Dagens overblik: Hospitaler ansætter andre faggrupper til sygeplejerskers opgaver

Myndighederne sigter fortsat efter en fuld genåbning af grundskolen. Smitteopsporingen har stoppet det ”bagudrettede detektivarbejde". Kommuner oplever, at flere børn mistrives. Få overblikket over dagens nyheder. 

God formiddag og velkommen til årets sidste politiske overblik fra Altinget.

Både Danmarks Lærerforening og sundhedseksperter har de seneste dage udtrykt bekymring over, at børnene skal tilbage i skole 5. januar, mens omikron-varianten for alvor har fået fat i samfundet og smittetallene er høje.

Men myndighederne sigter fortsat efter en fuld genåbning af grundskolen, fastslog Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag, men ville dog ikke give nogen ”nagelfaste garantier”.

Genåbningen bør ske med øget fokus på hygiejne, udluftning, ligesom man med fordel kan sætte nogle rammer for, hvordan man mødes på tværs af klasserne, tilføjede Søren Brostrøm.

Samtidig opfordrede han til, at flere forældre lader deres børn vaccinere.

”Det er en effektiv og sikker måde at bryde smitte, så vi kan undgå nedlukninger i samfundet. Vi ser ikke noget bekymrende i forhold til vaccination af børn. Ellers havde vi ikke anbefalet det,” sagde han.

Hospitaler ansætter andre faggrupper til sygeplejerskers opgaver
Akut mangel på sygeplejersker betyder, at flere hospitaler ansætter andre faggrupper til nogle af de opgaver, der normalt er tilknyttet en sygeplejerskestilling, skriver DR.

Det kan eksempelvis være sosu-assistenter eller farmakonomer, som er uddannet til medicinhåndtering.

”Jeg forstår godt, at arbejdsgiverne er nødt til at prøve at finde nogle andre, og selvfølgelig er der nogle steder, hvor man kan hjælpe sygeplejerskerne i hverdagen. Men det har også sine omkostninger for sygeplejerskerne,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, til DR.

Smitteopsporingen har stoppet det ”bagudrettede detektivarbejde”
Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere under pandemien rettet henvendelse til nære kontakter til smittede med coronavirus.

Men de høje smittetal betyder nu, at det ikke længere er muligt at udføre "et bagudrettet detektivarbejde på enkeltborger-niveau”, oplyser Styrelsen til TV 2.

Ifølge flere eksperter giver det god mening at skrue ned for den omfattende smitteopsporing, så længe smittetallene er så høje som nu.

”Et vigtigt element i smitteopsporing er, at man finder nære kontakter til smittede og sender dem i isolation. Det element er under alvorligt pres, fordi der er så mange smittede lige nu, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, til TV 2.

Kommuner oplever, at flere børn mistrives
Mange af landets kommuner vurderer, at børns trivsel er blevet dårligere de seneste fem år, viser en ny undersøgelse fra VIVE, skriver DR.

I Undersøgelsen har man spurgt cheferne for den pædagogisk psykologiske rådgivning, PPR, hvordan de har oplevet udviklingen.

Otte ud af 10 oplever, at antallet af børn og unge i mistrivsel har været stigende eller markant stigende.

Blandt dem er chef for PPR i Aarhus Kommune Helle Mølgaard. På baggrund af en ny opgørelse forventer hun en fordobling af henvendelser om mistrivsel blandt børn og unge sammenlignet med for fem år siden.

”De børn, der mistrives, forsøger vi i høj grad at lykkes med, men idet der er kommet flere børn, som er i mistrivsel, og vi har den samme ressource at arbejde med, så er det en vanskelig opgave lige nu,” siger hun til DR.

{{toplink}}

Forrige artikel Efter syv år med omdiskuteret offentlighedslov tager S-regeringen hul på diskussion om lempelser Efter syv år med omdiskuteret offentlighedslov tager S-regeringen hul på diskussion om lempelser Næste artikel Tilbageblik: De vigtigste politiske billeder i 2021 Tilbageblik: De vigtigste politiske billeder i 2021