Det sagde partilederne på grundlovsdag: V’s tre kampe, radikalt genbrug og opfordring til en undskyldning

Hvilke budskaber delte partilederne egentlig i deres taler på grundlovsdag? Altinget giver dig overblik over hovedpointerne lige her.

Traditionen tro markeres grundloven 5. juni med politiske taler landet over, og Altinget giver dig her et overblik over, hvad partilederne lagde vægt på i deres taler.

Der er grundlovstaler fra alle partiledere med undtagelse af statsminister Mette Frederiksen (S) og konservatives partiformand Søren Pape Poulsen, som i stedet taler til mindehøjtideligheden for tidligere statsminister Poul Schlüter (K), der afholdes i forlænges af hans bisættelse fra Holmens Kirke.

Jakob Ellemann-JensenJakob Ellemann-Jensen (V): Venstres tre kampe

Venstres formand opridsede i sin grundlovstale tre kampe, som er afgørende for Venstre at udkæmpe i kølvandet på coronakrisen.

”Vores mål. De er klare. Det gælder et åbent Danmark, det gælder et rigt Danmark, og det gælder et frit Danmark. Det er de tre politiske kampe, som Venstre står overfor ovenpå en coronaepidemi. Der er brug for et borgerligt alternativ, der er brug for et liberalt alternativ. Så danskerne får et valg, så det hele ikke bare bliver nuancer af rødt,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Den første kamp handler om, at Danmark skal forblive åben for omverdenen. Det kræver, at der bliver styr på tilstrømningen af asylansøgere, men der samtidig skal være åbent for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, lød det fra V-formanden.

Den anden kamp handler om et nødvendigt reformarbejde, som skal styrke den danske økonomi, mens den tredje handler om et opgør med en regering, som i Ellemanns optik begrænser danskernes frihed.

Kristian Thulesen DahlKristian Thulesen Dahl (DF): De ældre er blevet glemt af regeringen og dens støttepartier

Dansk Folkepartis formand nåede vidt omkring i sin grundlovstale, hvor han både rundede udrejsecenter, hjemtagelse af børn og deres mødre fra Syrien og udfasning af coronarestriktioner.

I forhold til sidstnævnte fik Kristian Thulesen Dahl også sendt en stikpille til Nye Borgerlige ved at understrege, at partiet er det eneste der står udenfor genåbningsaftalen, som Dansk Folkeparti ifølge ham selv har sat et markant aftryk på.

DF-formanden havde dog også et særligt budskab, da han talte om corona. Han fastslog, at ældreområdet stadig er en af Dansk Folkepartis vigtigste prioriteringer:

”Hver gang vi har haft anledningen, har vi derfor presset på for, at der burde tænkes mere på de ældre - på seniorerne undervejs. Men det har ikke været nemt. Det er som om, at seniorerne alt for ofte glemmes af regering og dens støttepartier,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

”Ældreområdet har altid været - og vil altid være - en helt afgørende mærkesag for Dansk Folkeparti! Og jeg er under coronaen endnu engang blevet bekræftet i, at det også er nødvendigt for, at der bliver talt om respekt og værdighed i forhold til ældre og seniorer,” fortsatte han.

Pia Olsen DyhrPia Olsen Dyhr (SF): Syv forslag til at bekæmpe stress

SF’s formand vil benytte tiden efter coronaepidemien til at gøre op med stress i det danske samfund.

”Winston Churchill sagde engang, at man skal aldrig lade en god krise gå til spilde. Lad os gribe den og begynde en samtale om, hvordan vi sænker farten for børn og unge og erstatter stress og mistrivsel med tryghed og stærke fælleskaber. Hvordan vi får et studie- og arbejdsliv i balance. Hvordan vi sikrer et sikkerhedsnet, der griber os og vores kære,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Hun præsenterede i sin grundlovstale syv tiltag, der skal begrænse stress i danskernes hverdag. Blandt andet vil Pia Olsen Dyhr gerne give offentlige ansatte bedre mulighed for at fortsætte med hjemmearbejde på den anden side af coronakrisen.

Derudover bør blandt andet fremdriftsreformen, som har hensigt til at få studerende til gennemføre deres uddannelser indenfor normeret tid, droppes.

Sofie Carsten NielsenSofie Carsten Nielsen (R): Vil gøre alt for stoppe hjemsendelse af syriske flygtninge

Den radikale leders første grundlovstale som politisk leder handlede primært om regeringens og de danske myndigheders beslutning om, at en række syriske flygtninge skal vende tilbage til Syrien.

”Når vi som det eneste land i Europa vurderer, at Syrien er sikkert. Når vi vil hive voksne ud af job og børn og unge ud af uddannelse for at smide dem ind på et udrejsecenter på ubestemt tid, så har vi glemt, hvem vi er. Så har vi mistet vores værdimæssige kompas,” sagde Sofie Carsten Nielsen.

Radikale lagde selv stemmer til de regler, der nu gør det muligt at sende de syriske flygtninge tilbage, og derfor erkender den radikale leder, at partiet har et medansvar.

”Vi bærer et medansvar, det må vi tage på os, og ord kan de syrere ikke bruge til så meget. Så handling skal der til. Radikale Venstre vil gøre alt, hvad vi kan for at stoppe udvisningerne af syriske flygtninge,” sagde hun og understregede, at parti vil have ændret loven.

