Dagens overblik: Nye statsborgerskabsregler får kritik fra både højre og venstre

Enhedslisten kalder ny indfødsretsaftale for vanvittig, mens Nye Borgerlige og DF kritiserer den for at utilstrækkelig. Eksperter i Syrien-rapporter tager afstand fra regeringens konklusion. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik, hvor vi i dag lægger ud med at se nærmere på en ny aftale om statsborgerskabsregler.

Kritikken hagler nemlig ned over den nye indfødsretsaftale, som regeringen indgik med Venstre, Konservative og Liberal Alliance tirsdag eftermiddag. Aftalen vil blandt andet udelukke udlændinge med betinget eller ubetinget fængselsdom fra at få et statsborgerskab.

Enhedslistens indfødsretsordfører, Pelle Hvelplund, kalder aftalen for ”fuldstændig vanvittig”, mens Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, efterlyser mere ”sund fornuft” i aftalen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Aftalen kritiseres dog ikke blot af de røde partier. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er heller ikke tilfredse, men det er af andre årsager. Ifølge de to partier er aftalen for ”svag”.

Begge partier havde ønsket et loft over antallet af tildelte statsborgerskaber og et stop for tildelingen af statsborgerskab til borgere fra muslimske lande. Ingen af delene kom med i den endelige aftale. Få overblik over, hvad der endte i aftalen, lige her.

Eksperter undrer sig over udlægning i Syrien-rapporter

Flere af de internationale eksperter, der har bidraget til Udlændingestyrelsens rapporter om situationen i Syrien, undrer sig over, hvordan rapporterne kan bruges som grundlag til at hjemsende flygtninge.

Det skriver Jyllands-Posten.

Otte af kilderne, som bliver benyttet i rapporterne, har nu udsendt en fælles erklæring, hvor de tager afstand fra konklusionen om, at det er sikkert at sende personer tilbage til Damaskus og omegnen, Rif Damaskus.

”Vi genkender ikke vores synspunkter i regeringens efterfølgende konklusioner eller politikker,” skriver de ifølge Jyllands-Posten.

Ny aftale om EU-klimamål

Medlemslandene og Europa-Parlamentet blev tidligt onsdag morgen enige om en aftale om EU’s klimalov.

Aftalen betyder blandt andet, at målet om et klimaneutralt EU i 2050 nu bliver fastlagt som en del af klimaloven. Derudover er parterne enige om, at EU skal nå en CO2-reduktion på 55 procent i 2030.

55 procent er højere end EU’s nuværende målsætning, som er på 40 procent, men det er lavere end Danmark havde lagt op til. Sammen med en gruppe af andre lande har Danmark nemlig opfordret til, at målet skulle sættes op til 65 procent.

Det forhindrer dog ikke klimaminister Dan Jørgensen (S) i at glæde sig over den nye aftale. Aftalen skal nu godkendes endeligt af Europa-Parlamentet og medlemslandene.

Statsligt ansatte har sagt ja til overenskomst

Ved en urafstemning har landets statslige ansatte nikket ja til en ny overenskomst for de næste tre år. Det oplyser Centralorganisationernes Fællesudvalg, som leder forhandlingerne for de statslige lønmodtagere, i en pressemeddelelse.

Den nye overenskomst vil give de ansatte en lønstigning på 5,05 i løbet af de kommende tre år. Derudover vil dem på eller over 62 år fremover få ret til to dages seniorfridage om året, som kan udbetales, hvis de ikke bruges.

Det sker i dag

  • Store dele af Danmark genåbner i dag. Blandt andet restauranter, caféer, barer og andre serveringssteder kan fra onsdag igen modtage gæster ved brug af coronapas. Landets store butikscentre og stormagasiner kan igen slå dørene op for kunder, der åbnes for tilskuere ved fodboldkampe i Superligaen, og danskerne kan igen besøger museerne. Samtidig bliver forsamlingsforbuddet udvidet til 10 personer indendørs og 50 personer udendørs.
  • Klokken 12.30: Beskæftigelsesudvalget har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om arbejdsmiljø og sikkerhedsregler i sagen om Nemlig.com.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.
  • Klokken 14.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i et samråd redegøre for, hvad årsagen er til, at spildevandstests til smitteopsporing af coronavirus ikke er taget i brug i Danmark.
  • Klokken 14.00: Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) er i dag kaldt i samråd om Natos tilbagetrækning af tropper fra Afghanistan.
  • Klokken 20.00: Forsvarschef Flemming Lentfer deltager i formidlings- og debatarrangementet ”Forsvarsdebatten”, som er arrangeret af Folk & Sikkerhed. Blandt emnerne er forsvarets rammevilkår, herunder den sikkerhedspolitiske situation og status på Forsvarets opgaveløsning. Efter foredraget vil det være muligt at stille spørgsmål til Forsvarschefen.

Forrige artikel Bo Lidegaard: Det kræver mod at tabe en krig Bo Lidegaard: Det kræver mod at tabe en krig Næste artikel Messerschmidt har kendt til sigtelse i mere end et år Messerschmidt har kendt til sigtelse i mere end et år