at nå til enighed om en ny inter-institutionel aftale, der skal nedlægge spillereglerne for samarbejdet mellem dem, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet. De skal også diskutere årets fremgang i udvidelsesforhandlingerne med EU’s kandidatlande samt drøfte forberedelserne til det topmøde mellem EU’s stats- og regeringschefer, der finder sted senere på ugen.

 

Udenrigsministre mødes i Nairobi
Kristian Jensen rejser til Kenya for blandt andet at mødes med sine EU-kolleger i marginen af WTO-forhandlinger. Her skal de lægge den europæiske linje for forhandlingerne i Verdenshandelsorganisationen om den såkaldte Doha-runde, der finder sted i Nairobi. Blandt de hotte emner er blandt andet brugen af forskellige eksportstøttesystemer for landbruget samt regler for øget gennemsigtighed.

 

Onsdag 16. december

Pris til saudisk blogger
Europa-Parlamentets årlige menneskerettighedspris uddeles i år in absentia til den fængslede saudiske blogger, Raif Badawi. Den såkaldte Sakharov-pris bliver modtaget på hans vegne af hans kone. Badawi har været fængslet siden 2012 efter anklager om blandt andet at have fornærmet religiøse overhoveder.

 

Længe ventet dom om hormonforstyrrende stoffer
Har EU-Kommissionen stået i vejen for strammere regler for hormonforstyrrende stoffer? Det vil Sverige, støttet af Danmark, have EU-Domstolens vurdering af. Sagen skyldes, at Kommissionen har undladt at vedtage videnskabelige kriterier for, hvornår noget skal regnes som hormonforstyrrende, sådan som den var forpligtet til at have gjort senest 13. december 2013.

 

Ministre vedtager kontroversielle udslipsmål
Det luxembourgske EU-formandskab satser alt på, at et flertal af EU’s miljøministre vil stille sig bag et kompromis om nationale udslipslofter for en række forurenende stoffer. Reglerne er problematiske for Danmark, der står til at skulle reducere udslippet af ammoniak med 24 procent frem mod 2020. EU-ministrene skal også vedtage konklusioner om biodiversitet og pege på, hvor der skal gøres mere for at stoppe nedbrydningen af økosystemer. Under frokosten vil de diskutere biltests og følge op på VW-skandalen. De skal også runde det initiativ for forbedring af kemilovgivning, som blandt andet Danmark er med i, der går under navnet Reach Up, samt COP21, energiunionen og EU-Kommissionens nye cirkulære økonomipakke.

 

SAS Cargo sagsøger Kommissionen
I november 2010 idømte EU-Kommissionen 11 luftfragtselskaber en kartelbøde på små 800 millioner euro. Den beslutning har de bedt EU-Retten om at omgøre. SAS Cargo var et af de 11 selskaber og fik i den forbindelse en klækkelig regning på 70.167.500 euro. 

 

Torsdag

Briter og flygtninge øverst på topmødedagsorden
Hovedretten på årets decembertopmøde mellem EU’s stats- og regeringschefer bliver den middagsdrøftelse med den britiske premierminister David Cameron om hans krav til en genforhandling af sit lands medlemskab af Unionen, hvor der ikke er lagt op til harmoniske diskussioner. Derudover er det flygtningesituationen og presset på EU’s grænser, der vil stjæle opmærksomheden hos statsminister Lars Løkke Rasmussen og co.

 

Fredag

Topmøde – dag to
EU-cheferne fortsætter deres todages topmøde i Bruxelles fredag med blandt andet at diskutere energiunion, indre markedsspørgsmål samt udfaldet af klimatopmødet i Paris. De vil også gøre status over planerne for at styrke det økonomiske og monetære samarbejde, særligt blandt eurolandene.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Hasteforespørgsel, EU-topmøde og finanslov Det sker i dansk politik: Hasteforespørgsel, EU-topmøde og finanslov Næste artikel Udflytning kan gå langt over budget Udflytning kan gå langt over budget