Mai VilladsenMai Villadsen (EL): Statsministeren skal give klar undskyldning til vores naboer

Enhedslistens politiske ordfører gav sin første grundlovstale, efter hun er blevet ny frontperson for sit parti, og talen blev især brugt til at tale imod stigende overvågning i samfundet, som ifølge Mai Villadsen er en indskrænkning af danskernes frihedsrettigheder.

Hun fortalte først, hvordan friheden i hendes optik er blevet begrænset, mens de borgerlige partier har haft regeringsmagten.

”Den socialdemokratiske regering har desværre ikke grundlæggende skiftet kurs. Også med dem oplever vi, at det halter med de ellers så fine idealer. Med overvågning stiger friheden, kunne vi høre i den offentlige debat for bare to år siden. Det var ord, som man skulle tro kom fra en gammel sovjetleder eller fra den amerikanske facebookmilliardær Mark Zuckerberg. Men ordene kom altså fra Folketingets talerstol fra den socialdemokratiske justitsminister Nick Hækkerup,” fortsatte Mai Villadsen.

Hun opfordrede samtidig statsminister Mette Frederiksen til at give en ”klar undskyldning” til Danmarks nordiske naboer efter det er kommet frem, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har overvåget blandt andet Norge og Sverige via kabler i Danmark.

Pernille VermundPernille Vermund (NB): Manglen på proportioner i regeringens coronatiltag

Nye Borgerliges formand brugte sin tale til at lange ud efter regeringens coronahåndtering. Ifølge Pernille Vermund er regeringens magt blevet for omfattende, og det bør ikke blive normalen på den anden side af epidemien, fastslog hun.

Hun fremhævede beslutningen om at aflive alle danske mink som et eksempel på manglen på proportioner i regeringens coronatiltag.

”Minkskandalen står for mig som det klareste eksempel på en socialdemokratisk regering, som fuldstændig har mistet fornemmelsen for den grænse, som ikke bør overskrides, når det kommer til statens magt,” sagde Pernille Vermund.

Alex VanopslaghAlex Vanopslagh (LA): LA-leder giver sit eget bud på statsministerens grundlovstale

Liberal Alliances politiske leder har sit eget bud på, hvordan Mette Frederiksens grundlovstale ifølge ham burde have lydt, hvis hun havde afholdt en. Ligesom Pernille Vermund fokuserede LA-lederen en del af sin tale på regeringens beslutning om at aflive alle danske mink:

”Det er ikke alle, der har udvist respekt for lov og orden i det seneste år. Jeg tænker, at I godt ved, hvem jeg tænker på. Nemlig vores statsminister Mette Frederiksen. Hun har vist en historisk mangel på respekt. Ikke bare for grundlovens ånd, men også grundlovens ord og bogstav, da hun piskede en folkestemning op og aflivede et hel minkerhverv,” sagde han og tilføjede:

”Det ville være ironisk, hvis Mette Frederiksen skulle holde en grundlovstale i dag. Men hvis hun skulle, så kunne hun passende holde en tale, hvor hun sagde undskyld. Undskyld for, at jeg brød grundloven.”

Franciska RosenkildeFranciska Rosenkilde (ALT): Partierne skal blive bedre til engagere borgerne i den politiske debat

Alternativets politiske leder valgte at bruge størstedelen af sin tale på at tale om behovet for at begrænse klimaforandringerne og sikre en grøn omstilling.

Men i anledningen af grundlovsdag Franciska Rosenkilde talte også om, at partierne skal blive bedre til at sikre en demokratisk samtale.

”I Alternativet mener vi, at Danmark har brug for en ny og mere involverende politisk kultur. Vi mener, at de politiske partier og institutioner bør være dygtigere til at lytte til befolkningen og til at invitere græsrødder og organisationer og aktivister, som står udenfor Christiansborg, ind i den politiske arena," sagde hun og tilføjede:

"Særligt nu, hvor det demokratiske engagement i samfundet forandrer sig, og hvor færre og færre engagerer sig i politiske partier. I den situation må vi finde alternative måder at fodre demokratiet på.”

Isabella ArendtIsabella Arendt (KD): Radikale har genbrugt vores politik

Genbrug er moderne, og Radikale har genbrugt Kristendemokraternes politik. Sådan sagde Isabella Arendt i sin grundlovstale, som hun også benyttede til at invitere Radikales leder Sofie Carsten Nielsen til at mødes. Isabella Arendt henviser til, at Radikales leder har efterspurgt en skattereform, der skal sænke skatten på arbejde.

”Vi er tilsyneladende ikke ene om at ville tage ansvar. Genbrug er jo utroligt moderne og meget klimavenligt. I denne uge har også Radikale Venstre anerkendt KD’s indtræden i Folketinget ved at genbruge vores politik om skat,” sagde Isabella Arendt og tilføjede:

”Med KD’s mandat på Christiansborg har de borgerlige partier sammen med Radikale Venstre 90 mandater. Også uden at vi tæller eventuelle løsgængere med. Dem vil jeg opfordre til at gøre brug af, og Radikale har ret i, at vi har travlt. Så lad os mødes på midten og tage et reelt ansvar.”

Forrige artikel Løkke løfter sløret for sit nye parti Moderaterne Løkke løfter sløret for sit nye parti Moderaterne Næste artikel Et sidste farvel til Poul Schlüter: Et sidste farvel til Poul Schlüter: "Vi har mistet noget betydningsfuldt"