Demente frihedsberøves ulovligt i stor stil

LOVBRUD: Når kommuner bruger tvang mod demente, begås der ifølge ny undersøgelse ofte så store fejl, at over halvdelen af sagerne er i strid med loven. Ministeren er meget bekymret.

Når demente mod deres vilje fastholdes i eksempelvis deres bolig eller i en stofsele, så begår kommunerne fejl i 53 procent af alle tilfælde.

Fejlene er så store, at de ville være ændret eller hjemvist, hvis der var blevet klaget over dem til Ankestyrelsen.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen, der har taget en stikprøve blandt 57 sager fra 13 forskellige kommuner.

Og Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann (V) ser da også med stor alvor på undersøgelsen. 

”Jeg bliver virkelig bekymret. Selvfølgelig skal reglerne følges. Det er vigtigt for mig at sige, at det er et kommunalt ansvar at sikre, at ældre med demens får den nødvendige omsorg og støtte. Der skal kun anvendes magt, når det er absolut nødvendigt," lyder det fra ministeren i et skriftligt svar.

Karen Ellemann ønsker mere fokus på at forebygge brug af magt over for borgere med demens. Regeringen vil blandt andet derfor revidere vejledningen til kommunerne om magtanvendelse, så den "bliver mere klar og nemmere for sagsbehandlere og for personalet i boformerne at bruge".

Kræver handling
Fejlraten i kommunerne får både Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at kræve svar og handling fra ministeren.

”Demente mennesker er meget sårbare, blandt andet fordi de ikke har mulighed for at sige fra. Derfor skal der være fuldstændigt styr på regler og praksis. Det er vigtigt, at ældre og demente oplever værdighed i mødet med det offentlige,” siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard.

Tallene er så "skræmmende høje", at ministeren ifølge Enhedslisten enten må bede Ankestyrelsen om at undersøge sagen endnu dybere eller afkræve kommunerne svar om, hvorfor de ikke overholder loven, når de frihedsberøver de demente.

”Enhver form for magtanvendelse skal behandles med vagtsomhed,” siger Enhedslistens ældreordfører, Finn Sørensen.

Ny handlingsplan
Trods det relativt store antal fejl har langt de fleste kommuner ifølge Ankestyrelsens undersøgelse deciderede handleplaner for, når man bruger magtanvendelse over for demente. Men der er fortsat behov for forbedringer, mener Karen Ellemann:

"Vi er netop gået i gang med en ny national handlingsplan for demensindsatsen." 

Desuden vil regeringen i år nedsætte en arbejdsgruppe, som skal forenkle og forbedre skemaerne til indberetning om magtanvendelse.

"Så vi får mere effektive løsninger på indberetningsdelen af magtanvendelsen. Det kan hjælpe kommunerne, når de skal forholde sig til, hvordan magtanvendelsen forebygges," lyder det fra ministeren.

Læs hele artiklen på Altinget: social (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Det stemmer vi også om 3. december Det stemmer vi også om 3. december Næste artikel Forsker: Derfor bliver stemmeprocenten lav Forsker: Derfor bliver stemmeprocenten lav