Dagens overblik: Chef for de danske styrker advarede tidligt om Kabuls fald

Flere danske virksomheder har handlet på tvivlsom klimabørs, chef for de danske styrker advarede tidligt om Kabuls fald, og nye beregninger viser udfordringer med at leve op til international klimaaftale. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens politiske nyheder.

Vi starter i Berlingskes spalter, hvor der er nyt om den tidlige håndtering af situationen i Afghanistan. Jeppe Kofod (S) har henvist til mangelfulde efterretninger, som var ”helt afkoblet fra virkeligheden” i sin forklaring på, hvorfor regeringen relativt sent begyndte at evakuere lokalt ansatte afghanere ud af landet.

Men chefen for de danske styrker i Afghanistan advarede allerede i juni om, at den afghanske hær var i opløsning, og at Taleban hastigt nærmede sig Kabul, viser en Klassificeret ugerapport, som Berlingske har set.

Hvis nogle af regeringens ministre har kendt til rapporten, så er det ikke korrekt, at regeringen ingen mulighed havde for at forudsige, at Kabul ville blive overtaget af Taliban i år, lyder det i avisen fra militæranalytiker og tidligere officer i Forsvaret Hans Peter Michaelsen.

Forsvarsministeriet oplyser, at hverken ministeriet eller forsvarsminister Trine Bramsen (S) har modtaget ugerapporten – eller kendte indholdet af rapporten.

Udenrigsministeriet fortæller til Berlingske, at ministeriets arkiv ikke viser, at man har modtaget rapporten.

Forventer flere evakueringer efter deadline
Vi bliver ved Danmarks indsats i Afghanistan, hvor evakueringerne stadig er i fuld gang, og danske Hercules-fly evakuerede senest tirsdag 50 personer. I lighed med andre allierede forsøger man at få så mange ud af landet som muligt inden Talibans deadline 31. august.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod forventer ikke, at det er muligt at nå at evakuere alle inden den frist, som Taliban har udstukket.

”Efterfølgende skal vi se på, hvordan vi kan få folk ud, for de personer, der ikke har nået det inden for skæringsdatoen 31. august,” siger udenrigsministeren til TV 2.

Ny beregning viser udfordring for klimamål
Samtlige danske CO2-udledninger bør allerede stoppe om ti til 15 år, hvis Danmark skal bidrage til at sikre Parisaftalens mål om at holde de globale temperaturstigninger under 1,5 grader.

Selv hvis Danmark når de fastsatte klimamål, vil det samlede CO2-budget nemlig være opbrugt i 2036, viser nye beregninger fra Greenpeace. Altså, flere år før den nationale målsætning om klimaneutralitet i 2050. 

Det skriver Dagbladet Information, hvor Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet, vurderer, at beregningerne ser ”fornuftige ud” og har et ”godt rationale”.

”Konklusionen er, at det er alt for sent at gå i netto nul i 2050. Vi har opbrugt budgettet lang tid før 2050, som vi normalt snakker om,” siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, til Dagbladet Information.

168 danske selskaber har benyttet tvivlsom klimabørs
Gennem EU’s klimabørs har 168 danske virksomheder vekslet klimakreditter fra udlandet til europæiske klimakvoter og har dermed fået lov til at øge udledningerne.

Men flere af de selskaber, som der handles med på klimabørsen, har vist sig at være problematiske, og systemet kritiseres derfor for at være skadeligt for klimaet, skriver Politiken.

”Det er helt vildt kritisabelt og meget skuffende, at danske selskaber er fortsat med at bruge tvivlsomme klimakreditter,” siger John Nordbo, der er klimarådgiver i Care Danmark, til Politiken.

Det sker i dag: 

  • Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde 
  • Klokken 14: Miljøminister Lea Wermelin (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) er i åbent samråd om byggeri på Amager Fælled

Forrige artikel Partier ønsker topminister i spidsen for landbrugsforhandlinger: ”Der er brug for en voksen for bordenden” Partier ønsker topminister i spidsen for landbrugsforhandlinger: ”Der er brug for en voksen for bordenden” Næste artikel Løkke drømte om en million grønne biler i 2030. Nu forventer styrelse, at det sker Løkke drømte om en million grønne biler i 2030. Nu forventer styrelse, at det sker