Dansk kandidat til borgmesterposten i London må trække sig efter sexchikaneanklager

Danskfødte Daniel Korski lå lunt i svinget til at blive de britiske Konservatives udfordrer til Londons borgmester, Sadiq Khan. Nu opgiver han kampagnen efter anklager om krænkende adfærd.

BRUXELLES: De kaldte ham bookmakernes bedste bud på en konservativ kandidat til posten som Londons næste borgmester. Men onsdag måtte 46-årige Daniel Korski, der er født og opvokset i Danmark, trække sig ud af kapløbet om at blive den næste leder af den britiske hovedstad.

Den tidligere særlige rådgiver for forhenværende premierminister David Cameron, der også har været rådgiver for EU’s første udenrigschef, Catherine Ashton, meldte sig med stor succes ind i borgmesterræset for en måned siden.

Nu har han på spektakulær vis måttet melde sig ud igen, efter en 61-årig forfatter og tv-producer har anklaget ham for at have lagt en hånd på hendes bryst under et møde i Downing Street i 2013.

Onsdag sendte Daisy Goodwin en formel klage til premierminister Rishi Sunaks kontor over den ti år gamle hændelse. Det sker, efter hun tirsdag i et indlæg i The Times fremførte anklagerne mod Korski. Goodwin omtalte allerede hændelsen i 2017, men dengang gjorde hun det anonymt.

Det var en anden tid

Hun forklarer sit behov for at tage sagen op nu med, at tiderne er skiftet, og det samme har attituden over for den slags opførsel.

”Jeg overvejede ikke at anmelde det dengang, fordi jeg følte, at det bare var en del af dagligdagens skærmydsler,” sagde hun til BBC onsdag.

Her lod hun også forstå, at hun havde hørt fra andre kvinder, som også havde det, hun beskrev som ”interessante historier” at fortælle om Korski.

Daniel Korski kan ikke genkende Goodwins udlægning.

”Jeg afviser kategorisk anklagen mod mig,” skriver han i den udtalelse, hvor han også annoncerer, at han trækker sig fra kampen om borgmesterposten ”med tungt hjerte”.

”Jeg har gjort klart, at jeg ville byde enhver undersøgelse velkommen og deltage konstruktivt i den. Men presset på min familie på grund af denne falske og udokumenterede anklage og min manglende mulighed for at skabe lydhørhed omkring mit budskab om ”The London Dream”, gør det umuligt for mig at fortsætte min kampagne,” skriver han.

Forlod Danmark

Korski er født og opvokset i Danmark som barn af polske forældre. Han forlod Danmark i slutningen af sine teenageår for at læse på universitetet på London School of Economics og har haft en international karriere lige siden.

Ud over jobs i den britiske centraladministration og i EU’s udenrigstjeneste har han også været analytiker hos tænketanken European Council on Foreign Relations.

Efter sin tid i Downing Street, hvor Korski blandt andet var med til at køre Camerons kampagne forud for Brexit-afstemningen i 2016, grundlagde han en virksomhed i London, der leverer techrådgivning til det offentlige og bygger bro mellem dem og private virksomheder.

Det britiske Konservative Parti er nu under pres for at undersøge anklagerne imod ham. Korski fortalte selv i et interview tidligere på ugen, at han havde informeret partitoppen om Goodwins – dengang anonyme – anklage forud for sit kandidatur.

Korski var én af tre kandidater til at blive Konservatives udfordrer til siddende Labour-borgmester Sadiq Khan ved næste års valg. Tilbage i kapløbet står nu kommunalpolitiker Susan Hall og advokat Moz Hossain. Den konservative kandidat kåres 19. juli.

Hvem, der ender med at blive Londons næste borgmester, afgøres, når englænderne går til lokalvalg 2. maj næste år.

Forrige artikel Fyret direktør fra Fredericia bliver kommunaldirektør i Næstved Fyret direktør fra Fredericia bliver kommunaldirektør i Næstved Næste artikel Kommission skal undersøge FE-hjemsendelser Kommission skal undersøge FE-hjemsendelser