Dagens overblik: Aflyst rengøring og færre bade – kommuner vil reducere hjemmehjælp for at aflaste sygehuse

Hjemmehjælp kan ofres for at hjælpe pressede sygehuse. Justitsministeren skal i samråd, efter ny aftale om at leje fængselspladser i Kosovo står til at blive betalt af kulturen. Milliard-kompensation til Brexit-fiskere. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens politiske nyheder på en morgen, hvor corona endnu en gang fylder i mediebilledet.

Fredag klokken 9.30 mødes Folketingets sundhedsordførere for at drøfte corona-situationen. Mette Frederiksen (S) er ikke i tvivl om, at det medfører nye restriktioner, skriver hun på Facebook torsdag.

Plejehjemssenge

Kommunerne taler lige nu med regeringen om at hjælpe sygehusene, som er presset af coronasmitte og mangel på personale. Det fortæller formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), til Jyllands-Posten.

Ifølge formanden handler det om at stille 200-300 senge til rådighed på landets plejehjem, og det kræver, at kommunerne kan reducere hjemmehjælp ved at udskyde eller aflyse for eksempel rengøring og tilbyde færre bade til de ældre.

Ændringen kræver, at en nødbekendtgørelse bliver godkendt i Folketingets Epidemiudvalg – den giver mulighed for at ændre niveauet af hjælp på plejehjemmene generelt, så ingen vurderes individuelt.

Sundhedsordfører i SF, Kirsten Normann Andersen, er ikke begejstret, fordi ”praktisk hjælp og god hygiejne hos ældre og sårbare er vigtig forebyggelse”.  Social- og ældreminister Astrid Krag erkender problemet, men kan ”ikke udelukke", at man bliver nødt til at sætte nødbekendtgørelsen i spil.

Samråd om fængselspladser

Justitsministeren skal i samråd, efter ny aftale om at leje fængselspladser i Kosovo står til at blive betalt af kulturen. Det fortæller Enhedslisten til Altinget.

Næste år skal der vedtages nye momsregler for kunstneriske virksomheder, som ifølge Skatteministeriet blandt andet betyder dyrere tv-abonnementer. Igennem de nye regler skal 645 millioner over tre år gå til Kriminalforsorgen.

“Det er uacceptabelt, at en hårdt presset kulturbranche igen bliver stækket, og den skal under ingen omstændigheder betale for en aftale på Kriminalforsorgens område,” siger Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard.

Milliard-kompensation til Brexit-fiskere

Torsdag var der politisk enighed om en kompensation på 1,3 milliarder til danske fiskere, der blev hårdt ramt, da EU indgik en Brexit-aftale for cirka et år siden. Det skriver Altinget.

I handelsaftalen mellem EU og Storbritannien blev europæiske fiskere pålagt at reducere fiskeriet i britisk farvand med en fjerdedel, og ifølge Danmarks Fiskeriforening mistede danske fiskere kvoter for 1,2 milliarder kroner. Kompensationen kommer nu fra en EU-reserve, som Danmark har fået til at give fiskerne efter Brexit.

"Det er kun fair og rimeligt. Og så sikrer det, at man har mulighed for at fortsætte i erhvervet eller forlade det nogenlunde tørskoet," siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

Kritik af specialinstitution

I november kunne Altinget afsløre, at Socialtilsynet kritiserer personalet på Specialinstitutionen Skodsborg for voldsom magtanvendelse af de unge på stedet, som blandt andet har angst og selvskadende adfærd.

Specialinstitutionen er i 2021 sat under skærpet tilsyn for at rette op på forholdene. Men myndighederne har råbt op i mere end tre år, og tæller udover Socialtilsynet også Ombudsmanden og Den Sociale Døgnvagt. Det skriver Altinget efter en aktindsigt.

“Det er ikke lykkes ledelsen at handle tilstrækkeligt på de tidligere tilsynsrapporter. Det er helt tydeligt. Det er de samme problemer tilsynet fortsætter med at påpege,” vurderer Tea Torbenfeldt, som er professor i sociologi hos VIVE.

{{toplink}} 

Forskningsfond med Israel og Østrig 

Mette Frederiksens (S) besøg til Israel i marts vakte stor opsigt, da ingen ville fortælle, hvad der blev aftalt på mødet. Nu skriver Børsen, at der afsættes 330 millioner kroner over ti år til en fælles forskningsfond med Israel og Østrig.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) fortæller til avisen, at samarbejdet blandt andet skal finansieres af en post på finansloven. Her står der, at der sættes 12,2 millioner af fra 2022 til 2032 til et ”internationalt forskningssamarbejde om pandemiberedskab.”

I Enhedslisten er de forbløffede over, at midlerne på finansloven skal bruges på et projekt, der ikke er åbenhed omkring. Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) fortæller, at partiet vil tage det op med regeringen.

Undervisning om Muhammed-krisen

Regeringen vil alligevel gerne være med i aftale om undervisning i Muhammed-krisen. Det sker, efter blå blok og SF i sidste uge skabte et flertal udenom regeringen.

”Alle lærere skal føle sig frie og trygge i deres undervisning, og det har Folketinget en forpligtelse til at sikre. Jeg vil derfor nu indkalde Folketingets partier til forhandlinger om ytringsfrihed og selvcensur i begyndelsen af det nye år,” skriver justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal afhøres af Minkkommissionen – få det vigtigste her
  • Klokken 9.30: Sundhedsordførerne indkaldt til orientering om coronasituationen
  • Klokken 12: Ny regering udpeges i Tjekkiet

Forrige artikel Energislagsmål og coronapas-enegang sætter EU-lande på prøve Energislagsmål og coronapas-enegang sætter EU-lande på prøve Næste artikel Eksperters anbefalinger til en CO2-skat er forsinket Eksperters anbefalinger til en CO2-skat er forsinket