David Trads: Her er de 10 største vindere og tabere i dansk politik i 2021

Man kan roligt sige, at det politiske år, vi er ved at forlade, i den grad har været dramatisk – men hvem er egentlig årets største tabere og vindere? Her er min top 10-liste – rangeret fra den største vinder til den største taber, skriver David Trads.

#1 – Søren Pape Poulsen

Nogle gange kan en politiker bare gå på vandet. Sådan en er den konservative partileder for tiden. Han er som klædt i teflon. Alt – alt som i A-L-T – preller af på ham. Siger han noget? Ikke meget. Der er noget Schlüter over ham. Meningsmålingerne går bare op og op.

Han må stå foran spejlet og øve sig i at sige "statsminister Søren Pape Poulsen" – for jo, det kan ske!

#2 – Morten Messerschmidt

Det er historien om kronprinsen, der skulle gå så grueligt meget igennem. Først dømt ved Byretten for svindel med EU-midler. Nu er dommen annulleret i Landsretten. Og Støjberg, konkurrenten til Dansk Folkepartis formandspost, er til gengæld dømt. Vejen til at Messerschmidt bliver nummer 1 er åbenlys.

Det kan blive DF’s redning. Eller kollaps.

#3 – Maj Villadsen

Der er noget vildt imponerende over, at Enhedslisten hele tiden finder en ny leder, der fører til yderligere fremgang. Villadsen, der symbolsk blev født den 26. december, 1991 – Sovjetunionens sidste dag – står i spidsen for et parti, som fik et fremragende kommunalvalg, og som lige nu står til 10 procent i målingerne.

Rød front!

#4 – Ida Auken

Endelig, endelig, efter alle årene i eksil (eller på tålt ophold?), i først SF og siden De Radikale, er hun fundet hjem til Socialdemokratiet. Den utilpassede politiker følte sig lynhurtigt så meget hjemme i sit nye parti, at hun straks blev socialiseret til at skrive hengivne updates på Facebook om sin nye åndelige leder, statsministeren.

#5 – Jakob Ellemann-Jensen

Da Ellemann-Jensen blev hevet ind som Venstre-høvding, lignede han mere en vingeskudt taber. Partiets målinger gik i bund. Helt i bund. Profiler forlod partiet en efter en. Og så gamblede han hele butikken ved at anbefale, at Støjberg – hans næstformand, for heavens sake – skulle i Rigsretten.

Gamblingen virkede. Nu er han endelig en accepteret leder.

#6 – Astrid Krag

Det er imponerende at følge, hvor aktiv Astrid Krag (som for bare ni år siden ville være formand for SF), er på sociale medier. Dagligt er der enten sure eller glade selfies af den travle minister. Altid fulgt op af et venligt spørgsmål til læserne: "Hvad skal du bruge weekenden på?"

Måske, bare måske, skulle hun skrue lidt ned for charmen.

#7 – Mogens Jensen

Den store mand i Socialdemokratiet gjorde, som han blev bedt om –  "lukkede lortet", "rullede rundt", tog ansvaret for mink-sagen og trak sig. Nu er han så ikke minister længere. Det er nærmest synd for Jensen, der måtte tage hele skraldet, da mink-sagen for alvor begyndte at rulle.

Hvad mon fremtiden vil bringe for partisoldaten? Jeg tror på comeback. Trods alt.

#8 – Sikandar Siddique

Det gode for Frie Grønne er, at de nu er opstillingsberettigede til Folketinget. Det dårlige er, at vælgerne tilsyneladende ikke eksisterer. Den sidste måling før jul – Voxmeter – gav kedsommelige 0,0 procent. Lige meget hvor meget Siddique hopper rundt – og det gør han ivrigt – så er der åbenbart ikke hul igennem.

Frie Grønne er lige nu Frie For Vælgere.

#9 – Inger Støjberg

Hver dag er der tre millioner danskere på Facebook. 60.000 af dem likede Støjbergs opslag om, at "de danske værdier" led nederlag i Rigsretten. 2.940.000 likede det ikke. Støjberg er en knækket dame. Smidt ud af Folketinget, uden løn, uden mulighed for at blive DF’s partiformand.

Men, kvinden, som tyske Bild engang kaldte "Trumpine", bøjer ikke nakken.

#10 – Kristian Thulesen Dahl

Den helt, helt store taber i 2021 er revisoren fra Thyregod. Det er næsten ikke til at forstå, hvor galt det er gået for Tulle. Fra vidundervalget i 2015 med 21,1 procent, til katastrofen ved kommunalvalget i år med ydmygende 4,1 procent! Nu er han om et øjeblik fortid.

Hvis Messerschmidt bliver ny formand, ender han nok som … ingenting. Sølle Tulle.

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: 6 ting, vi kan lære af den Støjberg-sag, som kørte af sporet Lisbeth Knudsen: 6 ting, vi kan lære af den Støjberg-sag, som kørte af sporet Næste artikel Største risiko for ny magtudredning er, ingen gider læse eller bruge den Største risiko for ny magtudredning er, ingen gider læse eller bruge den