Dagens overblik: Venstre vil have hævet topskattegrænsen

Justitsminister Nick Hækkerup svarer på kritik om slettede sms'er. Radikale og Venstre vil have statsministeren til at udlevere sin computer. Og støttepartier kræver svar fra minister om forureninger. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens politiske nyheder.

Vi begynder med sagen om statsministerens og hendes topembedsmænds slettede sms-beskeder.

TV 2 kunne mandag fortælle, at Minkkommissionen 13. september bad Statsministeriet om at forsøge at gendanne slettede sms-beskeder om minksagen, men at henvendelsen ikke blev besvaret.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) var regeringen dog løbende i dialog med kommissionen om netop dét spørgsmål, hvor man forsøgte at finde ud af, hvordan det konkret skulle gøres.

”Regeringen gør altså, hvad vi kan for at sikre, at kommissionen får det materiale, som den skal have, fordi ellers opstår der alle de her underlige teorier om, at nogen holder noget skjult, og det gør vi altså ikke,” siger Nick Hækkerup til TV 2.

R og V: Statsministeren bør udlevere computer i sms-sag
It-eksperter har udtalt sig i medierne om muligheden for, at statsministerens slettede sms-beskeder kan befinde sig på andre synkroniserede enheder.

Derfor vil både Radikale Venstre og Venstre nu have Mette Frederiksen til at udlevere sin computer til politiet, skriver Politiken.

”Politiet skal have lige præcis de redskaber, der er behov for, for at kunne genskabe sms'erne. At de skal genskabes, og at de skal indgå i kommissionens arbejde, kan der ikke være nogen tvivl om, for de burde slet ikke være blevet slettet i første omgang,” siger Radikales retsordfører, Samira Nawa, til Politiken.

Venstre vil have topskattegrænsen hævet
I Berlingske foreslår Venstre nu at hæve topskattegrænsen for at gøre noget ved manglen på arbejdskraft i samfundet. Tanken er, at den hævede topskattegrænse skal skabe incitament til, at flere danskere vælger at arbejde mere.

”Vi står med en akut mangel på arbejdskraft, og så må vi gøre vores ypperste for at få løst det problem og bruge nogle redskaber, som man måske ikke har haft politisk opbakning til hidtil, ” siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V) til Berlingske.

Forslaget kommer, inden regeringen tager hul på forhandlingerne om en række nye økonomiske reformer. Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, kalder det en dårlig idé at hæve topskattegrænsen, men han understreger, at regeringen vil indlede forhandlingerne med et ”åbent sind”.

Støttepartier kræver svar fra minister om forureninger
Forsvaret har tidligere forklaret, at manglende teknologiske løsninger har gjort det vanskeligt at undgå PFAS-forureninger fra brandskum på flyvestationer.

Men Avisen Danmark har beskrevet, hvordan man i Norge de seneste ni år er lykkedes med at afværge og fjerne PFAS- og PFOS-forureninger på Forsvarets arealer.

Det får både SF, Enhedslisten og Radikale til at kalde på yderligere handling fra Forsvarsminister Tine Bramsen (S), som allerede er kaldt i samråd om sagen.

”Jeg vil bede forsvarsministeren om at undersøge, om vi ikke skulle overveje en norsk tilgang. Der er åbenlyst nok at tage fat på, og jeg forstår heller ikke, at vi ikke er kommet i gang med det her tidligere,” siger Radikales Martin Lidegaard til Avisen Danmark.

Grønland vil med i Parisaftalen
I Glasgow er Storbritanniens premierminister, Boris Johnsen, vært ved FN’s klimatopmøde COP26. I den forbindelse oplyser landsstyreformand Múte B. Egede, at Grønland vil tilslutte sig Parisaftalen fra 2015, skriver Altinget.

”Arktis er et af de områder på vor jord, hvor klimaopvarmningen føles mest, og vi mener fra Naalakkersuisuts side, at vi er nødt til at løfte vor del af ansvaret,” siger Múte B. Egede i en pressemeddele.

Det vil dog blive uden, at Grønland skal tage andel i Danmarks byrdefordeling, og uden Grønland skal forpligte sig til en bestemt CO2-reduktion.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter
  • Klokken 14: Nordisk Råd holder session i København
  • Klokken 14:10: Der holdes sættemøder om finansloven
  • Klokken 15: COP26 fortsætter i Skotland

Forrige artikel Nu starter forhandlingerne om finansloven: Gå på opdagelse i de mange milliarder, som Folketinget fordeler Nu starter forhandlingerne om finansloven: Gå på opdagelse i de mange milliarder, som Folketinget fordeler Næste artikel Borgmesterpartier i de største byer sætter sig tungt på mediedækningen – men i Odense overstråler ung venstremand borgmesteren Borgmesterpartier i de største byer sætter sig tungt på mediedækningen – men i Odense overstråler ung venstremand borgmesteren