Dagens overblik: Sandhedens time for de fire store velfærdsuddannelser

Der falder dom i sagen om Field's-skyderiet, socialdemokratiets interne magtkamp dør ikke ud, og så kommer der tal for optag på videregående uddannelser. Få dit overblik over dansk politik i dag.

Velkommen til dagens overblik, på en dag hvor Danmark kan forvente både kritik og lidt ros, når EU-Kommissionen udgiver sin årlige rapport om retsstatsprincipperne i unionen. 

Derudover skal vi se på et efterspil i psykiatrien om Field's-skyderiet, hvor der i dag falder dom, og vi ser frem mod optagetallene for videregående uddannelser. 

Men først en temperaturmåling.

Der skal slås hårdt ned på socialdemokratiske uromagere

Berlingske har nemlig taget temperaturen på det ulmende arvefølgeopgør i Socialdemokratiet efter efter Nato-landenes kompromis om at beholde Jens Stoltenberg som generalsekretær et år mere.

Og uanset hvor meget de internt i Socialdemokratiet ønsker sig, at diskussionen om, hvem der skal overtage efter Mette Frederiksen bare forsvinder igen, så tyder det på, at tandpastaen ikke kan puttes tilbage i tuben.

Det er vurderingen blandt de kilder i partiet Berlingske har talt med, og de kommentatorer, avisen har ringet til.

Magtkampen er kommet for at blive, selvom Nato-posten er besat.

Diskussionerne mellem kaffeklubberne har vakt både gamle og nye utilfredsheder til live, og de forsvinder ikke, før der kommer en enighed. Den primære konflikt står mellem Wammens folk og Hummelgaards folk.

Den er ulige, fordi Wammen efterhånden har sat sig solidt på posten som førstevalg, næste gang Socialdemokratiet skal have formand, men Hummelgaards fløj insisterer på, at han skal have en del af kagen i en magtdeling.

Men det går ikke på sigt, siger en kilde i partiet til Berlingske:

"Det gælder om at slå hårdt ned. Det kan ikke være sådan, at hver gang der er en international post i spil, skal vi igennem det her cirkus."

Der er flere internationale topposter, der skal fordeles de kommende år, heriblandt Nato-generalsekretærposten, som igen kommer i spil om et år og EU-kommissærposter og formandsskab for Kommissionen. 

Optagetal for videregående uddannelser

I dag er der sidste deadline for at søge optagelse på en videregående uddannelse.

Det betyder også, at i eftermiddag udgiver Uddannelses- og Forskningsministeriet tallene for, hvor mange unge, der er optaget på videregående uddannelser.

Der vil især blive holdt skarpt øje med, hvor mange, der optages på de fire store såkaldte velfærdsuddannelser.

Det er professionsbachelor-uddannelserne som pædagog, folkeskolelærer, sygeoplejerske og socialrådgiver.

Her har tallene for især pædagog, sygeplejerske og folkeskolelærer de seneste år taget dramatiske dyk.

I Holbæk giver et nyåbnet udbud af pædagoguddannelsen dog en kim af håb, skriver DR.

Sami Stephan Boutaiba, Direktør for pædagogik og Ledelse på Professionshøjskolen Absalon, der står bag udbuddet og flere andre i Region Sjælland, siger til DR:

"Den eneste grund til, at det ser ud til, vi klarer os fornuftigt i gennem i år, er fordi vi åbner det nye udbud af uddannelsen i Holbæk."

Tallene forventes at komme i eftermiddag, når de er indsamlet og bearbejdet af ministeriet.

Dom i sag om Fields-skyderiet

I dag klokken 15 bliver sagen om den 23-årige mand, der sidste år dræbte tre personer og sårede syv andre i et skyderi i shoppingcenteret Field's afsluttet.

Udover det rent retlige og juridiske forløb i retten har sagen også en politisk dimension - i dag skriver Politiken, at en af de medlemmer af en taskforce, der skulle undersøge om det psykiatriske system havde begået fejl i sin håndtering af den unge mand, har ændret holdning til sagen.

Merete Nordentoft, der udover at være medlem af taskforcen også er formand for Dansk Selskab for Psykiatri, mener på baggrund af nye oplysninger, at man sige, at der er sket en fatal fejlvurdering i sagen, modsat hvad hun tidligere har sagt:

"Ja. Det mener jeg i bagklogskabens klare lys. Han sagde det selv i retten: 'Nu får jeg antipsykotisk medicin, og jeg kan ikke se mig selv i de handlinger, jeg foretog'. Det viser, at handlingerne var psykotisk betingede. Hvis han havde fået en højere dosis eller et andet præparat, ville han ikke have haft de forestillinger, som resulterede i de handlinger."

Blandt andet kritiserer hun, at den unge mand blev diagnosticeret med autisme i stedet for paranoid skizofreni, og derfor begyndte en risikabel nedtrapning af sin antipsykotiske medicin.

I nedtrapningsperioden blev der heller ikke holdt godt nok øje med, om den unge mands symptomer vendte tilbage, forklarer hun blandt andet.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til avisen, at hvis den unge mands pårørende klager til Styrelsen for Patientklager, kan der laves en vurdering af, hvorvidt der er sket fejl i forløbet.

Det sker i dag

  • EU-Kommissionen udgiver i dag sin årlige rapport om om retstilstanden i EU - Politico har fået indsigt i et lækket udkast, som er godkendt af EU-kommissærernes stabschefer. Den korte udgave er, at der er positive udviklinger at spore i Ungarn og Polen, dog med visse forbehold.
  • EU-Kommissionen forventes også at komme med et nyt udspil om genmodificerede afgrøder og madspild i dag.
  • Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, besøger Washington for at mødes med præsident Joe Biden. Mødet peger frem mod Nato-topmødet i Vilnius, hvor Sverige håber på at blive optaget som medlem af alliancen. 

Forrige artikel Et ungt naturtalent og en stærk partisoldat: Her er Jakob Ellemanns nye særlige rådgivere Et ungt naturtalent og en stærk partisoldat: Her er Jakob Ellemanns nye særlige rådgivere Næste artikel Danmark får dumpekarakter for manglende regler om svingdørslobbyister Danmark får dumpekarakter for manglende regler om svingdørslobbyister