Dagens overblik: Statsministerens rådgiver slettede sms’er om mink, og regeringen kommer med sundhedsudspil

Politisk flertal indgår aftale om øremærket barsel. Regeringen fremlægger sundhedsudspil. Statsministerens særlige rådgiver slettede sms’er om minksagen. Og Radikale vil give erhvervslivet mulighed for at slippe for en høj CO2-afgift. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens politiske nyheder denne onsdag, hvor regeringen fremlægger sit længe ventede sundhedsudspil.

Socialdemokratiet har længe ønsket at oprette såkaldte nærhospitaler, hvis formål er at flytte nogle af opgaverne fra de store hospitaler tættere på borgerne.

Derfor er det blandt andet forventningen, at S-regeringen onsdag morgen vil fremlægge sit forslag til, hvordan nogle af hospitalernes opgaver kan fordeles i mindre enheder rundt om i landet.

Danskerne står også op til en dag, hvor smittetallene igen er stigende. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) advarede derfor tirsdag aften om, at vi risikerer nye nedlukninger i Danmark, hvis ikke flere borgere bliver vaccineret. I dag er omkring 75 procent af danskerne færdigvaccineret.

Politisk flertal indgår aftale om øremærket barsel
Regeringen, Venstre, Alternativet samt støttepartierne landede tirsdag en aftale om at øremærke ni ugers barsel til fædre. Men det gælder kun for lønmodtagere, mens selvstændige er undtaget stik imod støttepartiernes ønske, skriver Altinget.

Med den politiske aftale på plads skal regeringen nu fremsætte et lovforslag, der skal vedtages senest til sommer.  

Mette Frederiksens særlige rådgiver slettede sms’er om minksagen
I B.T. kan man læse, at Statsministerens særlige rådgiver og stabschef, Martin Justesen, har slettet sms-beskeder sendt til daværende fødevareminister Mogens Jensens særlige rådgiver 10. november 2020.

Sms-korrespondancen fandt dermed sted, efter det kom frem, at der ikke var lovgrundlag for beslutningen om at aflive alle mink.

Beskederne blev ifølge B.T. - som har fået indsigt i sagen gennem aktindsigt - slettet, fordi Martin Justesens mobiltelefon var sat til automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode.

Ifølge Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er sagen problematisk.

”Sms'erne er lig med dokumenter, og Statsministeriet skulle have oplyst, at der havde været en sms-kommunikation, også selv om den var slettet. Når et medie ikke får noget at vide, er det også afskåret fra at klage over afslag på aktindsigt,” siger han til B.T.

Den igangværende Minkkommission vil ifølge B.T. nu have genskabt beskederne, så de kan indgå i kommissionens granskning af forløbet. 

Radikale vil give erhvervsliv mulighed for at slippe for en høj CO2-afgift
Med nyt klimaudspil vil Radikale undgå en høj dansk CO2-afgift og i stedet lade den følge EU’s kvotepris. Forslaget vil gøre det dyrere at nå klimamålet, advarer vismand og tænketank.

Men Radikale mener i dag, at det er vigtigt at lytte til erhvervslivets bekymringer, og ikke skubbe deres produktion ud af landet med kontante klimakrav, skriver Altinget.

Ifølge Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, vil Radikale ikke pålægge en afgift, uden at have en løsning på, hvordan virksomhederne kan blive bæredygtige.

"Hvis man pålægger en høj afgift uden at gøre noget, så kan virksomhederne ikke klare sig, som det ser ud nu,” siger han.

Minister forventer ny kritik af Nordisk Ministerråds milliardregnskab
Nordisk Ministerråd har i mere end to år kæmpet med rod i regnskaber og bogføring. Men alligevel forventer den danske minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen, igen hård kritik fra Rigsrevisionen af ministerrådets 2020-regnskab, der fremlægges i næste uge.

Det fremgår af en skriftlig beretning om det nordiske samarbejde, som ministeren fremlagde for Folketinget i starten af oktober, skriver Altinget.

Det vil være tredje år i træk, at Nordisk Ministerråd får skarp kritik for sin bogføring af udgifter for knap en milliard kroner om året. Og ved en debat i folketingssalen i oktober gav Flemming Møller Mortensen da også udtryk for, at der skal gøres noget ved sagen.

“Lige nøjagtig rod i administrationen og økonomien passer slet ikke til en nordisk kultur. Så vi kommer til at følge op på det. Og jeg håber, vi finder en helt anden god gænge hurtigt,” sagde han.

Det sker i dag: 

  • 08:30: Regeringen fremlægger sundhedsudspil
  • Klokken 09:00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter 
  • Klokken 13:30: Ministre skal i samråd om forurening med PFOS

Forrige artikel Var det alene Mogens Jensens ansvar? Afhøringer i minksagen sender spotlys på tre andre ministerier Var det alene Mogens Jensens ansvar? Afhøringer i minksagen sender spotlys på tre andre ministerier Næste artikel Tættere på II: Her vil regeringen opføre nærhospitaler Tættere på II: Her vil regeringen opføre nærhospitaler