Dagens overblik: Folketinget åbner, og klimaaftale for landbruget er på plads

Støttepartier kræver yderligere klimaløfter fra statsministeren, ordførere retter kritik mod minister i sag om stofmisbrug i Forsvaret. Hundredvis af 112-opkald mislykkes fortsat, og bredt flertal er enige om landbrugsaftale. Få overblikket over dagens politiske nyheder på Folketingets åbningsdag. 

Godmorgen og velkommen til Altingets korte overblik over de politiske nyheder denne første tirsdag i oktober, hvor politikerne skyder et nyt folketingsår i gang.

Og efter måneders politisk slagsmål sker det med en bred politisk aftale om at nedbringe landbrugets CO2-udslip frem mod 2030.

Mandag aften lykkedes det nemlig finansminister Nicolai Wammen (S) at lande en aftale med alle Folketingets partier undtagen Alternativet.

Ifølge finansministeren har det været afgørende at samle et solidt flertal bag landbrugets klimaomstilling, som er en af de afgørende knaster for at indfri klimalovens mål.

“Det er vigtigt, at aftalen er så bred. Det betyder, at der nu kan investeres i tillid til aftalen, uanset om det bliver en rød eller blå regering. Det synes jeg, vi skyldes alle de mennesker, der har deres daglige gang i landbruget og i fødevaresektoren,” skriver finansminister Nicolai Wammen i aftalen.

Altinget har samlet de vigtigste elementer i den nye aftale her.

Folketinget åbner

Første tirsdag i oktober er en særlig dag i dansk politik, hvor Folketinget åbner, og en ny politisk sæson markeres.

Sidste år satte coronavirus en række begrænsninger for markeringen, men i dag bliver åbningen fejret, som den plejer.

Altinget giver her et overblik over de forskellige punkter, der er på dagsordenen for åbningsdagen samt indblik i, hvordan åbningsdebatten torsdag kommer til at forgå.

Støttepartier kræver klimaløfter fra Mette Frederiksen

Trods beslutning om at lægge stemmer til har særligt Enhedslisten kritiseret den netop indgåede klimaaftale for at være utilstrækkelig. Partiet efterspørger blandt andet en CO2-skat for både industri og landbrug.

Og både SF, Enhedslisten og Radikale kræver klare visioner for klimaet i statsministerens åbningstale tirsdag, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

”Der var to ting, som denne regering blev valgt på: En ambitiøs klimapolitik og en oprustning på velfærd. Det var det, som danskerne ville have, og derfor fik vi et nyt flertal efter valget. Derfor vil mine ører selvfølgelig være slået ud i forhold til, hvor meget statsministeren taler om den klimaudfordring, som vi står med,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Kritik af Bramsen i sag om stoffer i Forsvaret

Enhedslisten, Venstre og Konservative kritiserer nu forsvarsminister Trine Bramsen (S) i sag om brug af stoffer i Forsvarets egne rækker.

Kritikken kommer, efter at forsvarsministeren fastholder, at der ikke er behov for en særskilt plan for håndtering af narko, selvom DR har Kunnet fortælle, hvordan flere soldater har taget stoffer både på og uden for kasernerne.

”Jeg kan simpelthen ikke se, at der skulle være en undskyldning for, at man ikke sørger for at lave en ordentlig stof-politik i Forsvaret, en kæmpestor arbejdsplads med mange unge mennesker,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til DR.

Hundredvis af 112-opkald mislykkes fortsat

Problemer med de såkaldt mistede 112-opkald er fortsat, siden Berlingske 9. september første gang beskrev sagen.

Siden da er det ikke lykkedes at stille 535 opkald igennem inden for 22 sekunder, og i alt mislykkedes 1.093 omstillinger til vagtcentralen i september, skriver Berlingske på dagen, hvor regionspolitikernebliver præsenteret for en redegørelse.

”Der er stadig mistede opkald, og det er der på hver eneste vagt. Det er faldet, efter der er kommet fokus på det, og efter at der er lavet nogle tiltag, men problemet er ikke løst,” siger en anonym medarbejder til Berlingske.

Nye læk fra Pandora Papers

Dagen efter det første store læk fra de såkaldte Pandora Papers sættes en række statsledere og kendisser nu i forbindelse med skattely, skriver DR og flere internationale medier.

I Storbritannien har en artikel af The Guardian skabt røre. I artiklen beskrives, hvordan tidligere premierminister Tony Blair angiveligt har købt en kontorejendom til 60 millioner kroner ved at overtage et selskab på De Britiske Jomfruøer, som ejer ejendommen.

Tony Blair afviser i avisen at have gjort noget forkert og understreger, at der er blevet betalt fuld skat i forbindelse med købet.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Folketinget åbner

Forrige artikel Partihoppere, løsgængere og ordførerskaber: Sådan ser Folketinget ud godt halvvejs inde i valgperioden Partihoppere, løsgængere og ordførerskaber: Sådan ser Folketinget ud godt halvvejs inde i valgperioden Næste artikel Erhvervslivet roser landbrugsaftale – grønne organisationer er splittede  Erhvervslivet roser landbrugsaftale – grønne organisationer er splittede