Det sker i dansk politik: Finanslov, randzoner og et skattefrit Marienborg

OVERBLIK: Folketinget skal både diskutere finanslov, ophævelse af randzoner, og om Marienborg skal fritages for skat. Og så holder Venstre landsmøde i weekenden. Få overblikket over den politiske uge her.

Ugen starter med, at Europaudvalget mandag har kaldt justitsminister Søren Pind i samråd. Her skal han redegøre for, hvilke konsekvenser direktivet om den europæiske efterforskningskendelse i straffesager vil få for danske borgeres retssikkerhed, hvis det tilvælges efter et eventuelt ja ved folkeafstemningen 3. december.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) mødes mandag med Slesvig-Holstens transportminister Reinhard Meyer for blandt andet at diskutere en ny rapport fra den dansk-tyske transportkommission med forslag til infrastrukturprojekter i Jyllandskorridoren.

Mandag middag starter forhandlingerne om regeringens asyl- og udlændingepolitiske initiativer, som blev fremlagt fredag eftermiddag. Regeringens udspil inderholder i alt 34 stramninger - se dem her.  

Tirsdag står den på statsministerens spørgetime. Her vil de øvrige partiledere i Folketinget grille Lars Løkke Rasmussen med spørgsmål – et godt bud er, at folkeafstemningen om retsforbeholdet vil blive nævnt en gang eller to.

Senere i Folketingssalen skal der stemmes om at sende yderligere dansk militært bidrag til FN's fredsbevarende operation i Mali. Regeringen har et flertal af S, LA, ALT, R og SF, så alt tegner til, at det bliver vedtaget. 

Marienborg er også på dagsordenen for tirsdagens møde i Folketingssalen. Regeringen har nemlig varslet, at statsministerens private brug af Marienborg skal fritages for skat, og det skal sammen med en række andre forslag i et såkaldt samlelovforslag førstebehandles.

Tirsdag står også på tre samråd. Børne- og Undervisningsudvalget har kaldt børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om besparelser på erhvervsuddannelserne. Senere skal Inger Støjberg stå skoleret i Udlændinge- og Integrationsudvalget for at redegøre for tvangsudsendelser af alvorligt syge. Også transportminister Hans Christian Schmidt (V) skal i samråd, hvor han blandt andet skal forholde sig til DSB's reducerede tilskud.

Onsdag er der pattegrise på dagsordenen, når Miljø- og Fødevareudvalget senere onsdag har kaldt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd. Her skal hun blandt andet forklare sig om topmødeerklæringen om pattegrise, svinehandlingsplanen og gødskning og sprøjtning.

Onsdag og torsdag holder fagforbundet FTF kongres, hvor der blandt andet skal godkendes en redigeret fusionsplan med LO, som LO allerede har godkendt på sin kongres i oktober.

Torsdag er statens husholdningsbudget på programmet, når Folketinget skal andenbehandle efterårets helt store lovforslag: regeringens finanslovforslag.

Og det er ikke det eneste bemærkelsesværdige lovforslag, der er på dagsordenen. Regeringen vil nemlig ophæve loven om randzoner, og det skal førstebehandles torsdag. Netop randzonerne har været grobund for heftige diskussioner på tværs af blokke og partier, og rød blok har allerede meddelt, at de vil have naturerstatning for de skrottede randzoner.

Torsdagen er også dagen, hvor ikke færre end fire ministre skal stå skoleret om regeringens politik. Inger Støjberg skal for anden gang denne uge på besøg i Udlændinge- og Integrationsudvalget, denne gang for at forklare, om hun mener, at regeringen har levet op til løftet om at nedbringe antallet af asylansøgere.

I Forsvarsudvalget er der kampfly på menuen. Her skal forsvarsminister Peter Christensen forklare, hvordan han ser på de tekniske problemer, der har været med den måske største favorit blandt kandidaterne til Danmarks nye kampfly, F35'eren. Også justitsminister Søren Pind og socal- og indenrigsminister Karen Ellemann skal i samråd om henholdsvis terrorbekæmpelse og rammerne for de frivillige kræfter.

Fredag er der et enkelt samråd på dagsordenen. Her skal både sundhedsminister Sophie Løhde (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forklare regeringens holdning til hormonforstyrrende stoffer.

Lørdag og søndag holder Venstre landsmøde. Det sker i Herning, hvor partiet blandt andet skal diskutere den forestående folkeafstemning 3. december om at omdanne det danske EU-retsforbehold til en tilvalgsordning. Derudover vil der være en række traditionelle elementer som tale af Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, politisk debat og valg til hovedbestyrelsen.

Ud over alt det ovenstående kan der meget vel falde en finanslov på plads i løbet af ugen. Samtidig fortsætter politiforhandlinger og forhandlingerne om et kontanthjælpsloft også. Derudover inviterer regeringen i løbet af ugen Folketingets partier til forhandlinger om 34 nye asyl- og udlændingetiltag

Sidst men ikke mindst fylder Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker 40 år fredag. Tillykke til ham. 

Forrige artikel Løkke: Lad os sammen bekæmpe mørket Løkke: Lad os sammen bekæmpe mørket Næste artikel Regeringen vil droppe krav til studerende Regeringen vil droppe krav til studerende