Dansk radarstation erstatter kampfly i Irak

FORSVAR: Danmark sender en landbaseret radarstation til Irak, når de danske F16-kampfly trækkes hjem 1. oktober.

Når de danske F16-kampfly i Kuwait bliver trukket hjem 1. oktober, bliver de erstattet af en landbaseret radarstation. Det er torsdag blevet besluttet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

”Det er vigtigt for Danmark at være aktivt til stede, og det er vi på flere fronter. Nu er vi også aktivt til stede med radarbidrag, der er med til at aflaste alliancens samlede kapaciteter – og det betyder, at vi laver et arbejde, som frigør ressourcer andre steder,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Den mobile radarstation skal bruges til at støtte fly fra koalitionens lande, som bomber terrorgruppen Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Naturlig F16-pause
Kristian Jensen fortæller, at det er helt naturligt, at de danske kampfly kommer hjem og får en pause i Danmark.

”Det er helt naturligt at et land, som er udsendt til en F16-mission, i en periode tager flyene og bidraget tilbage og sørger for at efteruddanne, tilse materialet og gør klar til at udsende dem igen. Regeringen har klart tilkendegivet, at vi nu tilbagetrækker F16-flyene som led i en rotation, hvor de skal hjem med henblik på at blive udsendt i 2016, når de er klar til det.

Holst: Væsentligt bidrag
Forsvarsminister Carl Holst (V) er glad for, at der i Udenrigspolitisk Nævn var bred enighed om at udsende det danske radarbidrag til Irak.

”Det er vigtigt at understrege, at radarbidraget er et fortsat væsentligt bidrag til kampen mod terrororganisationen ISIL. Det er et bidrag, som skal være med til som en del af koalitionen at lave det overbliksbillede, der skal til, for at man kan fortsætte kampen,” siger forsvarsministeren.

Når det danske F16-bidrag 1. oktober vender snuden hjem mod Danmark, vil Danmarks militære bidrag til indsatsen mod Islamisk Stat være et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til omkring 120 soldater og op til cirka 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer. Den landbaserede radarstation er et midlertidigt bidrag, men der er ikke sat en tidsmæssig begrænsning på dette bidrag. De danske F16-kampfly ventes at blive sendt af sted igen i 2016.

Forrige artikel Medie: Thorning får endnu en modkandidat til toppost Medie: Thorning får endnu en modkandidat til toppost Næste artikel Her er arbejdsgivernes nye direktør Her er arbejdsgivernes nye direktør