Dagens overblik: Udviste syrere fra Danmark vender ikke tilbage til Syrien

Afviste syrere dukker op i andre europæiske lande, flere er løbet fra borgmesteraftaler, og grønlændere søger erstatning fra den danske stat. Få morgenoverblikket mandag.

Godmorgen og velkommen til ugens første overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med efterdønningerne af kommunalvalget, for i weekenden er flere politikere og partier løbet fra de politiske aftaler, de indgik lige efter valget.

I Sorø kan det koste en kommende S-borgmester posten, at en DF’er nu skifter parti til Konservative, skriver sn.dk. Anne Madsen (S) stod til at blive borgmester, men nu kan det i stedet blive den siddende borgmester Gert Jørgensen (K), der kan fortsætte.

Og Enhedslisten er søndag hoppet fra konstitueringsaftalen i Odense, så flere politikere i kommunen nu langer voldsomt ud efter partiet. Det skriver blandt andre fyens.dk.

Der er fortsat flertal bag borgmester Peter Rahbæk Juel (S) på baggrund af støtte fra Konservative, SF, Radikale Venstre og Nye Borgerlige. Men fordelingen af rådmandsposter kan blive påvirket af, at EL har indgået en såkaldt ’teknisk aftale’ med Venstre.

JP har været så flink at samle et overblik over, hvor aftalerne er blevet brudt siden valgnatten her.

Læs også analysen fra Altingets kommunalredaktør:

Kommunalvalgets store drama handler mere om Mette Frederiksen end lokalpolitik

Afviste syrere fra Danmark dukker op i andre lande

Den danske linje om at begynde at sende syriske flygtninge tilbage til Syrien har været omdiskuteret, og nu viser det sig, at flere af de syrere, der har fået afslag på asyl i Danmark i stedet søger asyl i andre europæiske lande.

Ifølge JP er 28 syrere og et ukendt antal familiemedlemmer, der tidligere har fået afslag på asyl fra Danmark, dukket op i andre europæiske lande de seneste måneder. Det viser en opgørelse fra Hjemrejsestyrelsen.

Hvis andre europæiske lande tildeler syrerne asyl, kan det få konsekvenser for Danmark, vurderer en lektor. Læs mere her.

Fire punkter kan afgøre Støjbergs skæbne i Rigsretten

De sidste vidner er afhørt, og de sidste beviser fremlagt i rigsretssagen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Næste skridt er, at anklagerne og forsvarerne over flere dage skal procedere i Rigsretten, inden de 26 dommere skal finde frem til en afgørelse. Proceduren skulle være begyndt i dag, men da en dommer er blevet syg, er mandagens retsmøde aflyst, oplyser TV 2 News.

Altinget giver dig her en oversigt over fire af de temaer i sagen, som kan få betydning for, om Inger Støjberg ender med at blive dømt eller frifundet:

Afhøringerne er færdige: Her er fire punkter, der afgør Støjbergs skæbne i Rigsretten

Grønlandske børn søger erstatning fra Danmark

I 1951 blev 22 grønlandske børn taget fra deres familier og sendt til Danmark. De var del af et eksperiment, som skulle skabe en dansktalende elite i Grønland.

De seks af dem lever stadig, og de søger nu om erstatning fra den danske stat. Det skriver Politiken.

”De mistede deres familieliv, deres sprog, kultur og tilhørsforhold. Og det er en krænkelse af deres ret til at have et privat- og familieliv efter Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8,” siger deres advokat, Mads Krøger Pramming, der nu sender et krav til Statsministeriet om at udbetale erstatning på 250.000 kroner til hver af de seks overlevende.

Alternativet er en retssag.

Det sker i dag

  • Klokken 13: Der er frist for støtte til svensk statsminister. Socialdemokraternas nye partileder, Magdalena Andersson, skal i dag melde tilbage til Rikdagens formand, talmannen, om hun har været i stand til at sikre sig den nødvendige opbakning til at blive ny svensk statsminister efter den afgåede Stefan Löfven.
     

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Heunicke og Wammen afhøres i minkkommissionen og Rigsretten går i slutspurten Ugen i dansk politik: Heunicke og Wammen afhøres i minkkommissionen og Rigsretten går i slutspurten Næste artikel 700 minkavlere sagsøger staten for 600 millioner kroner 700 minkavlere sagsøger staten for 600 millioner kroner