Dagens overblik: Dansk Folkeparti vil lave byttehandel med terrormistænkte iranere

NYHEDSOVERBLIK: En udlevering af terrormistænkte iranere skal være betinget af, at Iran samtidig tager imod afviste iranske asylansøgere, mener Dansk Folkeparti. Regeringen afsætter 140 millioner kroner til at få flere ikkevestlige kvinder i arbejde. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Vi starter dagens overblik i Berlingske, hvor Dansk Folkeparti lægger op til en byttehandel.

Partiet foreslår, at Danmark gør udlevering af terrormistænkte iranere betinget af, at Iran samtidig også tager imod afviste iranske aylansøgere.

"De har et problem, som de gerne vil have løst, og vi har omvendt en udfordring med afviste iranske asylansøgere, som vi gerne vil have løst, så måske vi kan hjælpe hinanden," siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Berlingske.

I forrige weekend blev Iran udsat for et blodigt angreb mod en militærparade, og nu kræver landet at få udleveret herboende iranere, som er under mistanke for at være indblandet, til retsforfølgelse i Iran.

Dansk Folkeparti understreger, at de mistænkte iranere kun skal udleveres, hvis det kan bevises, at de har nogen relation til angrebet. Hvis det ender med at blive en realitet med en udlevering, er Socialdemokratiet positivt stemt over for idéen om at lave en byttehandel. Samme støtte kan ikke findes i den blå blok, hvor Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, ikke vil kommentere på forslaget, mens Konservatives udlændingeordfører Naser Khader ikke er meget for at blande de to ting sammen.

Indtil videre har Iran ikke været interesseret i at lave en aftale om at tage imod de iranere, der ellers ikke vil rejse hjem, efter at de har fået afvist deres asylansøgning i Danmark.

Politikere mindes Kim Larsen
Søndag morgen sov Kim Larsen ind efter længere tids sygdom, og dermed mistede Danmark en folkekær musiker. Det fik indtil flere politikere til tasterne for at dele deres mindeord om musikeren, der som person og gennem sine tekster har stor betydning for mange danskere.

"Han var i opposition til det meste, og alligevel var han vores alle sammens. Den gamle gadedreng, der var modstander af monarkiet og sagde nej tak til Ridderkorset, men alligevel mødte op og spillede for H.M. Dronning Margrethe, da hun fyldte 70 år. Fordi ”jeg kan sgu’ godt lide damen”, som han sagde. Og behøver man anden grund til at bringe andre glæde?" skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sit mindeord.

"Han har givet os Rabalderstræde, Midt om Natten, Papirsklip, Susan Himmelblå og så uendeligt mange flere. Nu er han desværre gået bort. For mig en af de største. En ægte dansk nationalskjald," skriver S-formand Mette Frederiksen på Facebook.

Regeringen vil have flere ikkevestlige kvinder i arbejde
Der skal afsættes 140 millioner kroner over de næste fire år til at få flere ikkevestlige kvinder ud på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra regeringen i dens udspil til de kommende forhandlinger om udmøntning af satspuljen for 2019 til 2022.

"Det er helt afgørende, at vi får flere ikkevestlige kvinder i beskæftigelse. Det går fremad for beskæftigelsen blandt flygtninge og indvandrere helt generelt, men kvinderne halter altså stadig for langt efter – også dem, der har været i landet i mange år," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

Regeringen foreslår blandt andet, at midlerne går til forstærket beskæftigelsesindsats for kvinder med indvandrerbaggrund ude i landets kommuner.

Søren Pind har fået nyt job
For fremtiden vil Søren Pind tituleres som cybersherif. Den tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre har nemlig fået nyt job som arbejdende bestyrelsesformand i et cybersikkerhedsfirma.

Det skriver DR.

Han starter allerede mandag som bestyrelsesformand og partner i Langkjaer Cyber Defence, der er en virksomhed stiftet af tidligere medarbejdere fra Forsvaret, som har cybersikkerhed som speciale. Virksomheden sælger cybersikkerhed til private og offentlige virksomheder.

Søren Pind stoppede som minister i maj, og nu har han efter fem måneder fundet en ny beskæftigelse.

"Jeg har ledt efter noget, der ikke bare var et arbejde fra 9-17. Jeg har ledt efter et virke, hvor jeg føler, at jeg gør en forskel," siger Søren Pind til DR om sit jobvalg.

Lav tilslutning til folkeafstemning i Makedonien
Søndag stemte makedonerne om, hvorvidt deres land skal have et nyt navn. I et forsøg på at nærme sig EU og opnå et medlemskab af Nato, forsøger Makedonien at ændre sit navn til Republikken Nordmakedonien for imødekomme en navnestrid med Grækenland.

Det sagde de makedonerne, der kom ned til valgstederne, ja til. Men det var kun 36,8 procent, der tog den tur.

Det skriver DR.

Forud for folkeafstemningen havde Makedoniens regering meddelt, at den vil betragte valgresultatet som vejledende og ikke bindende, og dermed kan regeringen stadig tolke udfaldet som befolkningens ønske, selvom det kun er hver tredje, der satte et kryds.

Hvis det var en bindende folkeafstemning ville det kræve et ja fra 50 procent af vælgerne, hvis navnet skulle ændres. Næste skridt for regeringen i Makedonien bliver at få to tredjedele af parlamentet til at lægge stemmer til en ændring af landets navn.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) besøger Skagen og Hirtshals i Nordjylland, hvor hun blandt skal mødes med fiskere og være vært for en workshop om landingsforpligtelse og udsmid af fisk.
  • Klokken 9.30: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er også på besøg i Jylland. Han skal deltage i to debatarrangementer om EU, der finder sted på henholdsvis Viborg Katedralskole og Aarhus Universitet.
  • Klokken 13.30: Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager er blandt talerne til en konference om kønsbalancen på det danske arbejdsmarked. Konferencen finder sted i Skuespilhuset i København.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Folketinget slår dørene op Ugen i dansk politik: Folketinget slår dørene op Næste artikel Udgifter til kampfly-faciliteter mere end fordoblet Udgifter til kampfly-faciliteter mere end fordoblet