De unge flygter fra S

MÅLING: Socialdemokratiets stærke vælgerbase er i fare for at uddø. Hos vælgerne over 55 år står S til solide 25 pct. Men de unge flygter fra partiet. Kun hver tiende under 25 år vil stemme på S, viser ny stor vælgeranalyse.

Socialdemokratiet har det samme problem med deres vælgere, som aviserne har med deres læsere, og TDC har med deres kunder med fastnettelefon. De dør simpelthen.

De unge vælgere vender i stigende grad ryggen til Socialdemokratiet. Jo yngre man er, jo mindre sandsynligt er det, at man stemmer på S.

Helt galt ser det ud for S blandt de unge under 25 år, hvor partiet nu kun har tilslutning fra 10,4 procent. Dermed er S kun det sjette-største parti blandt de unge.  

Det viser en ny analyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.dk på baggrund af mere end 12.000 Gallup-interviews fra sidste kvartal af 2012.

S-kurven knækker ved de 55-årige
Siden årtusindskiftet er Socialdemokratiet gået tilbage ved fire folketingsvalg i træk. Der har været flere bud på forklaringer. En for slap udlændingepolitik og manglende greb om arbejdervælgerne er to af de mest benyttede.

Men en del af forklaringen ser også ud til at være partiets stigende problem med at tiltrække nye og unge vælgere.  

Blandt folk over 55 år har S fortsat en solid opbakning på rundt regnet 25 procent. Men blandt vælgerne under 45 år står S samlet set til kun at få 14 procent af stemmerne. Og blandt de helt unge er det altså kun hver tiende, der vil stemme på S.

Dermed er Socialdemokratiet det parti, som har den største overvægt af ældre vælgere. S har således en væsentlig mere skæv aldersfordeling end Dansk Folkeparti, der har den næststørste overvægt af ældre vælgere.

Se hele artiklen her (kræver abonnement)

 <script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdFJZWU9wT2FycDQ4T0N3dVRRcTNTYkE&transpose=0&headers=1&range=A1%3AK7&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Procent","minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"3":{"color":"#9900ff"},"2":{"color":"#cc4125"},"1":{"color":"#ea9999"},"0":{"color":"#ff0000"},"7":{"color":"#1155cc"},"6":{"color":"#38761d"},"5":{"color":"#f1c232"},"4":{"color":"#e69138"},"9":{"color":"#999999"},"8":{"color":"#1c4587"}},"booleanRole":"certainty","curveType":"function","title":"Aldersgruppernes partivalg oktober-december 2012","legendTextStyle":{"color":"#000000","fontSize":12},"animation":{"duration":500},"legend":"right","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"width":450,"height":363},"state":{},"view":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

 

Forrige artikel Ny departementschef lover reel åbenhed Ny departementschef lover reel åbenhed Næste artikel Regeringen går efter ekstra SU-år og hjemmeboende Regeringen går efter ekstra SU-år og hjemmeboende