Dagens overblik: Venstres store fejring af små skattelettelser

Skoleelever har klimaangst, Naser Khader har problemer med sit nye firma og et faktatjek af Venstres skattepolitik. Her får du dagens politiske overblik.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi skal kigge nærmere på, hvor meget der egentlig er at fejre, når Venstre fejrer, at skatten falder for "næsten alle" danskere.

Vi skal også se på et tidligere folketingsmedlems økonomiske kvaler i sit rejsebureau og skoleelevers klimaangst.

Vi begynder med Venstre:

Venstres store fejring af små skattelettelser

Jyllands-Posten har opdaget, at Venstre på sociale medier fejrer, at SVM-regeringens første tid betyder skattelettelser til 99 ud af 100 danskere. Det er "faktisk ret mange, det er stort set alle," som Jan E. Jørgensen siger, i en video på Instagram.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Venstre (@venstredk)

Det har fået avisens politiske redaktør til at kaste sig ud i faktatjek-genren af den påstand. Det viser sig, at påstanden stammer fra et svar til Folketinget fra skatteminister Jeppe Bruus (S).

I svaret er danskerne blevet delt op i ti lige store grupper efter indkomst, og skatteministeriets regnehajer har gennemgået konsekvenserne af regeringens økonomiske politik for hver enkelt gruppe.

I sine fejringsvideoer nævner Venstre intet om størrelsesordnen af skattelettelserne, og det er der måske en grund til.

Svaret viser, at de lavest lønnede ti procent får en skattelettelse svarende til gennemsnitligt 100 kroner om året, hvor de højest lønnede ti procent får en skattelettelse på 2.700 kroner om året.

Adspurgt om han tror, de 100 kroner om året, de 10 procent lavest lønnede danskere får i skattelettelse vil gøre en forskel, svarer Morten Dahlin, Venstres politiske ordfører, at pointen med opslaget ikke er størrelsesordnen på skattelettelsen, men at skatternes udvikling er vendt fra stigning til fald:

"Ja, jeg synes, det er en forskel, at man nu oplever faldende skatter, hvor man før oplevede stigende skatter. Men vi er heller ikke færdige. Nu, hvor der er flere penge i statskassen, end vi havde regnet med, synes vi, at nogle af dem skal sendes tilbage til de danske skatteborgere."

Morten Dahlin har et friskere svar fra Skatteministeriet med til interviewet med Jyllands-Posten, som placerer SVM-regeringens totale opnåede skattelettelser bedre end den sidste borgerlige regering, forklarer han.

Avisen pointerer herefter, at det samtidig placerer SVM-regeringens skattelettelser lige midt mellem den regering og Thorning-regeringens resultater.

Således nuanceret går vi videre til danske skoleelevers angst for klimaforandringer:

Skoleelever har klimaangst

37 procent af skoleelever bekymrer sig så meget om klimaet, at det påvirker dem i deres hverdag.

Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse lavet af Kantar Public for Unicef og Institut for Menneskerettigheder.

Resultaterne stammer fra elever i sjette til tiende klasse fordelt på 22 skoler i hele landet. I alt har 1.078 svaret.

Politiken har talt med 16-årige Kaisa Fischer, der har skolestrejket med Fridays for Future:

"Det er hårdt, fordi man føler sig så lille i en kæmpestor verden, hvor det hele er ved at gå galt«, siger hun til Politiken.

Ud over hendes aktivisme i Fridays for Future spiser hun vegetarisk, køber genbrugstøj og har organiseret sin families affaldssortering, fortæller hun i avisen.

Khaders hul i kassen

Efter sit tumultariske exit fra dansk politik er Naser Khader blevet rejseleder i sit eget rejseselskab Palmyra Kulturrejser.

Selskabet er dog kommet lidt usikkert fra land, kan Finans fortælle.

Selskabet har brændt hele sin egenkapital af på blandt andet en dyr messe i Herning, som Khader blev rådet til at deltage i, ligesom Khader har investeret i at udvide rejsesortimentet fra kun at fokusere på Mellemøsten:

"Efter diverse henvendelser og anbefalinger, som jeg lyttede til, blev jeg anbefalet at udvide rejsesortimentet, ved at tilbyde forskellige typer af rejser, blandt andet badeferie til Bali og Maldiverne og golfrejser til Egypten," skriver Khader i sin ledelsesberetning i Palmyra Kulturrejsers årsregnskab.

Han betegner desuden resultatet som "dyrt optjente lærepenge."

Han har nu allieret sig med Bent Graakjær og Leif Lønsmann, som skal hjælpe med at få styr på omkostningerne.

 

Det sker i dag:

  • 09:00 EU-Domstolen afgør anke fra Facebook

EU-Domstolen ventes i dag at komme med sin afgørelse i en anke fra Meta/Facebook vedrørende virksomhedens håndtering af brugerdata.

  • USA fejrer uafhængighedsdag

Det er USA's uafhængighedsdag. Dagen fejres over hele USA - ofte med stort fyrværkerishow og anden fejring.

  • Putin deltager i Shanghai Cooperation Organisation

Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal tirsdag ved et virtuelt topmøde med blandt andet Indien og Kina forsøge at vise, at han stadig har et stærkt greb om Rusland, når han deltager i et møde i Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Forrige artikel Dagens overblik: SF venter og vokser sig store Dagens overblik: SF venter og vokser sig store Næste artikel SVM-regeringen haster rekordmange love igennem: SVM-regeringen haster rekordmange love igennem: "Lovkvaliteten er presset"