Bag facaden: "Der er ikke nogen torne på"

REPORTAGE: Masser af selfies, men ingen valgløfter, da Helle Thorning-Schmidt tirsdag delte roser ud i Rødovre Centrum. Altinget ankom tidligt og ventede sammen med Morten Bødskov og den lokale borgmester på statsministeren.

Nogle besøger børnehaver i jagten på stemmer. Andre pakker frisuren ind i en gul byggehjelm og lover erhvervslivet skattelettelser.

Og så er der Helle Thorning-Schmidt. Måske det er fordi, at hun allerede har brugt det meste af 2015 på at rejse landet rundt. Men følger man hendes dagsprogram, lader det til, at hun har reduceret sit folkelige virke til en enkelt aktivitet:

Roseuddeling.

Altinget møder hende en tilfældig tirsdag i valgkampen. Roserne skal i dag deles ud i Rødovre Centrum, som ikke er et konventionelt bycentrum, men derimod et af landets største indkøbscentre placeret i den østlige ende af den københavnske vestegn.

En halv time før statsministerens estimerede ankomst er der ingen tegn på, at en af de traditionelt stærkeste socialdemokratiske højborge skal modtage sin revitaliserede formand. Her er ingen røde balloner. Ingen repræsentanter fra pressens faste følgekorps. En ensom centervagt lusker rundt foran skobutikken Deichmann. Måske han ved, hvad der om lidt skal ske.

Første tegn på ekstraordinært liv finder man ved Bahne, hvor en lyshåret student fra Danskernes Redaktion på TV 2 er på jagt efter spørgsmål til Helle Thorning-Schmidt. Halvtreds meter længere ind i centret går Rødovres borgmester Erik Nielsen i sine egne tanker. Han ankom tidligt og har brugt ventetiden på at finde en umbraconøgle. Desværre var den mindste model en halv millimeter for stor.

Man er jo gammel smed
Nu bevæger borgmesteren, som aldrig forpasser en chance til at minde om, at han er gammel smed, sig mod mødestedet. Tre betjente med pistol i bæltet kommer ud af Irma. Erik Nielsen stopper op og udveksler et par ord med en borger. Han forklarer Altinget, at han regner med, at partiet går frem ved valget. Hvorfor kan han ikke begrunde. Andet end, at det er hans fornemmelse efter 25 år i dansk politik.

Administrerende direktør i Rødovre Centrum, Jesper Andreasen, fortæller, at det er første gang en statsminister besøger centret. Rygtet vil have det, at Lars Løkke Rasmussen har gået til kiropraktor i centret. Men det er jo ikke det samme. Et kvarter før ankomsten dukker den lokale spidskandidat Morten Bødskov op. Erik og Morten har begge smidt slipset, bemærkes det af nogle af de andre, som nu også tager del i velkomstkomiteen.

Borgmesteren forklarer, at der ikke er nogen grund til forlods at annoncere Helles ankomst. I modsætning til Fields og Fisketorvet er der nemlig altid mennesker i Rødovre Centrum. Pensionister som skal klare dagens indkøb.

Bødskov jagter stadig lokal villa
Nu er klumpen tiltaget i størrelse. Et par fotografer med nakkebrækkende objektiver om halsen, men også Politiken og TV 2 News' reporter Thomas Funding, som kommer glidende gennem centret med håret ført pænt mod siden og ruskind på albuerne. Erik og Morten snakker videre. Mest om den lokale byudvikling - hvad skal der ske med det nedbrændte stationscenter? - men også om Bødskovs kampagne, som gerne skulle skaffe den tidligere justitsminister flere personlige stemmer end ved sidste valg.

"Her på den københavnske vestegn er det job, tryghed, sundhed og den trafikale infrastruktur, der er de vigtigste emner. Og så selvfølgelig udlændingepolitiken," forklarer Morten Bødskov, som for femte gang stiller op i Rødovre.

Han er stadig på jagt efter en lokal villa. Men det kræver jo, at lejligheden på den gamle del af Islands Brygge bliver solgt først. Et par reportere bliver spurgt, om de vidste, at Helle faktisk var født i Rødovre Centrum. Det gjorde de vist nok.

Nu sker det
Og så sker det. En civilklædt betjent sætter i pludseligt løb. Og ind i parkeringshuset ruller en sort BMW efterfulgt af en firehjulstrækker, som ser ud til at ville kunne overleve en vinter på Island.

Helle træder ud i tætmønstret jakke, sorte jeans og højhælede sorte sko. Hun ser mindre ud end på tv, men også glad - på den helt oprigtige måde, som nogle politikere formår at være det.

"Hej, hvordan går det," spørger hun med største selvfølgelighed de folk, der de sidste tre kvarter er stimlet sammen for at få et blik af hende.

Og hun går rent ind. Roserne forlader statsministerens hænder i en sådan hast, at kampagnemedarbejderen, som skubber en indkøbsvogn læsset med rødbladede roser, har svært ved at følge med.

Tættest ved indgangen står en samling ældre kvinder, som ikke lader til at være i tvivl om, hvor krydset 18. juni skal sættes.

"Du er bare så sej," fortæller de hende.

Og Thorning takker mange gange og giver dem alle roser med på vejen.

Annoncering fra centerinformationen
"Det er centerinformationen. Rødovre Centrum byder statsminister Helle Thorning-Schmidt velkommen og håber, at hun får et dejligt ophold," lyder det så fra højtalerne.

Og pludselig er det som om, at klumpen tiltager dramatisk i størrelse. Hvad folk rent faktisk taler med statsministeren om, er umuligt at høre. Hertil er støjen fra det 25 meter høje springvand for stor.

Eneste mulighed er at nærme sig bagfra og resolut stikke diktafonen ind i orkanens øje. Hvilket da også bemærkes af den civile PET-vagt.

"Goddag alle sammen. Vil I have en rose? Det er noget tid siden, jeg har været her sidst. Jeg hører, at folk i dag kommer hele vejen fra Frederiksberg for at handle her. Går det godt? Hils på Morten, som stiller op her i Rødovre. Du får lige en rose med."

Ældre kvinder afløst af unge piger
Efter ti minutter har vi bevæget os fem meter ind i centret. De ældre kvinder er nu afløst er især unge piger med muslimsk baggrund, som vil have taget billeder med statsministeren.

Man kan stadig ikke høre meget af, hvad der snakkes om, så Altinget vælger at følge borgmester Erik Nielsens eksempel og benytte anledningen til at løbe nogle praktiske ærinder.

En halv time senere har roen atter sænket sig over store dele af centret. Men klumpen, som nu er ansamlet foran Fætter BR, er ikke blevet mindre. Tværtimod. Og roserne, som stadig vandrer flittigt fra indkøbsvognen via Helles hænder til danskerne, modtages med lutter smil.

Eller som en pige på omkring 12 år, som med en rose i hver hånd har taget plads i en grøn plastikstol, mens hendes mor køber yogurt-is, siger:

“Der er ikke nogen torne på, mor.”

Forrige artikel 799 kandidater stiller op til valget 799 kandidater stiller op til valget Næste artikel Her kan du møde ministrene til Folkemødet Her kan du møde ministrene til Folkemødet