Dagens overblik: Regeringen frygter alvorlig påvirkning af næste valg og opruster PET med millioner

NYHEDSOVERBLIK: Justitsminister Søren Pape Poulsen er bekymret for, at fremmede lande blander sig i det kommende folketingsvalg. Radio24syv klager til EU over udflytningsplaner. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden på Berlingske, hvor vi finder en bekymret justitsminister.

Søren Pape Poulsen (K) frygter, at fremmede lande vil blande sig i det kommende folketingsvalg, ligesom det er set andre steder i verden, senest i Sverige.

For at modstå denne trussel har regeringen valgt at afsætte årligt 43 millioner kroner i 2019-2022 til at opruste PET's arbejde. I finanslovsudspillet skriver regeringen, at de ekstra midler skal gå til at "forebygge, overvåge og imødegå trusler mod Danmark", og overfor Berlingske bekræfter Søren Pape Poulsen, at det blandt andet handler om at styrke indsatsen i forbindelse med det kommende valg.

"Trusselsbilledet mod Danmark og Europa er mere alvorligt end i nogen anden periode efter Murens fald. PET vurderer, at der, ved siden af en fortsat alvorlig terrortrussel, er et øget trussels- og aktivitetsniveau fra fremmede stater i form af blandt andet spionage mod danske interesser og forsøg på indblanding i demokratiske processer," skriver Søren Pape Poulsen i en mail til Berlingske og fortsætter:

"Vi har set eksempler på, at vestlige demokratier er blevet udfordret, når fremmede lande forsøger at påvirke væsentlige beslutninger som for eksempel et valg. Det skal vi være forberedt på at kunne modstå herhjemme."

Kritik preller af på Støjberg
Indtil flere Venstreborgmestre har kritiseret udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag om, at det skal være lovpligtigt at give hånd i forbindelse med en statsborgerceremoni. Borgmestrene har også meldt sig klar til ignorere kravet, hvis det bliver til lov.

Det får dog ikke Inger Støjberg til at ryste på hånden, der stadig står fast på sit forslag.

Det skriver DR Nyheder.

"Det er helt normalt i Danmark at hilse respektfuldt på hinanden via et håndtryk, og ceremonien handler om rigtig meget andet end håndtryk. Det handler om, at man skal skrive under på Grundloven og tage selve fundamentet af frihedsrettigheder – herunder ligestilling – til sig, når man vil være dansker," siger Inger Støjberg til DR.

Hun tilføjer, at hun ikke har fantasi til at forestille sig, at der skulle være nogle borgmestre, der ville være klar til at bryde loven og undlade at indberette, hvis der er nogen nye statsborgere, der ikke giver hånd.

Radio24syv rækker ud efter EU
Det er i strid med EU's regler om statsstøtte, når regeringen og Dansk Folkeparti vil tvinge Radio24syv til at flytte vest for Storebælt.

Det mener Radio24syv, der ifølge Politiken har klaget til EU over udflytningsplanerne.

Udflytningen er en del af medieforliget, hvor regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om, at Radio24syvs hovedsæde skal flyttes væk fra Sjælland. Det indebærer, at mindst halvdelen af de redaktionelle ansatte samt alle administrative ansatte skal være ansat vest for Storebælt.

Men det er den beslutning, som radiostationen nu forsøger at udfordre med sin klage til EU.

"Vi udfordrer det på to trin. Dels helt grundlæggende, men især på kravet om, at administrationen, som jo slet ikke har nogen kulturel funktion, skal ligge der. Vi har udliciteret en lang række opgaver, og det at tvinge os at til at løse dem på en bestemt geografisk lokation kan vi ikke se, har noget at gøre med den redaktionelle dækning," siger radioens direktør, Jørgen Ramskov, til Politiken.

Dagens podcast
Den 29. marts 2019 forlader Storbritannien EU, og derfor tikker uret, hvis de to parter skal nå at forhandle en Brexit-aftale på plads.

Det er ikke uden konsekvenser for Danmark, hvordan de forhandlinger falder ud, da Danmark er et af de lande, der har mest handel med Storbritannien.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, analyserer og forklarer i Altingets daglige podcast Ajour, hvordan det står til med at finde en løsning.

 

Ny folketingskreds til Jens Rohde
Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, skifter sin hjemstavn Viborg ud til fordel for en folketingskreds på Frederiksberg.

Han blev officielt valgt som ny folketingskandidat i Københavns Storkreds mandag aften, og han vinker dermed farvel til sine to kredse, Viborg og Holstebro, i Vestjyllands Storkreds.

Med sit skifte tyder det også på, at han forbedrer sine chancer for at blive valgt. Ifølge den seneste mandatprognose fra Altinget står Radikale til at vinde to mandater i København, mens partiet taber sit eneste mandat i Vestjylland.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, skal indløse sin 70-års fødselsdagsgave fra Dansk Folkeparti, der var et faldskærmsudspring. Det foregår i Haslev.
  • Klokken 13.00: Regeringen afholder pressemøde i anledning af sit regeringsseminar, hvor der blandt andet vil blive præsenteret en afbureaukratiseringsreform.
  • Klokken 14.00: Sundheds- og Ældreudvalget står bag en åben høring om medicinsk cannabis på Christiansborg.
  • Klokken 14.00: Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) deltager i åbningen af en udstilling om kvindefodbold på Kvindemuseet i Aarhus. Efterfølgende tager hun til Viborg, hvor hun skal se VM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Sverige.

Forrige artikel Jens Rohde skifter folketingskreds Jens Rohde skifter folketingskreds Næste artikel Ny redaktionschef til Mandag Morgen