Dagens overblik: FE lod USA spionere mod toppolitikere, og Ydelseskommissionen er klar

Forsvarets Efterretningsstjeneste har ladet USA spionere mod toppolitikere i Danmarks nabolande. V presser S op til forhandlinger om nyt kontanthjælpssystem. Og ny bog følger Mette Frederiksen tæt i hendes første år som statsminister. Få morgenoverblikket.

God morgen og velkommen til det hurtige overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Det blive en heftig uge, og vi lægger også ud med en nyhed af den store slags.

For den amerikanske efterretningstjeneste NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om aflytning af danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

Det fortæller DR.

Spionagen er blandt andet gået ud over Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og den daværende tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

Afsløringen fremkalder skarpe reaktioner fra blandt andre Norge og Sverige, som nu vil have en forklaring og en nærmere undersøgelse fra forsvarsminister Trine Bramsen.

Trine Bramsen vil ikke kommentere DR's oplysninger, men skriver i en mail til Dr: "Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i."

Anbefalinger om nyt ydelsessystem
Allerede før valget sagde Socialdemokratiet, at en kommission skulle komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.

Og i dag sker det så: Ydelseskommissionen med forskningsdirektør Torben Tranæs i spidsen præsenterer sine anbefalinger ved et pressemøde klokken 10.

Kommissionen skal knække en hård nød. Et nyt system skal tage hensyn til fattige børnefamilier uden at give for høje ydelser, der gør det mindre attraktivt at arbejde. Og så må det hele ikke koste statskassen mere end i dag.

V presser regeringen om ydelser
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V) lægger på forhånd op til en hård forhandling med regeringen, som rigtig gerne vil have de borgerlige med i en aftale om ydelserne.

Venstre er klar til at gå med på regeringens forslag om at sende arbejdsløse udlændinge i 37-timers aktivering, før de kan få den fulde ydelse. Til gengæld skal integrationsydelsen sænkes, og det midlertidige børnetilskud skal væk, siger Ellemann til Jyllands-Posten.

Du kan høre mere om, hvad det er for et krydspres, regeringen er udsat for, i podcasten her:

Vil ikke definere fattigdom før aftale
Det er en mærkesag for samtlige regeringens støttepartier, at en kommende ydelsesreform skal bekæmpe børnefattigdom, og det står også i forståelsespapiret som et hovedformål med reformen.

Men når regeringen og Folketingets partier sætter sig til at forhandle om fremtidens ydelser, kommer der ikke til at være en fælles definition af, hvad fattigdom egentlig er.

Regeringen vil nemlig først udarbejde en officiel, dansk fattigdomsgrænse, når den har landet en aftale om ydelserne, skriver Altinget.

Det undrer støttepartierne.

Ny bog giver indblik i Frederiksens første år
I dag udkommer en bog, som mange med interesse i dansk politik nok vil få lyst til at læse.

Bogen "Det første år" er skrevet af forfatter og journalist Anne Sofie Kragh, der har interviewet såvel statsminister Mette Frederiksen som en række af hendes nærmeste medarbejdere i det første år i regering.

Her får man blandt andet indblik håndteringen af corona. Og så afslører bogen, at Socialdemokratiets brud med De Radikale var planlagt flere år, før det blev meldt ud i 2018.

Læs mere her: Mette Frederiksens brud med Radikale var planlagt i årevis

Staten har halveret forbrug af særlige konsulenter
Regeringen har lovet, at den vil spare tre milliarder kroner på brug af konsulenter i det offentlige. Og nu er staten godt i gang på i hvert fald én post.

Statslige ordrer til managementbranchen blev sidste år annulleret og droppet på stribe. Så fra 2019 til 2020 faldt ministeriernes forbrug af managementrådgivere fra lidt over halvanden milliard til knap 800 millioner kroner, skriver Altinget.

Til gengæld har ministerierne brugt flere penge på it-konsulenter og jurister.

Teststrategi får kritik
Og så runder vi lige Berlingske, som fortæller, at regeringens massive teststrategi koster i omegnen af to milliarder kroner hver måned.

Det vurderer Justitsministeriet i et notat udleveret til Folketinget i forrige uge, som avisen er kommet i besiddelse af.

Oplysningen får eksperter og politikere til at indvende, at det er helt ude af proportioner at bruge så mange af skatteborgernes penge på at teste danskere helt vilkårligt nu, hvor der er fuld kontrol over epidemien.

Derfor er det nu tid til at skrue markant ned for den dyre teststrategi, lyder det.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Ydelseskommissionen holder pressemøde hvor kommissionen vil præsentere sine anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.

Forrige artikel Ministerier halverer forbruget af managementkonsulenter på et enkelt år Ministerier halverer forbruget af managementkonsulenter på et enkelt år Næste artikel Rødt flertal vil forlænge postaftale med PostNord indtil 2023 Rødt flertal vil forlænge postaftale med PostNord indtil 2023